• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

10.09.2024

10:13

Čistka! Veliki skandal drma Kinu, doživotno suspendovane 43 osobe zbog klađenja i nameštanja utakmica

profimedia

Fudbal

Čistka! Veliki skandal drma Kinu, doživotno suspendovane 43 osobe zbog klađenja i nameštanja utakmica

Podeli vest

Fudbalski savez Kine doživotno je suspendovao čak 43 osobe zbog navodnog klađenja i nameštanja utakmica.

Kineski mediji prenose da su suspendovane 43 osobe, dok je 128 bilo umešano u dvogodišnju istragu kockanja i nameštanja na utakmica u tamošnjim ligrama. 

Među kažnjenima su bivši kineski internacionalci Jin Jingdao i Gu Čaao, kao i Guo Tianju, ali i južnokorejski reprezentativac Son Jun-ho. FS Kine optužio je Sona, koji je igrao za Šangdong, za učestvovanje u nameštanju utakmica i primanje mita, a korejski vezni igrač vratio se u domovinu u martu 2024. nakon što je bio u pritvoru u Kini od maja 2023. Za Šandong je igrao i Jingdao, koji je svojevremeno igrao za reprezentaciju Kine. 

Petogodišnju suspenziju dobio je i bivši kineski reprezentativac 40-godišnji Vang Song, on je rekorder sa najviše nastupa u kineskoj ligi sa 573 utakmice. Igrao je za Čengdu Blejdse koji su ugašeni  2015. zbog neisplaćenih plata. Oni su 2010. ispali iz Kineske Superlige (CSL) nakon što je otkriveno da su platili do 500.000 juana Ćingdao Halifengu da izgubi utakmicu još 2007. godine.

Foto: profimedia

Ilustracija! Fudbalski reprezentativci Kine

 

Kinezi su poslednjih godina vode borbu protiv korupcije u kineskom sportu, posebno u fudbalu. U zatvoru je završilo i nekoliko visokih zvaničnika među kojima su bivši predsednik i potpredsednik Saveza, a veliki broj čelnika je i dalje pod lupom. U avgustu je na 11 godina zatvora osuđen Li Jujiču, bivši predsednik fudbalskog saveza Kine, takođe zbog primanja mita. 

Inače, veliki skandal procurio je u javnost samo nekoliko sati pre početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvu i utakmicu Kine protiv Saudijske Arabije (14.00).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Putin može da upotrebi šta hoće u Kursku bez da odgovara za to! Rusi mogu da iskoriste bilo šta na svojoj teritoriji da bi očistili neprijatelja! (VIDEO)
Live TV

Putin može da upotrebi šta hoće u Kursku bez da odgovara za to! Rusi mogu da iskoriste bilo šta na svojoj teritoriji da bi očistili neprijatelja! (VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će zbog kašnjenja zapadnih saveznjika u isporuci vojne pomoći, Ukrajina početi da proizvodi sopstveno oružje pod zemljom. Ovu informaciju komentarisao je magistar naftno-gasnog inženjerstva Nebojša Obrknežev tokom gostovanja u "Info jutru" Informer TV.

10.09.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija