• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

02.09.2024

11:10

Pitajte igrače što neće da igraju za Srbiju! Ako nađete boljeg od mene, dovedite ga! Piksi otvorio dušu kao nikad pre!

Starsportphoto

Fudbal

Pitajte igrače što neće da igraju za Srbiju! Ako nađete boljeg od mene, dovedite ga! Piksi otvorio dušu kao nikad pre!

Podeli vest

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi održao je jednočasovnu konferenciju za medije na kojoj je govorio o brojnim temama vezanim za srpski nacionalni tim! Obraćanje je bilo burno i selektor je govorio o svemu i svačemu, naročito o izostanku najboljih i najiskusnijih igrača.

Čitavu javnost, naravno, najviše je zanimalo to što na predstojećim mečevima u Ligi nacija protiv Španije i Danske neće igrati Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović. Stojković kaže da Srbiju niko nije odbio, ali da će javnost najbolje odgovore dobiti upravo od igrača.

Osim toga, govorio je i o svom učinku, ponovio je da nije zadovoljan rezultatom na proteklom Evropskom prvenstvu, gde je Srbija eliminisana u grupnoj fazi. Kako kaže, preuzima odgovornost na sebe, a u više navrata spomenuo je da će se se skloniti sa funkcije ako postoji bolje rešenje za klupu od njega.

Konferenciju za medije otvorio je monologom o učinku na EURU.

Pre nego što krene sa pitanjima želim da se vratimo na EP, na rezultatski neuspeh. Odgovorni smo ljudi, napravili smo analizu, duboku analizu. Najmanje sitnice smo analizirali, šta je sve uzrokovali neuspeh. Cilj je bio da se kvalifikujemo u narednu rundu. Odigrali smo tri utakmice, protiv Engleza nezaslužen poraz, pa dva remija. Falio nam je gol, pobeda, da bi utisak bio bolji. Neko sam ko nikad nije kritikovao igrače niti ću to činiti. Davao sam im vetar u leđa i uvek će tako biti. Sa druge strane, u nekim segmentima igre pokazali smo napredak, ali u nekim nismo bili na nivou za veliko takmičenje. Smatram i verujem da u okolnostima u kojima radimo, i ambijentu u kojem smo, sam plasman na EP je zaista veliki uspeh. Moje lično mišljenje. Naravno da želimo da budemo uspešni, fali nam taj mali korak i pomak u rezultatu. Ali nismo do njega došli. Odgovornost preuzimam na sebe, najodgovorniji sam, svi uspesi koji su se napravili su najveća zasluga igrača.

Foto: Starsportphoto

 

 

Potom je dobio pitanje o izostancima igrača. Kako kaže, sve ih je uvrstio na spisak, a oni su mu dali različita objašnjenja zašto ne mogu da budu sa timom.

- Moje je da verujem igraču ono što mi kaže. Nema apsolutno nikakve informacije da neko ne želi ili neće da igra. A to zna da se provuče kroz medije. Ni jedan razgovor niko od igrača nije rekao da neće da igra. Svi su rekli da su motivisani, svi su rekli da jedva čekaju sledeće okupljanje. Da li iza toga stoji iskrenost, ja ne znam. Nikad nisam video da je neko izjavio da neće da igra za Srbiju zbog toga i toga. 

Za Vlahovića kaže da su porodični problemi u pitanju, da ne ulazi u privatne stvari.

- Vlahović? Porodični problemi su u pitanju. Neću da ulazim u privatne stvari, to je bilo objašnjenje. Ako vi imate informacije bio bih zahvalan da mi kažete. Spekulacije se pojavljuju sa pravom. Kako igra za klub, a ne za reprezentaicju. Zovite i pitajte njih. Ja sam uradio ono što sam trebao, da stavim na spisak igrače na koje računam.

Situacija sa Mitrovićem je nešto drugačija.

- Mitrović se požalio na bol u zadnjoj loži. To je bio 24. avgust. Što se njega tiče bol u zadnjoj loži. Sergej prima injekcije u predelu leđa. Doktor je napismeno dobio od njihovog doktora o bolovima i spazam donjih leđa. Spazam znate šta je sa medicinske strane. Nemam ništa da dodam u odnosu na ono što sam rekao. Moram da verujem igračima na ono što kažu.

Nastavio je dalje, spomenuo je i Vanju Milinković-Savića, koji je imao navodni sukob na Evropskom prvenstvu.

- Ono što mogu da kažem za javnost je ono što sam već rekao. Obavio sam mnogo ranije razgovore sa njima, ne samo sa njima. Da spomenem Vanju MS, neki su protumačili da je to šok. Dan pre objavljivanja spiska, 18. avgusta, razgovarao sam sa njim gde mi je rekao da ima problem sa kukom. Rekao je da brani i da će braniti, ali da će reprezentativnu pauzu iskoristiti da odmori i rehabilituje taj deo tela. Naš doktor Aleksandrić je u svakodnevnom kontaktu sa doktorima klubova. Kako sa Al Hilalom, tako i Torinom.

Selektor je dobio novo pitanje o Vlahoviću, koji je, prema evidenciji, šesti put otkazao učešće za nacionalni tim. Piksi je ovog puta bio nešto konkretniji.

- Pitajte njega, zaista. Doživljavam odluku igrača kao svakog drugog. Ne pravim neke razlike. Ali nisam uzbuđen previše, verujte. Vi ako imate neke sumnje ili bilo kakve informacije, kažite. Ali moraćete njega da pitate, ja odgovaram za moje postupke i poteze koje vučem. Moja odluka bila je da on bude na spisku. Kada njegovo ime ne bi bilo na spisku, onda bih ja morao da obrazložim odluku. Ne ulazim u tu vrstu spekulacija. Najbolju informaciju moraćete njih da pitate. Tu govorim na igrače koji su na spisku, a ne dolaze. Mitrović, Sergej i Vlahović. Imamo povređene, Terzića, Veljkovića, koji su povređeni, ali momci dolaze. Ne treba praviti oko toga neku aferu niti bilo šta. Moje je da zovem, a tvoje da ne prihvatiš ili prihvatiš. Meni ne pada na pamet da ispitujem porodične razloge. Moje mišljenje zadržavam za sebe. Na meni je da javnosti kažem kako je bilo. Njih možete da pitate, ako već sumnjate.

Foto: Starsportphoto

 

 

Novinar ga je pitao da li bi zvao Tadića pod uslovom da nije izjavio da više ne želi da igra za nacionalni tim.

- Ja sam odmah po njegovoj izjavi, deklaraciji, dao izjavu i ta izjava stoji. Ne bih da se ponavljam. O bivšima sve najbolje. Da li bih ga zvao je hipotetičko pitanje. Ako je neko rekao tako, svaku odluku igrača moram da poštujem. On je dao veliki doprinos, to svi znamo. U jednom momentu hoće da se posveti klubu, klupskim obavezama. Recimo, razgovarao sam sa Lazovićem on je rekao da je fokusiran na klupski fudbal. Tu je se apsolutno čisto. Jedino je on rekao da prestaje sa reprezentativnim fudbalom. Kada bi neko hipotetički rekao da neće igrati taj bi morao da bude dužan javnosti da objasni zašto neće igrati.

Stojković još ne zna ko će biti novi kapiten.

- Što se tiče kapitena, imam neku ideju u glavi. Moram sa igračima da razgovaram da li su spremni za ulogu kapitena ili nisu. Nositi traku oko ruke predstavlja odgovornost. Mnogo važnije je kako tim deluje. Možda je nekom važno ko je kapiten, meni nije. I kada sam bio i kada nisam bio isto sam igrao i ponašao se. Tako da, sigurno da imamo igrače koji nisu tu. Da li će biti, videćemo u budućem periodu. Moramo biti fokusirani na grupu igrača koja je ovde. Oni zaslužuju da im se da podrška. Zahvalan sam na tom što su se odazvali. Oni su u centru pažnje, ispod svetla. Oni koji nisu tu, nisu tu, i ne treba trošiti reči o njima.

Između ostalog, poručio je da nije alkoholičar, kako su pojedini pokušali da ga predstave.

- Moram da pazim, neko je pokušao da od mene napravi alkoholičara. Uz svo nezadovoljstvo i frustraciju. Neko sam ko nije pristalica alkohola, niti ga koristim niti konzumiram, a nemam ništa protiv onih koji to rade. Ne bi trebalo nešto da se kači, neke karakteristike sa kojima nemam veze. Nije bilo tuče, niti ne daj Bože nečega što bi bilo baš ružno.

Poseban deo konferencije govorio je o svom učinku i kako kaže, ako postoji bolje rešenje, neka dođe.

- Ako nađete bezgrešnog trenera, dovedite ga odmah, pomeriću se. Nisam došao da unazađujem srpski fudbal, da ga vuče na dno. Sve što sam rekao, upravo je obrnuto. Ako neko smatra da neko može bolje, da će fudbal procvetati, da ćemo igrati finala, polufinala, nikakav problem. Ali prvo će morati da kvalifikuje tamo ekipu. To je prvi uslov. Grešimo svi, najvažnije je da imate što manje grešaka. To je to. Ne postoje bezgrešni.

Dodaje i da je uvek uz igrače i da ih nikad nije kritikovao.

- Napravljena je ekipa sa pobedničkim karakterom, plasmani u Ligi nacija govori o tome. Da nam nešto fali, fali nam. Grešaka je bilo i sa moje strane i sa strane igrača, greške postoje da bi se ispravljali i da ljudi nađu način da ih prevaziđu. Raditi u fudbalu podrazumeva. Rešvanja problema je u opisu trenerskog posla. Prihvatam konstruktivne kritike i niko ne beži od toga, nisam ja trener sa izuzetkom, ali između toga da budem vređan i da vređam, biram ovo prvo. Moj karakter ne dozvoljava da vređam bilo koga, a kada bih birao, biram ovo prvo. Činim sve u svojoj moći da našu reprezentaciju štitim i da ga na neki način podržavam u svim akcijama i da svoju zemlju predstavljam na najbolji način. Da li će neko biti zadovoljan, nije na meni. Odgovornost pripada meni, igrače ne treba dirati. Sve što imate pitajte mene.

Foto: Starsportphoto

 

 

Sledi utakmica protiv evropskog prvaka Španije, a Stojković naglašava da će to biti prilika da ostali igrači dokažu kvalitet.

- Svako ima pravo da se ponaša onako kako misli. Na meni je da pripremim ekipu onako kako mislim. Brazil, Engleska, sad Španija, uvek krećemo protiv najtežih. Utakmice kao utakmice se ne bojim, želimo da se pokažemo protiv najjače selekcije trenutno. Na nama je da probamo da damo maksimum. Da uradimo nešto dobro i pozitivno. Verovao sam da možemo da pobedimo Englesku, to sam rekao i igračima. Ne zato što sam nadobudan, kako vole da kažu... Bahat, itd. Nego sam realno video. Nisam bio daleko od toga. Tako i ovo. Španija je favorit, ali zar ćemo se predati? Da kažemo Španija, najbolja na svetu... Ne, ne, ne. Biće to motiv više, injekcija da se pokažemo protiv najjačih. Da li smo desetkovani, veliki je znak pitanja. U Nemačkoj smo bili sa ovom grupom igrača. I? I? Ovi momci koji su ovde moraju da iskorite šansu. Neko ko bude dobro odigrao, neće ga tenk izbaciti iz tima. Neće ga niko izbaciti nikad. Na meni je da dam šansu, da pokuša da iskoristi šansu.

Između ostalog, govorio je i da su pojedini igrači, poput Luke Jovića, Miloša Veljkovića, Alekse Terzića i Nemanje Maksimovića poručili da su povređeni, ali da će uprkos tome doći na okupljanje nacionalnog tima.

Govorio je i da su Slovenci, sa kojima smo igrali na EP, kvalitetan tim, o čemu svedoči i činjenica da je Crvena zvezda dovela dva njihova igrača, Maksa Elšnika i Vanju Drkušića.

Ako su oni toliko loši, što ovi Elšnik i Drkušić dođoše u našeg šampiona, Zvezdu. Da košarkaši nisu uzeli medalju, udarali bi po njima. I vaterpolisti. Prema njima je bilo neko ponašanje koje nije dobro, pa su heroji. Kod nas je to tako, do ushićenja, do stvari koje su ispod nule. Tu smo da debatujemo da pričamo zašto ovo, zašto ono. Zašto smo protiv Danske počeli ovako, a ne ovako. Rezultat je taj koji treba da te isprati. Falio nam je jedan gol, slika bi bila drugačija.

Kaže i da je nakon EP bilo mnogo otrovnih strelica upućeno protiv njega i da ako bira, pre će izabrati da ga ljudi vređaju nego da on vređa.

Foto: Starsportphoto

 

 

Reakcije navijača u četvrtak na "Marakani" protiv Španije, kako kaže, ne plaši se.

- Njihovo je pravo, da li će mi zviždati, aplaudirati... Jednu stvar da znaju, nikad ne bežim od problema, davao sam maksimum, igračima sam uvek davao energiju. Raspoloženja se menjaju. Odigrate dobro pukovnit ste. Milojević je sad Bog jer je pobedio Bode Glimt. Da je izgubio "sahranili" bi ga, možda i smenjen dosad. Niko ne treba da sumnja u pošten rad, ne možemo da kažemo da smo u Nemačkoj bili turistička organizacija, jer smo kilometre trčali. Postojala je želja i volja, ali da biste došli do pobede, morate da imate protivnika da ga nadmudrite.

Neke igrače, poput Radonjića i Kostića, nije ni mogao da zove, jer smatra da ne zaslužuju.

Svima su vrata reprezentacije otvorena, u zavisnosti od momenta, forme, potreba reprezentacije. Ne mogu staviti Kostića na spisak, a da nema klub. Ima ga, kao da ga nema. Ne mogu zvati Radonjića koji individualno trenira ovde u Pazovi i na Kalemegdanu. Ima klub, a ustvari nema. Zamislite da stavim tu vrstu igrača. Nikome vrata nisu zatvorena, svi mogu da se dokazuju. U Ligi nacija da vidimo ove igrače koji su na spisku. Oni su svi tu po zasluzi, ne zato što se meni neko sviđa personalno ili ne. Da nije bilo ranije predatog spiska, bio bi tu Mimović. Govorim tu sa fudbalske strane. Tako radim, ne radim po naređenju.

Protiv Španije i generalno u Ligi nacija, Srbija će imati motiv da napravi dobar rezultat.

- Biće praznik fudbala, ovi momci će preuzeti odgovornost da istrče na "Marakanu" protiv najjačeg tima. Biće debitanata naravno. Zaslužili su igrama i ponašanjem da se ovde nađu. Na nama je da pružimo maksimum i da za svoju zemlju daš maksimum. 

Nastavio je o tome.

- Možete da izgubite utakmicu, ali cela javnost ima oči i gleda na koji način se gubi utakmica. Da li zasluženo, da li ne. Na nama je da kroz dobru igru, kroz veliku motivisanost... Ne znam kada će biti veća motivacija, kada igrate protiv najbolje ekipe na svetu. Španije. Velika privilegija da vam dolazi prvak Evrope i više se radujem tome nego nekoj koju ćemo lako pobediti. Sami smo to hteli i tražili, sami smo to zaslužili. Nema lakih grupa i protivnika. Dobar rezultat, dobra predstava, sigurno će ti dati motiv više. Sigurno će da se vrati poverenje ako bude dobra utakmica. Jedna utakmica može da sve promeni

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija