• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. Selmani

19.11.2022

07:34

ISTORIJAT LOPTI NA MUNDIJALIMA - Od Tjenta i T-modela, preko Kreka, do lelujavog Džabulanija i Al Rile

Twitter

Fudbal

ISTORIJAT LOPTI NA MUNDIJALIMA - Od Tjenta i T-modela, preko Kreka, do lelujavog Džabulanija i Al Rile

Podeli vest

Šampionati sveta u fudbalu od Urugvaja 1930, pa sve do Katara 2022. godine sa sobom su nosili strast i uzbuđenje učesnika i navijača, a za sve emocije bilo je zaduženo njeno kraljevsko visočanstvo - lopta

 Bilo da je završila u mreži, na stativi ili prečki (Oprostili smo Peđi Mijatoviću jer nam je pokvario detinjstvo) ili na tribinama kao vredan suvenir... A često je umela i direktno da odredi šampiona sveta...

URUGVAJ 1930.


Lopte: Tijento, T-model
Proizvođač: Nepoznat


Već od prvog Mundijala u Montevideu lopta kojom se igrao fudbal imala je ogroman uticaj na dešavanja na terenu. U finalu su se sastali Argentina i Urugvaj.  Igralo se loptom Tijento, argentinske proizvodnje u prvih 45 minuta. Domaćin je na poluvremenu u igru „ubacio" svoj T-model, loptu koja je bila i veća i teža i na kraju slavio sa 2:1.

Foto: fifa.com

Prva mundijalska lopta


ITALIJA 1934.


Lopta: Federale 102
Proizvođač: ECAS


Svetsko prvenstvu u Italiji 1934. godine organizovao je fašistički režim Benita Musolinija, a igralo se loptom Federale 102 koju je napravio proizvođač ECAS iz Rima.


Kožna pertla kojom su vezivane prethodne lopte tada je prvi put zamenjena pamučnom. Federale 102 bila je mekša i samim tim olakšavala udarce glavom.


FRANCUSKA 1938.


Lopta: Alen
Proizvođač: Alen


Na šampionatu u Francuskoj 1938. lopta je nazvana Alen po istoimenom proizvođaču iz Pariza. Bila je od kože, imala 13 panela i belu pertlu od pamuka.


1950. Brazil


Lopta: Duplo T
Proizvođač: Superbol


Prva posleratna mundijalska lopta zakotrljala se 1950. godine u Brazilu i zvala se Duplo T, a proizveo ju je Superbol. Predstavljala je svojevrsnu inovaciju pošto nije sadržala čipku jer je svuda bila zatvorena kožom. Prvi put je ubačen ventil za naduvavanje, a lopta je prvobitno proizvedena u Argentini.


1954. Švajcarska


Lopta: Švajcarski prvak sveta (Swiss world champion)
Proizvođač: Kost sport


Na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj korišćena je lopta čiji je naziv bio Švajcarski prvak sveta (Swiss world champion), a proizvela ju je kompanija Kost sport iz Bazela.


Ovu loptu su  nazivali  zig-zag zbog načina povezivanja platna, a ostaće upamćena i kao prva lopta sa 18 panela.


1958. Švedska


Lopta: Top star 
Proizvođač: Sidsvenska lader oh remfabriken


Lopta Top star sa SP 1958. u Švedskoj prošla je zanimljiv put. Čelnici FIFA obavili su takozvani slepi test, koji je podrazumevao da ne znaju odakle lopta dolazi i ko je proizvođač. Od 102 kandidata pobedila je lopta proizvođača iz Angelholma čije je ime bilo Sidsvenska lader oh remfabriken.


Pomenuta lopta imala je 24 panela, a jedan od modela bio je žute boje. Loptom Top star Francuz Žist Fonten postigao je 13 golova, što je rekord na pojedinačnom turniru, a proslavio se i legendarni Pele koji je tada imao samo 17 godina.


Korišćena je i na narednom Mundijalu u Čileu jer se Evropljanima nije dopala lokalna lopta.


1962. Čile


Lopta: Krek
Proizvođač: Senjor Kustodio Zamora


Svetsko prvenstvo u Čileu 1962. sa sobom je donelo loptu koja je imala naziv Krek (Crack) i bila oficijelna lopta turnira, ali se nije isključivo njome igralo. Evropljanima je smetala i zahtevali su da se igra Top starom, a sve je pokrenuo sudija Ken Eston koji je na otvaranju turnira na poluvremenu zamenio loptu.


1966. Engleska


Lopta: Čelendž for-star
Proizvođač: Slezindžer


Možda i najpoznatija lopta u istoriji fudbala čiji naziv malo ko zna. Engleska je loptom Čelendž for-star (Challenge 4-star) prvi i jedini put postala šampion sveta, a da se ni danas sa sigurnošću ne zna jeste li ona ili nije prešla gol-liniju prilikom gola Džefa Hersta u finalu protiv Nemačke.


Većina sveta će reći da nije, a nakon nje uslediće dominacija Adidas lopti koja traje do danas. Lopta sa Mundijala 1966. bila je žute ili narandžaste boje.


1970. Meksiko


Lopta: Telstar
Proizvođač: Adidas


Kompanija Adidas imala je uspeha sa loptom na EP 1968. godine, pa je u Meksiku 1970. na SP dobila priliku da predstavi loptu Telstar (ime dobila po istoimenom satelitu koji je osam godina ranije lansiran u svemir) i više nikad se nije desilo da neko drugi proizvede loptu za šampionat sveta. Monopol Adidasa započet je crno-belom loptom koja je popravila vidljivost, a u prilog svemu išla je činjenica da su prenosi utakmica prvi put rađeni u koloru. Posle turnira prodato je više od 600.000 replika Telstara.


1974. Zapadna Nemačka


Lopta: Telstar durlast
Proizvođač: Adidas


Na šampionatu u Zapadnoj Nemačkoj napravljena je unapređena verzija Telstara nazvana Telstar durlast. Bila je nepromočiva i otporna na kidanje.


  


1978. Argentina


Lopta: Tango
Proizvođač: Adidas


Najprepoznatljivija lopta u istoriji Mundijala bila je Adidas Tango kojom se igralo na šampionatu u Argentini 1978. Prvi put se pojavio i prepoznatljivi crno-beli trougao koji će postati zaštitni znak Adidasovih lopti, ali i čitave kompanije. Korišćena je i na Evropskim šampionatima i na Olimpijskim igrama. 


1982. Španija


Lopta: Tango Espanja
Proizvođač: Adidas


Lopta Adidas Tango Espanja imala je sličan dizajn kao Tango iz Argentine, a ušla je u istoriju kao poslednja kožna lopta kojom se igralo na Svetskim prvenstvima.


1986. Meksiko


Lopta: Asteka
Proizvođač: Adidas


Na drugom šampionatu sveta održanom u Meksiku igralo se loptom Asteka koja je bila prva potpuno sintetička i ručno šivena lopta na SP. Nazvana je po starosedeocima Srednje Amerike, a u legendu je ušla jer je njome Dijego Armando Maradona rukom savladao kapitena Engleske Pitera Šiltona u meču četvrtfinala. Taj pogodak nazvan je „božijom rukom", a Argentina je kasnije postala prvak sveta.


1990. Italija


Lopta: Etrusko uniko
Proizvođač: Adidas


Na Mundijalu u Italiji 1990. godine igralo se loptom Etrusko Uniko. Karakteristični tango-trougao ovog puta krasile su tri etrurske lavlje glave, a sama lopta je navodno bila brža od prethodnih.


Aktuelnom selektoru Srbije Draganu Stojkoviću Piksiju donela je slavu jer je njome fenomenalno baratao na meču osmine finala protiv Španije. Jugoslavija i Piksi imali su manje sreće u četvrtfinalu protiv Argentine. Stojković je bio jedan od trojice Jugoslovena koji su promašili u penal-seriji četvrtfinala, ali ako je za utehu, neprecizan je bio i slavni Maradona.


1994. SAD


Lopta: Kvestra
Proizvođač: Adidas


U Americi se igralo Kvestrom, koja je nastala u Adidasovom centru za razvoj lopte u Francuskoj. Inovacija na ovoj lopti bio je sloj polistirenske pene na spoljašnosti, za koju je rečeno da ublažava dodir s loptom i da se zbog toga lakše kontroliše. Šampionat u SAD bio je najefikasniji od 1982. godine, a finale između Brazila i Italije završeno je bez golova. „Karioke" su četvrti put postale šampioni sveta i to tako što je Roberto Bađo poslao Kvestru nebu pod oblake.


1998. Francuska


Lopta: Trikolore
Proizvođač: Adidas


Lopta Trikolore kao da je nagovestila da će šampioni sveta biti francuski „trikolori" koji su bili i domaćini turnira 1998. godine. Bila je to prva lopta sa više boja na svetskim šampionatima. Interesantno je da su je golmani hvalili kao jednu od boljih koja je korišćena na Mundijalima.


Zbog nje se prečka, koju je Predrag Mijatović na meču osmine finala između Holandije i Jugoslavije (2:1) pogodio iz penala, i dalje trese. 


2002. Južna Koreja


Lopta: Fivernova
Proizvođač: Adidas


Lopta Fivernova, korišćena u Japanu i Južnoj Koreji, bila je još raznobojnija od Trikolorea, ali se odustalo od tradicionalnog „Tango stila" i imala je trouglasti dizajn. 


Izazvala je oprečna mišljenja. Engleski as Dejvid Bekam rekao je da nijedna lopta ranije nije bila napravjena tako precizno i dobro, dok je slavnom italijanskom golmanu Đanluiđiju Bufonu „ludo odskakala". Sa tim mišljenjem složio bi se i nemački golman Oliver Kan, kom je pobegla sa ruke i odskakutala do Ronalda za trijumf Brazila u finalu (2:0).


2006. Nemačka


Lopta: Timgajst
Proizvođač: Adidas


Nemci su se odlučili da kao domaćini Mundijala pristupe i drugačijem dizajnu lopte. Odustalo se od tradicionalna 32 panela i ručnog šivenja, a prvi put je svaka lopta imala na sebi odštampan datum, ime stadiona i imena rivala koji su igrali. Sastojala se od 14 panela, imala je dosta manje šavova, što je učinilo da bude oblikovanija. Njome su postizani neki spektakularni golovi jer je imala nepredvidivu putanju.


U finalu između Italije i Francuske igralo se zlatnom verzijom ove lopte koja je nazvana Timgajst Berlin.


2010. Južna Afrika


Lopta: Džabulani
Proizvođač: Adidas


Možda i najgora lopta u istoriji Mundijala jer njenu putanju nije bilo moguće predvideti. Brazilski golman Žulio Sezar rekao je da izgleda kao „lopta iz supermarketa", dok je čuvar mreže Italije Đanluiđi Bufon rekao da je „neprihvatljivo igrati tako prestižno takmičenje ovakvom loptom".


Na kraju se u čitavu priču uključila i američka svemirska agencija NASA koja je utvrdila da nepredvidivo kretanje Džabulanija nastupa pri brzini većoj od 77 kilometara na čas.


2014. Brazil


Lopta: Brazuka
Proizvođač: Adidas


Da se lopta za šampionatu u Brazilu 2014. nazove Brazuka kumovali su navijači, što se desilo prvi put u istoriji. Testirana je čak dve godine i isprobalo ju je više od 600 najboljih igrača sveta kao i 30 timova u ukupno 10 zemalja na tri kontinenta, što je čini ubedljivo najviše testiranom loptom u istoriji Adidasa.


Imala je svega šest panela, a sve zbog želje da bude iste težine kada se igra u lošim fudbalskim uslovima.


2018. Rusija


Lopte: Zelstar 18, Telstar mečta
Proizvođač: Adidas


Lopta Telstar vratila se na veliku scenu na Mundijalu u Rusiji. Grupna faza igrala se modelom Telstar 18, ali osim imena i delimično boje, nova lopta sa čuvenim prethodnikom, prvi put koriščenim 1970. godine, nije imala mnogo toga zajedničkog. 


Telstar 18 je prva lopta koja je u sebi imala ugrađen NFC čip, koji šalje informacije na telefon korisnika.


U nokaut fazi koristio se model Telstar mečta, jer reč mečta na ruskom znači san ili ambicija.

Foto: Reuters

Ekološka lopta za Mundijal u Kataru


2022. Katar


Lopta: Al Rila
Proizvođač: Adidas


Mundijal u Kataru igraće se loptom koja se zove Al Rila, a njeno ime u bukvalnom prevodu sa arapskog znači putovanje. 


Al Rila je u ekološkom smislu najdalje odmakla, pošto je napravljena od lepka i boje na bazi vode.


- Za najveći svetski sportski događaj moramo da nemoguće učinimo mogućim, pa smo radikalnim inovacijama stvorili najbržu i najprecizniju loptu za Svetsko prvenstvo do sada -  poručila je Franciska Lofelman, direktorka dizajna u Adidasu.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

INFORMER U KATARU! Smrzavanje na 33 C, nigde bez Haja kartice i jaknice!
Fudbal

INFORMER U KATARU! Smrzavanje na 33 C, nigde bez Haja kartice i jaknice!

Fudbalska reprezentacija Srbije trebalo bi da ima podršku oko 15.000 navijača u Kataru tokom tri utakmice grupne faze Svetskog prvenstva protiv Brazila, Kameruna i Švajcarske. Ako ste među njima, odnosno ako planirate put u Dohu na Mundijal, onda ste na pravom mestu da saznate nekoliko veoma korisnih informacija o tome šta vam je neophodno da bi vam boravak na u ovoj bliskoistočnoj zemlji bio ugodan

18.11.2022

17:25

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17