• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: M. Gligorić - Lj. Vidović

22.09.2023

16:49

Žestoka poruka fudbalskih stručnjaka: Srpski klubovi nemaju snage za ozbiljan fudbal

Starsportphoto, EPA

Fudbal

Žestoka poruka fudbalskih stručnjaka: Srpski klubovi nemaju snage za ozbiljan fudbal

Podeli vest

Iskusni fudbalski stručnjaci analizirali mečeve naših ekipa u Evropi

Srpski klubovi nemaju snage za ozbiljan evropski fudbal, ali nisu se obrukali na startu Evrokupova, poručuju fudbalski stručnjaci za Informer! Milovan Đorić i Ivan Golac smatraju da su Crvena zvezda, TSC i Čukarički imali daleko jače rivale na početku Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija, ali da je evidentno da im je fizička sprema daleko od one koju imaju ozbiljne ekipe.

Foto: tanjug/ap

 

 

Očekivani porazi

 

Sva tri naša tima doživela su poraz od 3:1 i to nakon što su poveli protiv renomiranih rivala. Zvezda je na poluvremenu imala 1:0 protiv Mančester sitija, pa je primila tri gola i doživela podnošljiv poraz. Po identičnoj matrici izgubili su TSC od Vest Hema, odnosno Čukarički od Ferencvaroša u četvrtak veče. Statistika je surova prema srpskim klubovima, pošto u dosadašnjih 13 mečeva u Evropi imaju čak 12 poraza i samo jednu pobedu.
Prema rečima Milovana Đorića, bivšeg selektora naše zemlje, porazi su bili očekivani, ali moglo je da bude drugačije.
- Rezultati su očekivani. Svi timovi protiv kojih smo igrali bolji su. Zvezda je napravila bolji rezltat nego što je imala igru. Različita je fizička pripremljenost ekipa u odnosu na evropski fudbal, a sada ću vam reći i zašto. Naši se spremaju za ligu koja se igra iz dva dela, sa pauzom od dva meseca tokom zime, a ostali se spremaju za čitavu godinu. Normalno je i da su timovi sa zapada spremniji, ali dobro... Imaju i skuplje igrače, moćnije timove. Naši se, sa te strane, nisu obrukali - kaže Milovan Đorić.

Foto: EPAIMAGES

 

 

 

Okuka: Nije do trčanja, već do mentaliteta

Poznati srpski fudbalski stručnjak Dragomir Okuka kaže za Informer da se ne slaže sa ocenom da klubovi nisu imali snage, već da su porazi u prvim kolima zapravo pitanje mentaliteta.
- Naše ekipe su vodile i verovatno bile nesvesne da se to uopšte može dogoditi. Utiska sam da su sva tri tima otišla na gostovanja sa ciljem da što manje izgube. Niko nije otišao sa stavom: "Idemo da napravimo senzaciju". I onda, kada su poveli, uplašili su se pobede. Zvezda ima igrače koji mogu i moraju bolje, bez obzira što je protivnik Mančester siti. Meni je zasmetalo to što su gledali što bezbolnije da prođu, umesto da napadnu rivale i probaju da pobede - ističe Okuka.


Nekadašnji defanzivac Crvene zvezde i dugogodišnji fudbalski funkcioner apostrofira i kvalitet naše lige.
- Čujem moje prijatelje iz Zvezde kako kukaju da je naša liga slaba. Ali, to je naša liga, kakva je, takva je. Tu se izdvajaju dva ili tri tima i treba raditi na ojačanju ostalih. Čudi me samo jedna stvar. Nikad u istoriji, a dugo godina sam prisutan u fudbalu, Zvezda nije stavljala u startnih 11 igrače koje je dovela četiri ili pet dana pred utakmicu. To je za mene nelogično. Druga stvar, naši klubovi se hvale kada plate mnogo igrača, ali treba biti realan i videti u Evropi. Pa, pet miliona evra je mala cena za dobrog fudbalera. Na zapadu se, recimo, 30 ili 40 miliona evra daje za decu koja su još daleko od seniorskog fudbala - kaže Đorić.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 


Sličan stav deli i legendarni Ivan Golac, čovek koga veoma poštuju na teritoriji Velike Britanije, odakle su Mančester siti i Vest Hem. Prema rečima čuvenog asa Partizana, rezultati i nisu toliko loši, koliko je alarmantna fizička priprema ekipa.
- Interesantno je da su sva tri srpska kluba povela, a onda su primili tri gola. To govori o kvalitetu, ali i o fizičkoj spremi. Naši igrači nemaju snage da odigraju 90 minuta u istom ritmu. Mi igramo zatvoreni fudbal ne branimo se, dok protivnik sve vreme napada. Naši igrači nemaju snagu da odigraju 90 minuta, nisu spremni, pa to smo videli i kada je u pitanju reprezentacija Srbije - kaže Golac.

 

Nema kvaliteta

 

Penzionisani trener, ipak, naglašava da je TSC izgledao najbolje od svih na terenu.
- Zvezda je imala najteži zadatak, protiv raspoloženog Sitija. Golman Omri Glazer je napravio amatersku grešku, koja se ne toleriše ni u nižim ligama. TSC je najprijatnije iznenađenje. Dali su sve od sebe, ali nisu kvalitet za evropska takmičenja. Pojačanja koja se dovode u našim klubovima nisu adekvatna, to su igrači bez velikog kvaliteta. Nije mi jasno, pa valjda bi trebalo da dovedeš igrača koji je bolji od fudbaler koji su trenutno tu, ali ovde je to obrnuto. To je bruka - zaključuje Golac.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija