• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. R.

04.06.2024

11:08

Tadić iskren do koske! Nismo među TOP reprezentacijama! Glupo je da igram za klub, a za državni tim ne!

profimedia

Fudbal

Tadić iskren do koske! Nismo među TOP reprezentacijama! Glupo je da igram za klub, a za državni tim ne!

Podeli vest

Srbija nije među top reprezentacijama, kojih ima desetak. Mislim da se nalazimo posle njih, tu negde, a uz neke okolnosti moglo bi da se namesti da ostvarimo dobar rezultat na Evropskom prvenstvu, kaže Dušan Tadić (35), kapiten fudbalske reprezentacije Srbije.

Euforija pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj (14. jun - 14. jul) uveliko trese ljubitelje fudbala, ali navijači u Srbiji se ne "lože" kao što je to bio slučaj pred Mundijal u Kataru.

Jasno je da javnost u našoj zemlji nema prevelika očekivanja, a kapiten "orlova" ne krije čime bi bio bio zadovoljan na kontinentalnoj smotri.

- Treba ići korak po korak i razmišljati na način da nam je svaka naredna utakmica najbitnija. I da gledamo da prvi cilj ostvarimo, a to je da prođemo grupu. Kako – nije bitno. Samo da ostvarimo taj prvi zadatak, pa ćemo posle lako - rekao je Dušan Tadić u intervjuu za Mozzart sport.

 

Foto: Starsportphoto©

 

 

 

"Orlovi" su nedavno igrali sa Slovencima i Dancima, koji su nam uz Engleze rivali u grupi, a as Fenerbahčea poziva na oprez pred ove mečeve.

- Dosta je zanimljiva grupa, jedna od težih. Iz prvog šešira smo dobili Engleze koji su jedni od najgorih protivnika za nas. Ili da kažem malo lepše - najteži protivnik. Onda, u tom šeširu gde je bila Slovenija, bilo je četiri-pet reprezentacija koje smo želeli. To su sve jako dobri timovi, ali da kažem da nisu toliko dobri kao neki drugi. Protiv Slovenije smo igrali u Ligi nacija, pobedili smo ih i odigrali nerešeno, ali od tada su se oni dosta digli, imaju dobrih mladih igrača, znaju šta rade i kako igraju. Danska je jedan od najtežih protivnika iz tog šešira, tako da je interesantna grupa, biće izrazito zanimljivo i moramo da učinimo sve što je u našoj moći da se plasiramo dalje - kaže čuveni as.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

 

Tadić kaže da se "peckao" sa saigračem iz Fenera, slovenačkim reprezentativcem Zajcem.

- Sa Zajcom sam stalno pričao o tome, malo smo se peckali, zezali. On kaže da su se „namestili“ u poslednje vreme, da su još bolji nego što su bili onda kada smo igrali s njima. Da su neki igrači sazreli, ekipa tačno zna šta radi, igraju 4-4-2, na kontru, imaju igrače za to, dosta su čvrsti pozadi. Tako da, neće biti lako - smatra Dušan. 

Balkanci iz turskog kluba, Dominik Livaković, Edin Džeko i Rade Krunić u čudu su kako Srbija ne može da "opepeli" na bitnim takmičenjima.

- Ne kažu nipta negativno, ali se malo čude što na velikim takmičenjima ne možemo da napravimo neki veći rezultat. Ali dobro, dosta faktora ima tu... Mislim da iskustvo koje nose igrači iz Katara i pogotovo oni koji su bili prethodno na Mundijalu u Rusiji, može mnogo da nam pomogne. Da prepoznamo šta treba tačno da radimo da bi ostvarili rezultat - kaže Tadić.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Ne čudi kapitena Srbije što nakon Mundijala u Kataru nema euforije pred EURO.

- Bila je velika euforija tada, a nastala je sasvim opravdano posle pobede u Lisabonu. Mislim, kada pobediš Portugaliju, jednu od većih fudbalskih sila i to je pobediš u gostima i odeš na Svetsko prvenstvo u velikom stilu, stvarno je lepa stvar. Normalno je da nakon toga nastane neka vrsta euforije. Sad, stvorila se atmosfera pred Katar: ’Ma, lagano polufinale’. A, to nije realno. Evo, da kažemo, Hrvatska, ako se poredimo s njom. Da vidimo kako su oni napravili rezultat: došli su do polufinala, a dali su manje golova od nas! Protiv Belgije se Lukaku ispromašivao, inače ne bi grupu prošli. Nakon toga su dva puta izborili prolaz na penale. Tako je bilo i na prošlom Mundijalu. Prema tome, moraju malo i kockice da ti se ’nameste’. Mislim da su nijanse u pitanju, male stvari. Ima nekoliko reprezentacija koje su jako dobre i kvalitetne, a onda idu selekcije srednjeg kvaliteta protiv kojih možeš da se ’namestiš’ i uz malu doze sreće i nekih raznih faktora, da napraviš neki jako dobar rezultat -smatra bivši as Ajaksa.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

Opšti je utisak je da igračima taj neuspeh, s obzirom na očekivanja, svima teško pao. 

- Naravno da nam je teško palo i zbog te sve euforije i zato što smo jako želeli da prođemo grupu. Nije se desilo, ali uvek kažem, samo je najbitnije da učinimo sve što je do nas. Svi su dali sve od sebe, svi smo se držali zajedno, mi igrači, selektor... Nismo ostvarili rezultat, ali smo se posle toga rastali kako treba i bilo je sve u najboljem redu. Mislim da je to velika stvar, mislim da to može mnogo da nam pomogne i eto, samo treba da idemo napred i da vidimo šta će sad biti - realan je Tadić.

Činjenica je da su pred Katar kvalifikacije bile sjajne, a turnir loš, pa se nameće pitanje sada kada su kvalifikacije bile "tanke", može li da bude obrnuto na EP?

- Nema pravila u fudbalu, stvarno nema pravila. Možeš da igraš protiv nekog mnogo slabijeg protivnika i da se ne pokažeš. Ima dosta i do očekivanja, pošto ljudi kada igraš protiv Portugalije ili sada protiv Engleske, nemaju nikakva očekivanja od nas. Pa, ako nešto uradimo, dobićemo neki plus u narodu. U takvim utakmicama, onda, možeš da igraš rasterećeno. A, na primer, kada igraš protiv Bugarske, uz svo poštovanje, ako ne pokažeš vrhunski fudbal i ako ih ne pobediš sa dva, tri, četiri razlike, bude ono ’ok, ajde, dobro su igrali’. A, ne daj bože ako izgubiš, ako se ne odvija na terenu sve kako treba... Jer, može i to da se desi, pošto takvi protivnici ulaze u utakmicu protiv nas isto kao mi protiv Portugalaca ili Engleza - kaže nekadašnji đak novosadske Vojvodine.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

 

Upitan je momak rođen u Bačkoj Topoli gde je Srbija pred ovo Evopsko prvenstvo.

- Jasno je da nismo među top reprezentacijama, kojih ima desetak. Mislim da se nalazimo posle njih, tu negde. Mi i još nekoliko ekipa. Kao što sam rekao, uz neke okolnosti moglo bi da se namesti da ostvarimo dobar rezultat - kaže Tadić.

Pouzdani ofanzivac otkriva da još uvek nema nameru da kači kopačke o klin.

- Da se ne gađam sad nekim frazama, ali... Stvarno se fizički super osećam. Ove godine mislim da sam bio igrač koji je odigrao najviše minuta u čitavoj Evropi. Dao sam i namestio dosta golova, imao najviše pretrčanih kilometara u Ligi, imao sam najviše stoodstotnih šansi. Dobro, to su neke stvari koje su normalne i koje treba da budu takve. Hoću da kažem da se stvarno super fizički osećam. Uvek sam gledao na način da smo svi mi tu za reprezentaciju iz ljubavi, tu sam da pomognem koliko god mogu, šta god mogu. Nikad ne razmišljam o tome ’e, sad ću da prestanem’. Dok god sam reprezentaciji potreban, ja sam tu i uvek ću biti za nju. Nekako mi je glupo... Vidite, ja ne završavam karijeru sad, još ću da igram, ne znam, dve, tri, četiri godine. I znači, sad u klubu mogu da igram, a u reprezentaciji ne mogu!? Malo mi je to glupo, zato što smo mi tu i da širimo patriotizam, da postavimo neke kodekse i da se ispod tih kodeksa ne ide, jer, nažalost, u prošlosti su nam se dešavale stvari da su nam igrači prečesto odustajali iz raznoraznih razloga. Mislim da bi moralo da bude normalno da dok neko igra dobro u klubu, bude i u reprezentaciji. Čekajte, ovamo me plaćaju da igram i tu mogu da igram, a u reprezentaciji ne mogu ili neću - iskren je iskusni as.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Rekorder po broju nastupa za državni tim ne razmišlja o rekordima, ali je upitan ko bi mogao da ga nasledi.

- Ne razmišljam o tom rekordu, nije mi to bitno. Mitar, na primer, juri golove, a ja bih voleo da imam najviše asistencija. Takav neki rekord bi mi bio lepa stvar. A ovo, koliko sam odigrao utakmica u reprezentaciji, nije nešto bitno. Mnogo je važnije šta si dao Srbiji, koliko imaš velikih takmičenja iza sebe. Pominjem često neke bivše igrače, legende, koji imaju mnogo manje nastupa od mene, a uradili su neverovatne stvari za zemlju, koliko su velikih takmičenja odigrali... Mislim da je to najbitnije. Naravno, lepo je da što duže traješ, to je i tvoja odgovornost. Pored toga, sada ima i mnogo više utakmica nego ranije. Bilo je reprezentativnih prozora gde smo imali po tri meča. Drugačije je. A, što se tiče toga na koga tipujem, voleo bih da me prestignu Mitar (Mitrović), Pavika (Pavlović), Duci (Vlahović), ti mlađi igrači. Oni su dosta rano krenuli da igraju za reprezentaciju. Bilo bi dobro da svi imaju preko 100 nastupa, to bi značilo da igraju često za Srbiju - kaže Tadić.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Uverava iskusni "orao" da je atmosfera u timu fenomenalna.

- Stvarno su momci ispravni, 200 odsto. Vidi se to. U ekipi ima zajedništva, što je jako bitno. Dobri smo drugari, hoćemo jedni drugima da pomognemo. Svima nam je lepo kad se okupimo, svi se super osećaju. Naravno, to je zasluga i selektora što je napravio takvu atmosferu, što nam je dao te neke stvari koje nismo možda imali pre. Ja se nadam da će nam to i dati „to nešto“, da će da nas nagradi, da nas pogleda sreća.

Želi Tadić da budete trener jednog dana, a kaže da bi voleo da poput selektora Dragana Stojkovića vodi reprezentaciju svoje zemlje na EP.

- Voleo bih i nadam se. Mislim da je to lepa stvar, selektor koji je bio legendarni, veliki igrač, sada je strateg reprezentacije. Treba što više da bude bivših igrača u Savezu i oko njega. Nebitno da li su selektori ili na nekim drugim funkcijama - zaključio je Dušan Tadić.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?
Politika

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući današnju presudu Suda za OVK kojom je pripadnik te terorističke šiptarske organizacije Pjetr Šelja osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, kaže da bez odgovora ostaje pitanje odakle na teritoriji Republike Albanije u Kukešu logor OVK i da li je neko iz države Albanije i NATO snaga odgovoran za to i da li će odgovarati

16.07.2024

18:53

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija