• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.10.2022

11:58

FRANCUZI BOJKOTUJU SVETSKO PRVENSTVO! Nema organizovanog gledanja utakmica u gradovima!

printscreen

Fudbal

FRANCUZI BOJKOTUJU SVETSKO PRVENSTVO! Nema organizovanog gledanja utakmica u gradovima!

Podeli vest

Organizovanog gledanja utakmica sa Svetskog prvenstva u Kataru neće biti u Parizu, koji je sedmi francuski grad koji neće okupljati navijače tokom Mundijala

Ovu odluku je potvrdio zamenik gradonačelnika Pijer Rabadan za AFP. Odluka je rezultat protesta -zbog nepovoljnih ljudskih prava u toj zemlji te lošeg ekološkog uticaja.

Organizovanog gledanja utakmica neće biti ni u Lilu, Strazbouru, Rodezu, Bordou i Marseju. Zamenik gradonačelnika Parizan potvrdio je da je odluka povezana i s tim što se turnir održava zimi.

Svetsko prvenstvo u Kataru održaće se od 20. novembra do 18. decembra,a Francuska je u grupi sa Australijom, Danskom i Tunisom.

Foto: reuters

 

Godinama je Katar u centru pažnje zbog nehumanih silova na gradilištima, na kojima su poginuli radnici gradeći fudbalske stadione. Ističe se i strah zbog netolerancije prema seksualnim manjinama. Osim toga, brojni članovi  FIFA  optuženi su za korupciju u slučaju dodeljivanja domaćinstva Kataru. Mnogo je kontroverzi oko takmičenja usred sezone što je još jedan od razloga nezadovoljstva.

- Nisam član delegacije i neću ići kao navijač. Radije ću gledati od kuće. Ljudska prava trebalo bi da imaju veliku ulogu. Kad neka država koja je jedna od najgorih u tom aspektu dobije pravo organizacije ovog takmičenja pitate sekoji su kriterijimi - rekao je nedavno bivši igrač Bajerna Filip Lam. 

Geri Nevin je ogorčen uslovima u kojima u Kataru.

Foto: AP/Photo

 



- Male su kabine u kojima je spavaći deo odvojen, a unutra je neki ormarić... Kad vidite bogatstvo u ove zemlje i onda vidite kako žive ljudi koji grade stadione i koji se najviše žrtvuju... Ne možete da verujete. To je nejednakost kakvu ne možete ni zamislite, šokantno. To nikome ne može da bude dom - kazao je Geri Nevil. 

Građevinski radnici u Kataru bili su plaćeni oko 270 dolara mesečno, od čega su većinu novca, više od 200 dolara, slali porodicama. Navodno je u Kataru poginulo od 4.000 do 6.500 radnika

- Ne bih želeo da bilo ko koga poznajem, a kamoli član moje porodice živi u takvim uslovima. Mislim da nigje na svetu ne postoji takva razlika između životnih uslova a nema nikakvog razloga da tako bude jer je Katar prebogata zemlja - dodao je Nevil. 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17