• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

18.11.2022

22:00

SRBIJA NA MUNDIJALU U RUSIJI 2018. GODINE – Brutalna krađa Feliksa Briha i albanske provokacije, Brazil nas ispratio kući

AP/Reuters

Fudbal

SRBIJA NA MUNDIJALU U RUSIJI 2018. GODINE – Brutalna krađa Feliksa Briha i albanske provokacije, Brazil nas ispratio kući

Podeli vest

Vodimo vas kroz istorijat učešća naše reprezentacije na Svetskim prvenstvima, na redu je turnir 2018. u Rusiji.

Drugi put od samostalnosti države reprezentacija Srbije izborila je plasman na najveću fudbalsku smotru. Ovog puta „orlove“ je čekao put u Rusiju.

Foto: Reuters

Srbija protiv Švajcarske

TIM SRBIJE 2018. GODINE

GOLMANI
Vladimir Stojković (Partizan)
Predrag Rajković (Makabi)
Marko Dmitrović (Eibar)
ODBRANA
Antonio Rukavina (Viljareal)
Duško Tošić (Bešiktaš)
Aleksandar Kolarov (Roma)
Branislav Ivanović (Zenit)
Uroš Spajić (Anderleht)
Miloš Veljković (Verder)
Milan Rodić (Crvena zvezda)
Nikola Milenković (Fiorentina)
VEZNI RED
Luka Milivojević (Kristal Palas)
Andrija Živković (Benfika)
Dušan Tadić (Sautempton)
Marko Grujić (Kardif)
Filip Kostić (Hamburg)
Sergej Milinković-Savić (Lacio)
Nemanja Matić (Mančester junajted)
Adem Ljajić (Torino)
NAPAD
Aleksandar Mitrović (Fulam)
Aleksandar Prijović (PAOK)
Nemanja Radonjić (Crvena zvezda)
Luka Jović (Ajntraht)
SELEKTOR: Mladen Krstajić

Od poslednjeg učešća na Mundijalu 2010. godine, naš tim propustio je odlazak na jedno svetsko i dva evropska šampionata, a u međuvremenu promenjeno je i šest selektora. Posle nesupešnog i turbulentnog perioda, klupu „orlova“ preuzeo je iskusni stručnjak Slavoljub Muslin. Pod palicom Muslina "orlovi" su ostvarili šest pobeda, tri remija i samo jedan poraz, te osvojili prvo mesto u grupi i direktno se plasirali na Mundijal. 

Promena selektora i kapitena

Ipak, odlazak Srbije u Rusiju nije mogao da prođe bez kontraverznih poteza u Savezu, pošto je samo nekoliko dana po okončanju kvalifikacija neočekivano smenjen selektor Muslin. Na poziciju selektora postavljen je tadašnji Muslinov pomoćnik i bivši reprezentativac, Mladen Krstajić. Jedan od prvih poteza Krstajića bila je promena kapitena. Tako je umesto Branislava Ivanovića kapitenska traka dodeljena Aleksandru Kolarovu. 
Žreb za Mundijal je odlučio da Srbija igra u E grupi zajedno sa selekcijama Brazila, Švajcarske i Kostarike. Zanimljivo je da je naša zemlja bila u istoj grupi sa Brazilcima i Švajcarcima i na Svetskom prvenstvu 1950. godine.
Fudbaleri Srbije pobedom su otvorili Svetsko prvenstvo. Na premijernoj utakmici odigranoj u Samari pobeđena je Kostarika sa 1:0. Selekciji koja je na poslednjem Mundijalu 2014. godine stigla do četvrtfinala, presudio je Aleksandar Kolarov golom u 56. minutu. Tadašnji fudbaler Rome izveo je fantastično slobodan udarac i matirao Kejlora Navasa. 

Foto: AP/Reuters

Šaćiri i Džaka provorirali Srbe pokazujući šiptarskog orla

Srpski navijači euforično su čekali drugo kolo i sudar sa Švajcarskom, ekipom koju su uglavnom činili igrači igrača albanskog porekla, dok ih je s klupe predvodio bosanski stručnjak Vladimir Petković. 

UČINAK SRBIJE NA SP

GRUPA E
Kostarika – Srbija 0:1
Kolarov 56’
Srbija – Švajcarska 1:2
Mitrović 5’ – Džaka 52’, Šaćiri 90’ 
Srbija – Brazil 0:2
Paulinjo 36’, Tijago Silva 68’

Meč u Kaljingradu bio je presudan u borbi za osminu finala. „Orlovi“ su odlično otvorili duel i već u petom minutu poveli golom Aleksandra Mitrovića na asistenciju Dušana Tadića. Sve do početka drugog poluvremena izabranici Mladena Krstajića imali su prednost, a onda su Švajcarci stigli do izjednačenja golom Granita Džake. On naravno nije propustio priliku da isprovocira naše igrače i navijače proslavljajući gol pokazivajući šiptarskog orla.
Ubrzo se desila i jedna od najvećih nepravdi i krađa na štetu Srbije. Igrao se 66. minut kada su Mitrovića u kaznenom prostoru dvojica protivničkih igrača držala rukama i oborila na zemlju. Ipak glavni arbitar Feliks Brih odbio je da dosudi penal, a niko se ni iz VAR sobe nije oglasio.

Čudo se nije desilo

A onda je u sudijskoj nadoknadi sve snove raspršio drugi Albanac Džerdan Šaćiri. Švajcarska je imala kontru, Šaćiri je uspeo da pobegne Dušku Tošiću, a onda u situaciji jedan na jedan savladao Stojkovića i doneo svom timu pobeduod 2:1. Naravno, ni on nije propustio situaciju da proslavi trijumf pokazujući orla. 

Foto: Reuters

Stojković u duelu sa Nejmarom

Kolarovu na poklon Lada 

Kapiten reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov pamtiće Mundijal u Rusiji po neobičnom poklonu – Ladi Nivi. Naime, guverner Samarske oblasti došao je na ideju da fudbaleru koju prvi postigne gol na novom stadionu „Kosmos arena“ pokloni čuvenu „lajku“. Ta čast pripala je srpskom štoperu, koji je dao gol na meču protiv Kostarike, koji je odigran na stadionu u Samari. 

Izabranicima Mladena Krstajića za prolaz u osminu finala bila je potrebno čudo, pobeda nad petostrukim šampionom Brazilom, predvođen Nejmarom, Kutinjom, Tijagom Silvom... 
Bio je to prvi susret „orlova“ i „karioka“ na Mundijalu još od 1974. godine, kada su odigrali nerešeno. Ipak, Srbiju nije pogledalo čudo, pa je Brazil na kraju slavio sa 2:0, a mogao je i ubedljivilje, ali ih je sjajnim intervencijama sprečio golman Vladimir Stojković. 
Naša reprezentacija tako je završila treća u E grupi sa tri osvojena boda, poslednja je bila Kostarika, a dalje su prošli Brazil i Švajcarska. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija