• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Marko Vuletić

29.11.2023

17:40

Zvezda i Partizan u Ligi šampiona - poražavajuće! Pet učešća, ni blizu nokaut faze!

Shutterstock

Fudbal

Zvezda i Partizan u Ligi šampiona - poražavajuće! Pet učešća, ni blizu nokaut faze!

Podeli vest

Dva najveća srpska kluba, Partizan i Crvena zvezda ukupno su pet puta učestvovali u Ligi šampiona, ali se ni jedni ni drugi nisu proslavili, naprotiv...

Sinoćnji poraz Crvene zvezde od Jang bojsa 2:0 podsetio je na neke ranije neuspele poduhvate naša dva najjača kluba u elitnom Evropskom takmičenju.

Da stvar bude gora, u svakom od pet pokušaja, crno i crveno-beli nisu bili ni blizu plasmana u osminu finala i svaki put bi se boravak u Evropi okončao na poslednjem mestu u grupi.

Foto: EPAIMAGES

Zvezda je sinoć završila Evropsku turneju

Prvi se u Ligi šampiona obreo Partizan 2003. godine. Do te godine, srpski klubovi su bili daleko od elite i malo toga je ukazivalo da će se nešto promeniti. 

Međutim, tadašnja generacija Partizana, predvođena čuvenim Lotarom Mateusom uspela je da se domogne grupne faze elitnog takmičenja, računajući period od 1992. otkako takmičenje nosi ime Liga šampiona.

Mesto u grupi izboreno je trijumfom nad snažnim Njukaslom u dvomeču. Prvo su "svrake" slavile u Beogradu sa 1:0, da bi "parni valjak" istim rezultatom izborio produžetke i, naposletku, penale nakon kojih je slavio.

Tada su, čini se, beogradski crno-beli istrošili sve doze sreće, pošto su smešteni u izuzetno tešku grupu sa Real Madridom, Portom i Olimpikom iz Marseja. Partizan nije uspeo da izbori pobedu ni u jednom duelu, a takmičenje su završili na poslednjem mestu u grupi sa 11 bodova razlike u odnosu na prvoplasirani Real. Velika borba vodila se za treće mesto u grupi koje vodi u Ligu Evrope, ali je na kraju Marsej (4 boda) zauzeo tu poziciju sa bodom više od crno-belih (3 boda).

Foto: AP/Photo

Igor Duljaj u duelu sa Zinedinom Zidanom 2003.

Priliku za bolju predstavu na najsvetlijoj fudbalskoj pozornici imali su 2010. Ponovo je plasman izboren preko boljeg izvođenja penala, a stradao je belgijski Anderleht. 

Crno-beli, vođeni sa klupe Aleksandrom Stanojevićem, našli su se u grupi H sa Šahtjorom, Arsenalom i Bragom. Učinak je bio još gori nego sedam godina ranije- nijedna ostvarena pobeda i nula bodova za poslednje mesto u grupi. Ovoga puta nije bilo dileme i tim koji je dobio utešnu nagradu u vidu Lige Evrope bila je portugalska Braga.

Foto: AP/Photo

Saša Ilić u duelu sa Arsenalom 2010.

Potom su na red došli crveno-beli, punih osam godina kasnije - 2018. 

Dolaskom Vladana Milojevića na trenersku klupu počela je renesansa i veliki povratak Crvene zvezde na evropsku scenu. Veliko slavlje "delija" usledilo je nakon, sada već, legendarnog dvomeča sa Salcburgom. Posle 0:0 u Beogradu, crveno-beli su, nakon gubljenja sa 2:0 uspeli da izjednače i da, zahvaljujući golovima u gostima, prođu u Ligu šampiona rezultatom 2:2.

Kao i Partizan 2003, zadesila ih je "grupa smrti" koju si činili Liverpul, Napoli i Pariz Sen Žermen (!). Zvezda je tada uspela i da nadmaši očekivanja i da sa dostojnih četiri boda završi učešće kao poslednjeplasirana. Meč sa Napolijem odigran je 0:0, a savladan je strašni Liverpul sa 2:0 golovima Milana Pavkova.

Foto: AP/Photo

Ričmond Boaći na meču sa PSŽ-om 2019.

Samo godinu dana kasnije, Crvena zvezda se vratila među najbolje klubove Evrope - 2019.

Jang bojs je bio tim preko kojeg su crveno-beli izborili povratak u fudbalsku elitu nakon dva remija sa Švajcarcima. Prvo je u Bernu odigrano 2:2, dok su na "Marakani" timovi razmenili po jedan gol za 1:1.

Grupa, ponovo, za košmar. Uz Bajern Minhen, Totenhem i Olimpijakos svima je bilo jasno da će se Zvezda malo šta pitati. Jedina tri boda ostvarena su pobedom nad Pirejcima u 2. kolu od 3:1. Grčki tim imao samo bod više i tako izborio Ligu Evrope.

Snovi šampiona Srbije srušeni su u revanš meču u Pireju, gde je Zvezda poražena od Olimpijakosa sa 1:0. Svi se sećaju promašenog penala Tomanea, kao i čuvenog igranja rukom Brazilca Žandera, kada je skrivio kobni jedanaesterac.

Foto: AP/Photo

Miloš Degenek u duelu sa Robertom Levandovskim 2020.

Morali su navijači crveno-belih da čekaju pune četiri godine kako bi ponovo gledali svoj tim u Ligi šampiona, odnosno do 2023.

Tim iz Ljutice Bogdana je sa mnogo ambicija čekao odmeravanje sa fudbalskim velesilama i na konto toga u svoje redove doveo mnoga skupocena pojačanja. Klub se istrošio kao nikada do sada, a ishod - jedan od najgorih.

Ukoliko je neka uteha, crveno-beli su do poslednjeg kola bili potencijalni učesnik Lige Evrope. Imali su direktan okršaj za mesto u "slabijem" takmičenju, ali su podbacili. Švajcarski tim je slavio u Bernu sa 2:0, nakon 2:2 na "Marakani" i tako ostavio Crvenu zvezdu bez jeseni u Evropi.

Srpski predstavnik je takmičenje završio sa jednim jedinim osvojenim bodom uz poražavajuću gol razliku od -7. 

Foto: Tanjug/AP

Jang bojsi "oteli" Ligu Evrope

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija