• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jelena N.

19.10.2022

08:05

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! JAPAN - Nacionalni mentalitet kaže - nema  odustajanja, borićemo se sa svima

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! JAPAN - Nacionalni mentalitet kaže - nema odustajanja, borićemo se sa svima

Podeli vest

Mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Na redu je reprezentacija Japana, učesnica E grupe.

Imaju Japanci jednu osobinu, koju s pravom možemo nazvati vrlinom, a to je da ne odustaju od svog puta, ma kakve prepreke na njemu bile. Onog trenutka kad su kao reprezentacija iz četvrtog šešira dospeli u grupu E sa Španijom, Kostarikom i Nemačkom, objektivno gledano, presuđeno im je da se kući vrate već posle grupne faze.

 

Foto: Reuters

Selektor reprezentacije Japana Hajime Morijašu


Međutim, ako biste pitali bilo koga iz Fudbalskog saveza Japana, verovatno bi se čudio vašoj logici. O tome kako oni razmišljaju svedoči i utakmica osmine finala sa Svetskog prvenstva u Rusiji, kada su igrali protiv uvek favorizovane Belgije. Na poluvremenu je bilo 0:0, u 52. minutu Japan je imao dva gola prednosti. Umesto da žargonski rečeno zatvore utakmicu, oni su nastavili da forsiraju svoju igru, napadački stil i nadmeću se kao da ulog nije plasman među osam najboljih na planeti. Svaki evropski trener i svaka iskusnija ekipa verovatno bi se tada povukla, krala vreme i čekala poslednji sudijski zvižduk. Umesto toga, Japanci su se nadigravali i izgubili (3:2).


Sa strane gledano, reklo bi se da su naivno izgubili, ali u njihovim izjavama to nije tako shvaćeno. Iz ugla Japanaca, igrali su pošteno i borili se, baš kako i dolikuje "samurajima" po kojima im je državni tim i dobio nadimak. 

- Ovo je bilo jako neodovorno. Da sam im ja trener podavio bih ih - komentarisao je jedan od najboljih evropskih stručnjaka svih vremena Fabio Kapelo. 


Minamino i Jošida predvode "samuraje"


U ovom takmičarskom ciklusu Japan predvođen selektorom Hajimeom Morijašijem prilično lako je overio plasman na Mundijal. Treću rundu kvalifikacija završio je sa šest uzastopnih pobeda, od toga pet bez primljenog gola, što je kolo pre kraja bilo dovoljno za prvo mesto ispred Australije i Saudijske Arabije. Ipak, Japanci ne smeju putovati u Katar nošeni neutemeljenim optimiznom. U grupi sa Španijom i Nemačkom i mnogo jače selekcije od Japana ne bi imale čemu da se nadaju. 

 

JAPAN

FIFA lista: 24. mesto
Selektor: Hajime Morijašu (54)
Vrednost tima: 131.700.000 evra
Prosečna starost: 27,2
Najveća zvezda: Takumi Minamino
Učešća na SP: 6 puta
Najveći uspeh: osmina finala 2002, 2010. i 2018. godine

Tokom dosadašnjih šest učešća na FIFA Svetskom kupu samo tri puta su uspeli da prođu grupu. Jednostavno, fudbal u Japanu se nije dovoljno primio kao neprikosnoven sport. Trenutni sastav Japana odlikuje brzina, koju ima skoro svaki igrač. Najveća snaga leži u ofanzivnoj trojci.

Prva zvezda tima je fudbaler Monaka Takumi Minamino. U kvalifikacijama najefikasniji je bio Junaja Ito iz Remsa. Uloga glavnog napadača poverena je uglavnom bila Takumi Asanu iz Bohuma, koji je ovdašnjim navijačima poznat zbog nastupa u Partizanu. 

 

Foto: Reuters

Prva zvezda Takumi Minamino


Pored nabrojanih asova treba obratiti pažnju na način igre Takefešua Kuba. Ne tako davno to je bio najpoznatiji Japanac u svetu, jer je nekoliko godina proveo u mlađim kategorijama Barselone, a potom ga je odveo Real iz Madrida. Međutim, nije uspeo da se izbori za minutažu u redovima kluba sa "Santjago Bernabeua" i ovog leta je prešao u Real Sosijedad.

 

ZVEZDA TIMA

Takumi Minamino
Pozicija: krilni napadač
Utakmica: 43
Golova: 17
Asistencija: 8
Klub: Monako
Vrednost: 10.000.000 evra

Najiskusniji igrač ovog tima Japana je kapiten, inače štoper, Maja Jošida, koji trenutno nastupa za Šalke. Ima iskustvo igranja u Premijer ligi i Seriji A, a ovo mu je verovatno poslednje veliko takmičenje. 

 

Samo da budu bolji od Južne Koreje

 

Selektor Hajime Morijašu je pobornik evropskog stila. Tim mu igra u klasičnoj formaciji 4-2-3-1 sa dva brza krila i vrlo borbenim igračima u sredini terena. Neće Japanci imati velika očekivanja nacije i pritisak ispred sebe, ali se očekuje da se bore kao da ne postoji sutrašnji dan, i ako ništa drugo, zagorčaju život boljim selekcijama. Imaće sigurno cilj da budu bolji od najvećeg rivala Južne Koreje. Prolazak iz paklene grupe, kakva je grupa E,  bio bi vanserijski uspeh za "samuraje". 

RASPORED NA SP

1. kolo (23. novembar) 
Nemačka - Japan

2. kolo (27. novembar) 
Japan - Kostarika

3. kolo (01. decembar) 
Japan - Španija

 

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija