• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

30.01.2024

07:08

Može li Đirona kao Lester? Šokantni šampioni 21. veka!

Shutterstock

Fudbal

Može li Đirona kao Lester? Šokantni šampioni 21. veka!

Podeli vest

Jedna od najlepših fudbalskih priča koja se ispisuje ove sezone je uspeh Đirone u Primeri.

Maleni klub iz Katalonije ne samo da nikada nije bio prvak svoje zemlje, već je u 93 godine dugoj istoriji samo četiri puta bio član elitnog ranga španskog fudbala. Prvi put su se domogli Primere u leto 2017, ali su se u prvom pokušaju tu zadržali samo dve sezone.

Foto: EPAIMAGES

Detalj sa meča Đirona-Barselona

Usledio je povratak u Segundu, da bi se sastav sa Montilivija vratio među najbolje u leto 2022. Iako su osvajanjem desete pozicije prethodne sezone najavili visoke domete, niko nije očekivao da će upravo to ime biti na vrhu tabele prvenstva Španije nakon 22 odigrana kola. Pa ipak, to je realnost i više se niko ne usuđuje da ospori fantastične rezultate trenera Mičela Sančeza i njegovih izabranika.

Foto: EPA Images

Fudbaleri Đirone blistaju ove sezone

Međutim, ko je pažljivo pratio razvoj ovog kluba, mogao je da uoči znakove koji su nagoveštavali da se sprema nešto veliko. Đironu je 2017. godine kupila "Siti grupa" (City Football Group), koja u svom vlasništvu drži veliki broj klubova širom sveta, od kojih je Mančester siti svakako najpoznatiji primer. Tu nije kraj sličnosti sa "građanima", pošto je predsednik Uprave kluba Pere Gvardiola, rođeni brat Pepa Gvardiole.

Foto: EPA Images

Trener Đirone, Mičel Sančez

Upravo bi povezanost sa aktuelnim šampionom Engleske mogla da predstavlja problem ukoliko Đirona izbori plasman u Ligu šampiona naredne jeseni, ali postoje načini da se zaobiđu stroga pravila UEFA i ta priča će tek dobiti svoj epilog.

Foto: EPAIMAGES

Slavlje fudbalera Đirone nakon pobede

Ostaje najpre da se vidi da li Đirona može da izdrži trku sa velikanima poput Real Madrida i Barselone, a inspiraciju za tako nešto trener Mičel i njegovi fudbaleri mogli bi da pronađu u nekoliko sličnih primera. U vremenu u kojem novac ima ključan uticaj na fudbalska dešavanja, retki su primeri klubova koji su uspeli da prvi prođu kroz cilj, iako su imali neuporedivo manje budžete od mnogo poznatijih rivala. Retki, ali ne i nepostojeći.

U 21. veku u pet najkvalitetnijih evropskih liga (Premijer liga, Primera, Bundesliga, Serija A i Liga 1) izdvajaju se četiri slučaja u kojima je "David ubio Golijata", odnosno kada su tzv. "mali klubovi" na šokantan način postali šampioni svojih zemalja.

"Švabe" podižu "salataru" 2007.

Bajern Minhen predstavlja silu kakvoj nema premca u nemačkom fudbalu u proteklih nešto više od pola veka. Bavarski gigant je čak 33 puta bio šampion Bundeslige, a dovoljno je reći da drugi tim po broju osvojenih titula šampiona Nemačke jeste Nirnberg sa devet osvojenih pehara.

Foto: EPA Images

Detalj sa meča Štutgart-Hamburg

Ipak, povremeno se dešavalo da neko od manjih klubova izađe iz senke minhenskog velikana i stigne do prestižne "salatare". Jedan od tih klubova bio je Štutgart, koji je 2007. godine postao prvak, peti put u svojoj istoriji a prvi put nakon 15 sušnih godina.

Foto: EPA Images

Radost fudbalera Štutgarta

Popularne "švabe" ušle su u sezonu sa najmlađim timom u bundesligaškoj konkurenciji, pa su im najveći optimisti predviđali borbu za plasman u Kup UEFA. Delovalo je da su procene stručnjaka bile osnovane, pošto je Štutgart sezonu počeo sa dva poraza kod kuće, najpre od Nirnberga a zatim i od Borusije iz Dortmunda, posle čega se našao u opasnoj zoni. Međutim, na klupi je bio iskusni Armin Veh koji je uspeo najpre da stabilizuje formu ekipe, a zatim i da ih odvede do neslućenih visina.

Foto: EPA Images

Trener Štutgarta, Armin Veh

Štutgart je dobio poslednjih osam mečeva, iskoristio nekoliko kikseva Šalkea, Verdera i Bajerna i prvi prošao kroz cilj. Sve je bilo spremno za veliko slavlje, u goste je u poslednjem kolu dolazio Energi Kotbus koji je bio bezbrižan na sredini tabele, međutim lako se moglo dogoditi da to bude košmarno popodne za navijače na "Gotlib Dajmler" stadionu.

Naime, gosti su poveli sredinom prvog poluvremena, ali najpre Tomas Hiclšperger a zatim i Sami Kedira uspeli su da preokrenu rezultat i donesu svom klubu treću titulu prvaka od osnivanja Bundeslige (1963). Pored pomenutog tandema, bitnu ulogu imali su golman Timo Hildebrand, Serdar Tašči, Kakau i Mario Gomez, koji je bio najefikasniji fudbaler svog tima.

- Potpuno je ludo šta smo sve uradili ove sezone - izjavio je Veh po završetku meča.

Foto: EPA Images

Armin Veh sa popularnom "salatarom"

Zanimljivo, iskusni trener nosio je isto odelo na svakoj utakmici bez da ga je ijednom oprao još od septembra kada je njegov tim započeo niz od 12 pobeda. Na osam kola pre kraja, Šalke je imao sedam bodova prednosti na čelu, ali ni to nije sprečilo tim iz Badena da osvoji titulu. Imao je Štutgart šansu i da osvoji duplu krunu te sezone, ipak Nirnberg je bio bolji u finalu Kupa (3:2).

Uslediće godine tavorenja u donjoj polovini tabele, a Štutgart je čak dva puta ispadao i u drugu ligu, samo da bi se ekspresno vratio u elitno društvo. U tekućoj sezoni, "švabe" su na visokoj trećoj poziciji, ali deluje da se čudo od pre 17 godina neće ponoviti, s obzirom na to da za vodećim Leverkuzenom zaostaju 12 bodova.

Foto: EPA Images

Mario Gomez i Jens Leman slave pobedu
Kada su "vukovi" zavladali Nemačkom

Ukoliko titula Štutgarta nije predstavljala senzaciju, onda je ono što su dve godine kasnije učinili fudbaleri Volfsburga svakako to bilo. Klub koji je osnovan neposredno po završetku Drugog svetskog rata sve do kraja prve decenije 21. veka nije imao nikakvih značajnijih uspeha u nemačkom fudbalu. Godinu dana ranije na mesto glavnog trenera doveden je Feliks Magat, pod čijim vođstvom je ekipa sezonu 2007/08. okončala na petom mestu, čime je prvi put u istoriji kluba izboren plasman u Evropu.

Foto: EPA Images

Trener Volfsburga, Feliks Magat

To je bio nagoveštaj onoga što će se dogoditi godinu dana kasnije, kada su popularni "vukovi" zagospodarili Nemačkom. Nije to bila laka šetnja već naprotiv, velika borba za svaki gol i svaki bod. Međutim, klub koji je osnovao Folksvagen, imao je nešto što nije imao niko od rivala u borbi za titulu – ubojit napadački tandem.

Brazilac Grafite i Edin Džeko terorisali su golmane širom bundesligaških terena i sezonu su okončali sa zbirno 54 postignuta gola. Time su oborili rekord koji su prethodnih 36 godina držali Uli Henes i Gerd Miler i postali najefikasniji napadački tandem u istoriji Bundeslige, što je rekord koji je i danas na snazi. "Mozak" ekipe bio je Zvjezdan Misimović koji je sa 20 asistencija bio najbolji asistent lige.

Foto: EPA Images

Grafite i Edin Džeko

Jedan od ključnih faktora u šampionskom raspletu ležao je u činjenici da je Volfsburg dobio sve direktne rivale za titulu. Posebno se pamte pobede nad Štutgartom (4:1) i Bajernom (5:1), a naročito impresivna četa iskusnog trenerskog vuka bila je u prolećnom delu sezone – na 17 utakmica ostvareno je čak 14 pobeda uz jedan remi i samo dva poraza. U poslednjem kolu na "Folksvagen areni" savladan je Verder sa ubedljivih 5:1 i veliko slavlje moglo je da počne.

Foto: EPA Images

Grafite poliva pivom Magata

Proslavi u gradu od 130.000 stanovnika prisustvovalo je njih oko 100.000. Još tokom sezone bilo je poznato da tvorac uspeha, Feliks Magat odlazi na kraju sezone kako bi preuzeo Šalke. Niti će on u Gelzenkirhenu imati mnogo uspeha, niti će Volfsburg uspeti da ponovi rezultat ostvaren te godine. Bajern će ponovo preuzeti primat i izuzev dve šampionske sezone "milionera", ta dominacija Bavaraca traje do danas.

Foto: EPA Images

Feliks Magat sa popularnom "salatarom"
Poslednji čin otpora u Francuskoj

Pre nego što su arapski petro-dolari značajno promenili odnos snaga u francuskom fudbalu i stvorili od Pariz Sen Žermena neprikosnovenu silu Lige 1, jedan klub sa juga zemlje uspeo je da pomrsi račune velikanima. Sezonu pre šampionske, Monpelje je okončao na 14. poziciji sa samo tri boda više od Monaka, koji je na šokantan način ispao u niži rang.

Foto: EPA Images

Detalj sa meča Lion-Monpelje

Stoga niko taj klub nije video kao faktor koji će odlučivati o novom prvaku, favoriti su bili Lil, kao i pariski "sveci" koje je na početku te sezone (2011/12.) kupio "Katarski investicioni fond".

Foto: EPA Images

Trener Monpeljea, Rene Žirar

Iako je jedan od klubova osnivača profesionalne fudbalske lige u zemlji "Galskih petlova", Monpelje nikada pre nije bio prvak svoje zemlje. Samo dva osvojena Kupa (1929. i 1990.) nisu bila dostojna renomea kluba koji je iznedrio Lorana Blana i čiji je dres nosio veliki Erik Kantona. To će se promeniti u jednoj od najdramatičnijih sezona u istoriji Lige 1.

Bila je to trka utroje, Monpelje i Pariz Sen Žermen nekoliko puta su se smenjivali na vrhu, a do samog kraja nije odustajao ni Lil koji je bio branilac titule i u čijim redovima su počeli da se predstavljaju svetu Eden Azar i Dimitri Paje. Ključni su bili najpre remi sa Pariz Sen Žermenom (2:2) na "Parku prinčeva" u 24. kolu, kao i pobeda nad Lilom kod kuće u pretposlednjem kolu zahvaljujući golu postignutom u četvrtom minutu nadoknade.

 

 

Trener Monpeljea te sezone bio je iskusni Rene Žirar, koji je akcenat stavljao na defanzivu. Njegov tim je na 38 utakmica primio samo 34 gola, što je odbranu Monpeljea činilo najboljom odbranom lige. U defanzivnoj liniji isticali su se Mapu Janga-Mbiva i Vitorino Hilton, dok su konce u veznom redu povlačili Benjamin Stambuli i Junes Belhanda.

Džon Utaka i Remi Kabelja pretili su sa krila i pružali podršku momku po imenu Olivije Žiru. Stameni napadač, koj će deceniju kasnije postati najbolji strelac u istoriji francuske reprezentacije, bio je udarna igla tima u napadu i okončao je sezonu kao najbolji strelac lige sa 21. postignutim golom, uz devet asistencija.

Foto: EPA Images

Olivije Žiru u zagrljaju sa saigračima

Od narednih 11 sezona francuskog šampionata, Pariz Sen Žermen će osvojiti devet titula. Monpelje neće biti ni blizu da ponovi fantastičan uspeh iz 2012. godine i u nekoliko navrata će se boriti za opstanak.

Najveće čudo u istoriji sporta

Sve prethodne priče ne mogu se meriti sa onom najpoznatijom i svakako najšokantnijom, koja je ušla u istoriju sporta kao najveće čudo ikada viđeno. Da to nije samo romantizovana priča, govore i egzaktne brojke kojima se uvek može verovati.

Naime, pred start sezone 2015/16. u Premijer ligi, engleske kladionice su za titulu Lester sitija na jednu uloženu funtu davale čak 5000, što je popularne "lisice" činilo najvećim autsajderom, odnosno prvim favoritom za ispadanje u niži rang.

Foto: EPA Images

Andrea Bočeli i Klaudio Ranijeri na proslavi titule

To do danas ostaje najveća kvota u istoriji sportskog klađenja, koja je kladioničarskim rečnikom "prošla", čak je i titula prvaka Evrope reprezentacije Grčke imala neuporedivo manju kvotu pred start Evropskog prvenstva u Portugalu 2004. godine. Teško je tada bilo ko mogao da pomisli da su bukmejkeri na Ostrvu pogrešili, pošto je Lester sezonu pre teškom mukom izborio opstanak, zahvaljujući sjajnom finišu, kada je u poslednjih osam kola ostvario sedam pobeda.

Foto: EPA Images

Fudbaleri Lestera pozdravljaju navijače

Odmah nakon izborenog opstanka ekipa je otišla na Tajland gde je odigrala nekoliko prijateljskih utakmica, s obzirom na to da je vlasnik kluba bio tajlandski biznismen, Vičaj Šrivadanapraba. Upravo na egzotičnoj destinaciji desiće stvari koje su postavile temelj za neverovatan uspeh ostvaren godinu dana kasnije. Trojica mladih fudbalera Lestera, Džejms Pirson, Tom Hoper i Adam Smit odlučili su da se opuste i zabave sa tri devojke koje su pokupili u lokalnom baru.

Mladost, alkohol u krvi i očigledan nedostatak inteligencije doveli su do toga da je neko od njih odlučio da čitavu "akciju" snimi mobilnim telefonom, a kamera je uhvatila i brojne rasističke opaske na račun mladih Tajlanđanki. Nije bilo potrebno mnogo vremena da sporan snimak dospe u ruke engleskih tabloida, koji su priču plasirali u javnost i izbio je skandal ogromnih razmera.

Foto: EPA Images

Menadžer Lestera, Najdžel Pirson

Trojica fudbalera momentalno su otpuštena, a nedugo zatim ista sudbina zadesila je i tadašnjeg menadžera Najdžela Pirsona, koji je ujedno bio i otac jednog od trojice "genijalaca". Nekoliko dana kasnije objavljeno je da će ga na klupi zameniti iskusni lisac, Klaudio Ranijeri. Stručnjaci i pripadnici "sedme sile" utrkivali su se u tome ko će sa više argumenata osporiti potez uprave kluba, jer je Italijan u tom trenutku imao nekoliko mrlja u biografiji.

Prethodni angažman imao je na klupi reprezentacije Grčke, koju je vodio na samo četiri meča, pre nego što su Heleni doživeli poraz od Farskih Ostrva, odnosno grupe pecaroša koji su u tom trenutku zvanično bili 187. reprezentacija sveta na rang listi FIFA. Ranijeri je desetak godina ranije već imao jednu epizodu na Ostrvu, četiri godine proveo je na klupi Čelzija bez mnogo uspeha i Roman Abramovič je jedva dočekao da ga zameni Žozeom Murinjom 2004. godine.

Foto: EPA Images

Menadžer Lestera, Klaudio Ranijeri

- Otkako sam napustio Čelzi, sanjao sam o tome da dobijem još jednu priliku da radim u najboljoj ligi na svetu. Želim da se zahvalim vlasniku kluba, njegovom sinu i članovima Upravnog odbora koji su mi pružili ovu šansu. Postoji samo jedan način kako bih mogao da im se odužim – da uložim svu svoju energiju na to da ostvarimo što bolji rezultat - bile su reči Ranijerija prilikom predstavljanja na "King Pauer" stadionu.

Titulu je branila ekipa Čelzija, koja je uz Mančester siti i Arsenal viđena kao najveći favorit da podigne pehar. Cilj koji je postavljen pred Italijana bio je da izbori opstanak – ni sam Ranijeri nije u prvi mah verovao da je problematična grupa momaka sposobna za nešto više od toga.

Međutim, kako je sezona odmicala ekipa je napredovala, pre svega u defanzivnom smislu. U prvih šest kola upisane su tri pobede uz isto toliko remija, da bi u sedmom kolu "lisice" prvi put položile oružje pred Arsenalom (5:2).

Foto: EPA Images

Detalj sa meča Arsenal-Lester siti

Ono što je najviše nerviralo rođenog Rimljanina, jeste činjenica da njegovi puleni u prvih devet kola nijednom nisu uspeli da sačuvaju svoju mrežu. Pred meč sa Kristal palasom, Ranijeri je obećao igračima da će ih odvesti na picu ukoliko uspeju da ne prime gol i Lester je dobio taj meč sa 1:0 posle čega je tradicija sačuvana do kraja sezone – svaki put kada bi Kasper Šmajhel uspeo da sačuva svoju mrežu, Italijan je čitav tim vodio u jednu lokalnu piceriju. "Lisice" će do kraja sezone još 14 puta naterati Ranijerija na trošak, ali je nekadašnji trener Valensije time uspeo da od raštimovanog orkestra stvori harmoničnu celinu.

Foto: EPA Images

Klaudio Ranijeri sa šampionskim peharom

Kako je sezona odmicala a momci iz Istočnog Midlendsa nisu posustajali, tako su i protivnici počeli ozbiljnije da ih shvataju, mada stručna javnost i dalje nije verovala u čudo. Nekadašnji fudbaler Lestera i reprezentacije Engleske, a kasniji televizijski voditelj Gari Lineker izjavio je oko novogodišnjih praznika da će, ukoliko "lisice" prve prođu kroz cilj, prvu emisiju na početku naredne sezone voditi samo u donjem vešu. Kako je samo zažalio, ali je ispunio obećanje što je još jedna upečatljiva slika u šampionskom albumu autsajdera.

Foto: EPA Images

Gari Lineker

Lester je tokom čitave šampionske sezone doživeo samo tri poraza, od čega dva od Arsenala. Iskorišćen je "vakuum moći", odnosno slaba sezona favorizovanih timova poput Mančester sitija koji je završio kao četvrti ili Čelzija koji je potpuno podbacio i okončao šampionat na desetoj poziciji. Sve je bilo gotovo već u 36. kolu kada je Lester gostovao na "Old Trafordu" – iako "lisice" nisu uspele da savladaju Mančester junajted (1:1), dan kasnije Totenhem je na "Stamford Bridžu" ispustio dva gola prednosti i veliko slavlje na stadionu "King Pauer" moglo je da počne.

Foto: EPA Images

Fudbaleri Lester sitija slave titulu šampiona

Klaudio Ranijeri držao se "retro" formacije 4-4-2, što je bio sistem koji su ostali klubovi Premijer lige davno odbacili. Nije želeo lukavi Italijan da se nadigrava, svestan kvaliteta protivnika, već se oslanjao na čvrstu odbranu i ubojite kontra napade. Lester je u većini utakmica imao značajno manji posed od rivala, ali rezultat nije izostao. Uglavnom se oslanjao na isti tim i nije bio sklon eksperimentisanju.

 

 

Jedanaest heroja koji su ušli u istoriju bili su: Kasper Šmajhel, Dani Simpson, Robert Hut, Ves Morgan, Kristijan Fuks, Rijad Marez, Ngolo Kante, Deni Drinkvoter, Mark Olbrajton, Šinđi Okazaki i Džejmi Vardi. Marez i Vardi su zajedno postigli čak 41 gol, dok je Alžirac uz to imao i 11 asistencija, pa je potpuno zasluženo proglašen za igrača godine.

Foto: EPA Images

Rijad Marez u dresu Lester sitija

Naredne sezone, Lester je stigao do četvrtfinala Lige šampiona gde ga je zaustavio Atletiko Madrid. Već u februaru 2017. tvorac uspeha biće smenjen nakon serije slabih igara i rezultata, ali niko od naslednika Klaudija Ranijerija neće se proslaviti u narednim godinama.

Nažalost, priča o najvećem čudu u istoriji sporta dobiće tragičan kraj – Vičaj Šrivadanapraba smrtno je stradao u padu helikoptera u oktobru 2018. godine, u neposrednoj blizini "King Pauer" stadiona, nakon što je prisustvovao duelu svog tima sa Vest Hem junajtedom.

Foto: EPA Images

Odavanje počasti stradalom vlasniku Lester sitija

Nakon punih devet godina provedenih u eliti, Lester je na kraju sezone 2022/23. ispao u Čempionšip, čime je definitivno okončana najuspešnija era kluba osnovanog davne 1884. Ipak, "lisice" su na dobrom putu da se ekspresno vrate u elitno društvo gde im je svakako i mesto.

Standings provided by Sofascore



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15