• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Radivojević

31.12.2022

19:45

NIJE KATASTROFA-MOGLO JE BOLJE! Piksijevi "orlovi" u minulih 365 dana budili različite emocije kod navijača! SVI IMAJU JEDNU ŽELJU ZA 2023. GODINU!

printscreen

Fudbal

NIJE KATASTROFA-MOGLO JE BOLJE! Piksijevi "orlovi" u minulih 365 dana budili različite emocije kod navijača! SVI IMAJU JEDNU ŽELJU ZA 2023. GODINU!

Podeli vest

Pomešana su osećanja bila navijačima fudbalske reprezentacije Srbije u godini za nama, a opšte je mišljenje da smo mogli bolje i više

Plasman u A diviziju Lige nacija i eliminacija u grupnoj fazi Mundijala u Kataru učinak su naše nacionalne selekcije e u 2022. godini.

Za lepši utisak godine za nama nedostajala je kvalitetnija timska igra u Dohi protiv Kameruna i Švajcarske, a previše primljenih golova raspršili su snove i doneli izostanak plasmana u osminu finala planetarne smotre. 

Posle sjajnog završetka 2021.godine i direktnog plasmana na Svetsko prvenstvo pobedom u Lisabonu, dok su se igrali baraži, Orlovi su krajem marta imali prijateljske duele u Mađarskoj i Danskoj.

NORVEŽANI NAM OTVORILI OČI

Pobedili su sa 1:0 u Budimpešti autogolom Nađija, a četiri dana kasnije u Kopenhagenu pretrpeli ubedljiv poraz (0:3).

- Znate moje mišljenje kada su prijateljske utakmice u pitanju. Jeste visok poraz, ali mislim da smo imali period dobre igre. Šteta što nismo dali gol, imali smo šanse. Nije išlo, bilo bi sve drugačije da smo dali gol. Ovaj poraz nam ništa ne znači, niti nas boli - rekao je selektor Dragan Stojković posle izgubljene utakmice u Kopenhagenu.

Foto: reuters

 

Bila je to, ipak, opomena koju nismo dobro shvatili, pre svega u smislu da naša reprezentacija lako prima golove. Kada se sve sagleda sa današnje vremenske distance, bio je to signal Piksiju da bi u sistemu nešto trebalo da se menja. Napunjena nam je mreža u situaciji kad je selektor izveo najjači tim u njegovoj viziji. Pavlović, Milenković i Veljković su bili u odbrani, uz Kostića i Živkovića po bokovima, a Gudelj i Lukić su činili tandem zadnjih veznih. Ipak, surova realnost nas je sačekala u Kataru! No, krenimo redom...

Liga nacije je ove godine igrana ubrzanim ritmom. Startovala je u junu kroz čak četiri utakmice u deset dana, a završena sa dva meča u septembru. Srbija je počela porazom od Norveške na domaćem terenu, ali se revanširala u Oslu i bio je to trijumf vredan osvajanja prvog mesta i plasmana u elitnu diviziju.

SRBIJA U 2022.GODINI

MART:
Mađarska - Srbija 0:1
Danska - Srbija 3:0
JUN:
Srbija - Norveška 0:1
Srbija - Slovenija 4:1
Švedska - Srbija 0:1
Slovenjja - Srbija 2:2
SEPTEMBAR:
Srbija - Švedska 4:1
Norveška - Srbija 0:2
NOVEMBAR:
Bahrein - Srbija 1:5
Brazil - Srbija 2:0
Kamerun - Srbija 3:3
Srbija - Švajcarska 2:3


Drugog junskog dana Orlovi nisu zaslužili da izgube od Norveške, ali su dosta promašivali i presudio je pogodak sjajnog Erlinga Halanda. Ubrzo, takođe na stadionu "Rajko Mitić", Srbija je razbila Sloveniju atraktivnom igrom uz čak četiri različita strelca. Pobedu od 4:1 potpisali su Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković-Savić, Luka Jović i Nemanja Radonjić. Nadovezala se pobeda u Švedskoj (Jović strelac za pobedu od 1:0), ali Orlovi ipak nisu zaključili taj ciklus idealno.

Vodili su u Ljubljani sa 2:0 na poluvremenu, a meč je završen 2:2. Situacija je bila jasna, pobede nad Švedskom i Norveškom u poslednja dva kola u septembru značile bi i overu prvog mesta. Piksi i Orlovi su to i uradili i ponovo dali navijačima za pravo da mogu da se nadaju iznenađenju u Kataru!

SRBIJA JE DOBILA VRHUNSKOG ČUVARA MREŽE

Inače, već na junskim mečevima Lige nacije potvrdu je dobilo ono što se uveliko pričalo - Vanja Milinković-Savić je postao prva opcija između stativa i postalo je jasno da će on braniti pre Predraga Rajkovića u Kataru! Kako se ispostavilo, upravo je golman Torina bio najbolji Piksijev pulen na Mundijalu!


Vanja je poziciju cementirao u septembru kad je blistao u odlučujućoj utakmici protiv Norveške u Oslu. Odbranio je zicer na početku, a trijumf su doneli Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović.
Najbolji strelac u istoriji reprezentacije je tri dana ranije het-trikom razbio Švedsku u Beogradu, ali se i povredio.

DAN KADA SMO "IZGUBILI" MITROVIĆA

Ispostavilo se da je greška bila što je rovit igrao i u Oslu, jer posle tog meča nikako nije uspevao da postane potpuno spreman i na Mundijal u Katar je došao sa ozbiljnim problemima u stopalu. Selektor je govorio da je nosio i longetu, a veliko nezadovoljstvo je iskazivao i trener Fulama.

Foto: reuters

 

Nevolja nije išla sama, pa su osim Mitrovića ozbiljne probleme sa povredom imali Vlahović i Kostić. Epilog je da Srbija na Svetskom prvenstvu nije bila ekipa spremna da pobeđuje. Površno bi bilo reći da je  to jedini razlog. Zaključila je naša selekcija takmičenje sa svega jednim bodom, a navijače je frustriralo to što je olako primala golove. 

PIKSI TVRDI DA BI PROŠLI, ALI...


Selektor je govorio da je uveren da bi Srbija prošla grupu da su Mitrović i Vlahović bili potpuno zdravi, ali to su stvari koje nažalost ne mogu da se provere. Bilo kako bilo, ostao je gorak ukus i zaključak da se od ovog tima očekivalo mnogo više na toliko iščekivanom Svetskom prvenstvu u Kataru. 

Foto: Predrag Milosavljević

 
JEDNA ŽELJA ZA 2023. GODINU!

Orlove u godini pred nama, od marta do novembra, očekuje serija utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Takmičenje počinje meč sa Litvanijom u Beogradu, pa je tri dana kasnije gostovanje u Crnoj Gori.

Foto: Pedja Milosavljević

 

U grupi su još Bugarska i Mađarska, pa nema dileme da je naša reprezentacija izraziti favorit da bude jedna od dve koje će se iz tog društva plasirati na završnicu u Nemačkoj 2024. Na greškama se uči, nadamo se da ćemo izvući pouke i sa svim raspoloživim snagama kenuti u ostvarenje novog cilja! Nema sumnje da bi plasman na kontinentalnu smotru ublažio žal zbog lošeg izdanja Srbije u Kataru i nagovestio da je naša selekcija napokon kadra da bude prijatno iznenađenje na nekom velikom takmičenju!


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija