• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

15.10.2022

11:14 >> 11:21

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! TUNIS - Hazri i drugovi žele da ispišu istoriju i prvi put prođu u nokaut fazu

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! TUNIS - Hazri i drugovi žele da ispišu istoriju i prvi put prođu u nokaut fazu

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Fudbalska reprezentacija Tunisa nikada nije uspela da prođe u nokaut fazu na Mundijalu, pa će im učešće u Kataru biti nova prilika da ispišu istoriju! Neće imati nimalo lak posao, jer će im na tom putu u grupi D stajati aktuelni prvak sveta Francuska, odlična selekcija Danske, kao i neugodna Australija.

Na klupi domaći stručnjak

Popularnim "orlovima Kartagine" ovo će biti šesto učešće na planetarnom takmičenju. Najbolji rezultat ostvarili su na premijernom nastupu, daleke 1978. u Argentini, kada su zauzeli deveto mesto u generalnom plasmanu. Uspeli su još da se domognu vize i za Francusku 1998, Japan i Južnu Koreju 2002, Nemačku 2006. i Rusiju 2018. godine, ali je svaki put scenario bio isti - povratak kući posle tri utakmice u grupi. Jedinu pobedu u poslednje četiri decenije Tunižani su ostvarili na prethodnom Mundijalu, kada su pobedili Panamu sa 2:1.

Foto: Reuters

Džalel Kadri, selektor Tunisa

Ova afrička selekcija trenutno zauzima 30. mesto na FIFA rang-listi i ima ekipu čija se vrednost na fudbalskom tržištu procenjuje na 65,85 miliona evra. Prosečna starost tima je 26,5 godina, a predvodi ga domaći stručnjak Džalel Kadri (50). On je u januaru 2022. dobio šansu da postane selektor umesto Mondera Kebajera, kojem je prethodno šest meseci bio pomoćnik. Kada je Tunis eliminisan u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija od Burkine Faso, došlo je i do promene na klupi.

TUNIS

FIFA lista: 30. mesto
Selektor: Džalel Kadri (50)
Vrednost tima: 65.850.000 evra
Prosečna starost: 26,5
Najveća zvezda: Vahbi Hazri
Učešća na SP: pet puta
Najveći uspeh: grupna faza

Kadri je još 2001. počeo trenersku karijeru, a pored velikog broja domaćih, radio je i u klubovima iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libije. "Orlove" je vodio na ukupno osam mečeva, a zabeležio je učinak od pet pobeda, dva remija i samo jednog poraza.

On se dogodio nedavno, 27. septembra, kada ih je u prijateljskom duelu u Parizu ubedljivo savladao Brazil sa 5:1. Prethodno je u junu osvojen i Kirin kup u Japanu, pošto je pored domaće selekcije savladan i Čile.
- Okršaj sa Brazilom pomogao nam je da vidimo gde smo, jer nas sličan protivnik u vidu Francuske očekuje na Mundijalu. Videli smo šta moramo da popravimo do početka SP, koje greške ne smeju da nam se ponavljaju i koliko je koncentracija važan faktor. Motiva nam sigurno neće manjkati, a ponašanje u defanzivni i pametno postavljanje na terenu biće ključno za nas u sve tri utakmice. Verujem da imamo čime da iznenadimo rivale - poručio je Džalel Kadri.

Šampion Afrike iz 2004. je do plasmana u Katar stigao kroz dve runde kvalifikacija u Afričkoj konfederaciji (CAF). Tunižani su nadmetanje u grupi B završili na prvoj poziciji, ispred Ekvatorijalne Gvineje, Zambije i Mauritanije. Osvojili su 13 bodova, uz skor od četiri trijumfa, jednog nerešenog i poraza, uz gol razliku 11:2. U baražu im je rival bio Mali, a posle dvomeča proslavili su još jedan odlazak na veliko takmičenje (0:1, 0:0).

 

Foto: Reuters

Vahbi Hazri (levo), kapiten i najbolji igrač Tunisa

 

Najveća zvezda "orlova" je iskusni ofanzivac Vahbi Hazri (31), koji je letos prešao iz Sent Etjena u Monpelje. Reč je o jako zanimljivom igraču, odličnom dribleru, čiji je fudbalski put bio prilično uzbudljiv. Rođen je u Francuskoj, na Korzici, a afirmisao se u Bastiji. Bio je potom i član Bordoa, Sanderlenda i Rena, a svuda je golovima ostavljao značajan trag.

ZVEZDA TIMA
Vahbi Hazri (31)

Pozicija: napadač
Utakmica: 71
Golova: 24
Asistencija: 14
Klub: Monpelje
Vrednost: 4.000.000 evra

Čak je i debitovao za mladu selekciju Francuske, pošto se u februaru 2012. našao se na terenu protiv Italije. Ipak, kada je krajem iste godine stigao poziv od tadašnjeg selektora A tima Tunisa, nije imao dilemu. Kapiten je i trenutno drugi najbolji strelac u istoriji državnog tima sa 24 gola na 71 meču. Ispred njega je samo Isam Džema sa 36 pogodaka.
 

- Svesni smo da je Francuska favorit, da Danska i Australija imaju jake ekipe, ali verujem da možemo da prođemo grupu. Nikad u istoriji se to nije desilo, vreme je da to promenimo u Kataru. Kao kapiten imam obavezu da budem primer saigračima, kako na terenu, tako i van njega. Imam pozitivnu tremu i jedva čekam da Mundijal počne - rekao je Hazri.

Mežbri mlada nada

Što se tiče ostalih reprezentativaca, posebnu pažnju treba obratiti na mladog centralnog vezistu Hanibala Mežbrija (19). Momak koji je pod ugovorom sa Mančester junajtedom prošao je mlađe selekcije Francuske, a trenutno igra na pozajmici za Birmingem. Veliki je talenat i mnogi mu predviđaju blistavu karijeru.

RASPORED NA SP

1. kolo (22. novembar)
Danska - Tunis

2. kolo (26. novembar)
Tunis - Australija

3. kolo (30. novembar)
Tunis - Francuska

Interesantan je i štoper Montasar Talbi iz Lorijana, koji uglavnom igra u tandemu sa Bilelom Ifom (Kuvajt), dok je na golu standardan Behir Ben Said. Sve akcije kreću od odličnog zadnjeg veznog Eljiasa Skirija iz Kelna, pomažu mu Anis Slimani (Brondbi) i Eisa Lajduni (Ferencvaroš), dok su u ofanzivnom delu ističu Jusuf Msakni (Al Arabi), Feržani Sasi (Al Duhail), Naim Sliti (Al Itifak), Sejfedine Džaziri (Zamalek)...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija