• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.12.2023

06:40

Na današnji dan: Crvena zvezda srušila Romu na "Marakani"! (VIDEO)

Starsportphoto©

Fudbal

Na današnji dan: Crvena zvezda srušila Romu na "Marakani"! (VIDEO)

Podeli vest

Na današnji dan 01. decemba 2005. fudbaleri Crvene zvezde savladali su Romu na "Marakani" sa 3:1 u 6. kolu Lige šampiona. Golove su postigli Šabani Nonda (23. minut), Nikola Žigić (37, 86. minut) i Milan Purović (77. minut).

Bila je to jedna od najvećih pobeda u skorijoj istoriji Crvene zvezde i veče za pamćenje svih "delija".

Sam put do grupne faze najelitnijeg takmičenja bio je spektakl. Kartu za Ligu šampiona, izabranici čuvenog Valtera Zenge izborili su nakon dvomeča sa Interom iz Zaprešića. Prvo je u Hrvatskoj domaćin poražen sa 3:1, a u Beogradu je opet bio bolji tim iz Ljutice Bogdana sa 4:0. Zatim je na red došla portugalska Braga i tvrdih 0:0 "kod kuće", da bi 1:1 u Portugalu bilo dovoljno za veliko slavlje.

Foto: Starsportphoto©

Koreografija "delija"

Zvezda je žrebom zapala u grupu E, koju su činili još Roma, Tromzo, Bazel i Strazbur. Podsećamo, tadašnji sistem takmičenja nije bio "svako sa svakim", već je opet žreb odlučivao o utakmicama na domaćem terenu i protivnicima. Crveno-beli su tada dobili sledeći raspored: Bazel i Roma na "Marakani" i gostovanja Strazburu i Tromzu.

Kada je na red došao susret sa "vučicom", Zvezda je već bila u situaciji "biti ili ne biti", pošto je prethodno poražena od Bazela 2:1 i Tromzoa 3:1. Tri najbolje ekipe iz grupe prolazile su dalje, pa je pred igračima Valtera Zenge stajao imperativ pobede.

Foto: Starsportphoto©

Dragan Mladenović sa loptom na meču sa Romom

"Vučica" je u Srbiju stigla bez legendarnog kapitena Frančeska Totija, ali su na raspolaganju bili Kristijan Panući, Filip Mekses, Danijele de Rosi, Šabani Nonda, Antonio Kasano između ostalih, a sa klupe ih je predvodio Lućano Spaleti.

Utakmica je započela katastrofalno za 35 hiljada gledalaca na "Marakani". Igrao se 23. minut, a sjajni Kasano je ukrao loptu i sjajno uposlio Nondu koji je savladao Vladimira Stojkovića. 

Samo 14 minuta kasnije, Crvena zvezda je uzvratila istom merom, a sjajnim udarcem glavom, veliku radost domaćih navijača izazvao je Nikola Žigić na centrašut Boška Jankovića.

Velikih 2:1 i preokret inicirao je Milan Purović u 77. minutu. Majstorskim udarcem iz nezahvalnog ugla lopta se našla iza leđa Đanluke Kurćija.

Foto: Starsportphoto©

Nikla Žigić

Opšti delirijum izazvao je ponovo Nikola Žigić "bombom" i jednim od najlepših golova u istoriji ovog takmičenja.

Međutim, tu nije bio kraj uzbuđenjima i slavlju na tribinama. Imala je Roma ogromnu šansu da prednost smanji na 3:2, ali je Stojković fantastično reagovao i sprečio Kasana da, sa bele tačke, popularnom "panjenkom" savlada čuvara mreže.

Ovo su sastavi za koje su se te noći odlučili Zenga i Spaleti.

Crvena zvezda: Stojković, Luković, Dudić, Biševac, Basta, Đokaj (Mudrinić 75), Janković, Kovačević, Milovanović (Purović 58; Joksimović 87), Mladenović, Žigić.
Roma: Čurči, Panući, Kufur, Mekses, Alvarez (Rosi 72), Akvilani, Harža, De Rosi, Kasano, Kufre (Tadei 82), Nonda.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija