• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.11.2022

15:50 >> 18:00

HOLANDIJA PRVA, SENEGAL DRUGI! Prvak AFRIKE slavio u "FINALU" protiv Ekvadora! (VIDEO)

Tanjug/AP

Fudbal

HOLANDIJA PRVA, SENEGAL DRUGI! Prvak AFRIKE slavio u "FINALU" protiv Ekvadora! (VIDEO)

Podeli vest

Fudbaleri Senegala i Holandije izborili su plasman u osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru

Takmičenje u grupi A je gotovo, a u osminu finala nakon dramatične završnice na Kalifa stadionu idu Holanđani i Senegalci. Afrička reprezentacija porazom je otvorila turnir, u Katar je došla bez najboljeg igrača, ali šampion Crnog kontinenta nije odustao. Trijumf nad Katarom dao im je šansu da u direktnom duelu protiv Ekvadora pojure plasman u nokaut fazu takmičenja što im je i uspelo. 

Senegal je golovima Ismaile Sara i Kalidu Kulibalija savladao Ekvador sa 2:1 (1:0) i izborio osminu finala na Mundijalu. U drugom meču Holandija je rutunski savladala Katar sa 2:0. 

Foto: Tanjug/AP

Videlo se od samog starta da Ekvadoru igra i nerešen rezultat, a da Senegalci moraju da slave na Kalifa stadionu u Dohi. Afrička reprezentacija je ultraofanzivno otvorila susret, ređale su se šanse pred golom Galindesa, ali su Trikolori uspevali da odolevaju sve do finiša prvog poluvremena.

Naivno je Inkpije srušio Ismailu Sara posle centaršuta, a Klermon Turpan je pokazao na belu tačku. Sar je i preuzeo odgovornost, izveo penal i doneo prednost Senegalcima pred odlazak na odmor. Uloge su se u drugom delu utakmice promenile. Ekvador je napao, Senegalci su se organizovano branili sve do 68. minuta kada je posle prekida Moises Kaisedo doneo izjednačenje. 

Ipak, radost Ekvadora trajala je samo tri minuta. Kalidu Kulibali iskoristio je veliku grešku Enera Valensije nakon prekida, lopta je pala na nogu vezisti Čelsija koji je imao lak zadatak da matira Galindesa i donese novu prednost afričkoj reprezentaciji. 

Morali su Ekvadorci da krenu na sve ili ništa u finišu meča, otvorilo je to brojne kontre Senegalcima, ali je Bulaj Dia promašio sve što je mogao večeras. Na svu sreću po Afrikance to ih večeras nije skupo koštalo budući da južnoakerička ekipa nije mogla do gola ni u nadoknadi vremena. 

EKVADOR- SENEGAL  1:2 (0:1)

Strelci: Kaisedo 69 - Sar 44p, Kulibali 71
Kalifa Stadion, Doha   Sudija: Klermon Turpan, Francuska

EKVADOR (4-1-2-3): Galindes - Presijado - Tores, Inkpje, Estupinjan - Gruezo - Franko, Kaisedo - Plata, Estrada, Valensija.

SENEGAL (4-2-3-1): Mendi - Sabali, Kulibali, Žakobs, Dijalo - Sis, P. Gej - Endiaje, I. Gej, Sar - Dija.

Prebrinula je Holandija svoje najveće muke u prva dva kola, ostvarila povoljan rezultat te je praktično duel protiv Katara bio bez rezultatskog značaja. Čudo je trebalo da se desi pa da Lale budu eliminisane, ali četa Luja Van Gala nije želela ništa da prepušta slučaju već je u poslednjem kolu savladala domaćina i kao prva obezbedila plasman u osminu finala Svetskog prvenstva - 2:0 (1:0).

Foto: Tanjug/AP

Imao je Katar inicijativu u uvodnim minutima meča, Akram Afif je u dva navrata zapretio golu Noperta, ali kada su se Holanđani oslobodili pritiska bilo je jasno da se domaćinu crno puše. Baršam je uspevao da osujeti sve nalete Lala, ipak, u 26. minutu nije mogao ništa.

Odlično su kombinovali Kodi Gakpo i Dejvi Klasen, vezista Ajaksa je "štiklom" poigrao napadača Holandije koji je ostao sam pred golom Katara, a mladi golgeter iz takvih situacija ne greši. Do poluvremena su mreže mirovale, a onda je u 48. minutu Frenki De Jong rešio pitanje pobednika. 

Pokupio je vezista Holandije odbitak nakon Baršamove intervencije, zaspala je odbrana Katara te pred De Jongom nije bilo težak zadatak da iz peterca loptu pošalje u gol domaće reprezentacije. Lale su ovim trijumfom obezbedile prvo mesto u grupi, a u osmini finala će čekati drugoplasiranu selekciju iz grupe B.

HOLANDIJA - KATAR  2:0 (1:0)

Streci: Gakpo 27, De Jong 48
Al Bajt, Doha
          Sudija: Bakari Gasama, Gambija

HOLANDIJA (3-4-1-2): Nopert - Timber, Van Dajk, Ake - Damfris, De Ron, De Jong, Blind - Klasen - Gakpo, Depaj.

KATAR (5-3-2): Baršam - Mohamed, Migel, Huhi, Hasan, Ahmed - Al Hajdos, Madibo, Hatem - Almoez, Afif.

UŽIVO: 

Drugo poluvreme: 

95. minut - KRAJ! Holandija kao prva ide u osminu finala, Senegal kao drugi! 

90. minut - Šansa za Senegal! Pokušao je ponovo Bulaj Dia, a još jednom je sjajno reagovao Galindes. 

86. minut - Novi prekid na meču Senegala i Ekvadora. Na povredu se žali Ener Valensija, imaće Južnoamerikanci priliku da iz slobodnog udarca ugroze gol Eduarda Mendija. 

82. minut - Izuzetno se brani Senegal u ovim momentima! Ekvador ne uspeva da dođe do lopte, veliku šansu je sada imao Bulaj Dia, ali njegov udarac otišao je daleko preko gola. Mogli su Afrikanci da reše pitanje pobednika. 

77. minut - VELIKA ŠANSA! Imao je Gonzalo Plata dobru situaciju, ali se napadač Ekvadora spetljao i zakomplikovao, na kraju laka intervencija za Eduarda Mendija, ostaje 1:2!

75. minut - Neprijatan sudar glavama Estupinjana i Sibalija, reagovale su medicinske ekipe oba tima. Nema sumnje da će Turpan nadoknaditi pauzu koja  je trajala par minuta. 

71. minut - GOOOOOOOOOL - 1:2! Kratko je trajala radnost Ekvadora, Senegal ponovo vodi! Nespreno su reagovali Ekvadorci nakon slobodnog udarca, lopta se odbila do potpuno samog Kalidu Kulibalija koji je imao "zicer" da ubaci loptu u mrežu Galindesa!

69. minut - GOOOOOOOOOL - 1:1! Moises Kaisedo poravnava rezultat na Kalifa Stadionu u Dohi! Sa ovim rezultatom Ekvador ide u osminu finala! Ostao je Kaisedo sam na drugoj stativi, ćušnuo je loptu u mrežu, nadali su se Senegalci da će biti ofsajd, ali je neko od defanzivaca ostao na prvoj stativi...

69. minut - PONIŠTEN GOL! Holandija je upisala i treći pogodak, strelac je bio Stiven Bergujs, ali je njegov gol poništen zbog igranja rukom. Kodi Gakpo je nespretno primio loptu pre asistencije, a glavni arbitar je to video posle gledanja VAR-a. 

64. minut - Sada je pokušao Senegal iz kontre da ugrozi gol Ekvadora, Ismaila Sar je čekao dugu loptu, ali je Afrikanac za pola koraka bio ispred odbrane svog rivala te je njegov nalet zbog ofsajda zaustavljen, ostaje 0:1!

60. minut - Prodao je Sarmijento nekoliko lažnjaka, nanizao je dvojicu... Stigla je lopta u nastavku akcije do Pervisa Estupinjana, koji je centrirao sa levog boka, a glavom je tukao pored gola Estrada.

55. minut - Drži Holandija sve u svojim rukama na stadionu Al Bajat! Katar ne uspeva da dođe do lopte i jasno je da je pitanje pobednika rešeno. 

52. minut - Morali su Ekvadorci da krenu napadački od starta drugog poluvremena budući da sa ovim rezultatom ispadaju. Senegal odoleva naletima Južnoamerikanaca, ali nema sumnje da će pritisak biti sve jači kako vreme bude odmicalo. 

Foto: Tanjug/AP

48. minut - GOOOOOOOL - 2:0! Čini se da je Holandija sada rešila sve dileme! Duplirale su Lale svoju prednost na startu drugog poluvremena preko Frenkija De Jonga, a pred Katarom je nemoguća misija da do kraja meča pojuri prvi bod ikada na Svetskom prvenstvu. Ostao je Baršam sam protiv Holanđana, uspeo je golman domaćina da zaustavi udarac Depaja, ali je iz drugog plana doleteo De Jong i iz odbitka pogodio mrežu rivala. 

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

Prvo poluvreme: 

45. minut - Šest minuta nadoknade na meču Senegala i Katara! Bilo je dosta prekida u prvom poluvremenu te je odluka Klermona Turpana logična. Imao je Senegal odmah dobru šansu preko Ndiajea, ali je Estupinjan dobro reagovao, ostaje 0:1!

44. minu - GOOOOOOOL - 0:1! Vodi Senegal, Ismaila Sar je samuvereno izveo penal i matirao Galindesa! Afrinakci sa ovim rezultatom idu u osminu finala na Svetskom prvenstvu - 0:1!

42. minut - PENAL! Oboren je Ismaila Sar, a glavni arbitar Klermon Turpan dosudio je najstrožu kaznu. Imaće Senegalci priliku da "sa kreča" povedu! 

40. minut - Grčevito se brani Ekvador pod novim naletom Senegala. Žele Afrikanci već na poluvremenu da imaju gol prednosti po svaku cenu, ipak, izostaje sama završnica posle dobrih akcija. 

35. minut - Zanimljiv pokušaj Senegalaca, već deset puta je afrička reprezentacija šutirala ka golu Galindesa. Sada je svoj udarac oprobao Pat Sise, ali ponovo mreža Ekvadora ostaje netaknuta. 

Foto: Tanjug/AP

31. minut - Opao je ritam meča na Kalifa Stadionu u Dohi. Ekvador je uspeo da odoli svim naletima Senegalaca, a pritisak Afrikanaca sve je slabiji iako šampionu Crnog kontinenta samo pobeda garantuje plasman u osminu finala Svetskog prvenstva!

27. minut - GOOOOOOOOOL - 1:0! Holandija vodi golom Kodija Gakpa! Izvanredan dupli pas su odigrali napadač Lala i Dejvi Klasen, golman Baršam nije imao nikakve sreće. Selekcija Luja Van Gala sada ne mora da brine o osmini finala budući da je zaista samo teoretski moguće da ispadnu.

25. minut - Nova prilka za Senegalce, sada je šutirao Ismaila Sar - od svega samo korner budući da je lopta od bloka izašla van granica igrališta. Ne uspeva Ekvador da se oslobodi pritiska afričke reprezenetacije - 0:0!

21. minut - Organizovali su lep napad reprezentativci Katara, ali je Akram Afif očajno reagovao i poslao loptu u noge Holanđanima. 

17. minut - Nastavlja Senegal sa atacima na gol Ekvadora, imali su Afrikanci novi udarac iz ugla, ovoga puta je dobro reagovao golman Galindes. Otvorila se kontra Trikolorima preko Grueza, ali su ga Senegalci sustigli. 

12. minut - Ne manjka uzbuđenja ni na utakmici Holandije i Katara. Domaćin je imao inicijativu, Lale su se u nastavku oslobodile pritiska i sada se sve više igra pred golom Baršama. Oprobao je svoj udarac sada Kodi Gakpo, ali je golman domaćina sjajno reagovao. 

Foto: Tanjug/AP

11. minut - Sada preti i Ekvador preko Enera Valensije. Pokušao je kapiten Trikolora iz slobodnog udarca, a potom i posle odbitka, ali je oba puta na mestu bio Eduard Mendi i zaustavi njegove udarce. 

8. minut - VELIKA ŠANSA! Bulai Dija je pobegao svojim čuvarima, dobio je pravovremeni pas, ali je očajno šutirao napadač Senegala, ostaje 0:0!

6. minut - Senegal za sada kontroliše dešavanja na terenu i ima posed na svojoj strani. Ipak, čini se da ni Afrikanci, ali ni Južnoamerikanci neće previše rizikovati u uvodnim minutima meča budući da je ulog osmina finala Mundijala! 

3. minut - Napadački je Katar otvorio duel protiv Holandije, dva puta je Kevin Nopert bio na mukama posle udaraca Afifa, ali je holman Herenvena uspeo da zaustavi udarac napadača domaće reprezentacije. 

1. minut - Utakmice su počele!

15:50 - Dobro došli na lajv prenos utakmica trećeg kola Svetskog prvenstva između Senegala i Ekvadora, te Holandije i Katara. Sve detalje sa ovih mečeva možete pratiti uz portal Informer.rs!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija