• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.09.2023

12:31

“Orlovi” su ponos Srbije! Košarkaši razbili Litvance za polufinale Mundobasketa

fiba

Košarka

“Orlovi” su ponos Srbije! Košarkaši razbili Litvance za polufinale Mundobasketa

Podeli vest

Srbijo, budi ponosna! Naša košarkaška reprezentacija plasirala se u polufinale Mundobasketa na Filipinima pobedom nad Litvanijom rezultatom 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13).

Razbili su “orlovi” velikog rivala koji je mnogo bola naneo u prošlosti svima koji navijaju za našu reprezentaciju, a u polufinalu boriće se sa boljim iz sutrašnjeg meča Slovenija – Kanada koji je na programu u 14.30 po srpskom vremenu. Polufinala su na programu u petak.

Sjajno zajedništvo krasilo je našu ekipu još od početka meča sa Dominikanskom Republikom u grupnj fazi pre kojeg su saznali da je njihov saigrač Boriša Simanić opet operisan. Nastavilo se i protiv Litvanije što je u značajnoj meri doprinelo pobedi i to ubedljivoj, kojoj se retko ko nadao, pa ni kladionice koje su uglavnom davale podjednake šanse za prolaz.

Najviše poena ubacili su kapiten Bogdanović čiju je partiju pivilegija bilo gledati i upisao je 21 poen, Filip Petrušev odigrao je vrhunski meč za nacionalni tim i upisao 17 poena pa je dobio i ovacije navijača, a dvocifren je bio i Stefan Jović sa 11 poena.

Naši momci bili su u problemu samo u prvih pet minuta meča kada su Litvancima ulazile sve trojke, a priznanje treba odati i našim navijačima koji su, iako raštrkani svuda po hali, pružali odličnu podršku i sve vreme skanidrali Boriši Simaniću koji je u Manili dva puta operisan.

Krenuli su jako Litvanci sa trojkama, sve im je ulazilo, a s obzirom na to koliko su naši bili nemoćni pred tim naletom još su se dobro i držali.

Najveća razliku koju su Litvanci napravili bila je šest razlike sredinom prve četvrtine, ali je tu njihova priča u prvom poluvremenu završena.

Prvu trojku za naš tim dao je potpuno oporavljeni Filip Petrušev i odigrao odličan meč, a čak je dobio i ovacije srpskih navijača kada je izlazio sa terena posle nekoliko minuta.

Njemu se u smanjivanju razlike priključio takođe oporavljeni Aleksa Avramović koji se rastrčao svuda po terenu, krao lopte, podizao energiju među saigračima i doneo prvo izjednačenje – 20:20.

Kada se na to doda sjajna igra kapitena Bogdana Bogdanovića nije iznenađenje što su naši momci krenuli po potpuni preokret do kraja poluvremena.

Koliko su se borili i leteli po terenu govori i to što je Aleksa završio sa krvavom usnom tokom fantastične odbrane, međutim sudije su videle samo običan faul.

Nije to omelo naše momke da naprave dvocifrenu prednost, a srčani Bogdanović doneo ju je Srbiji.

Spektakularno je zaigrao u finišu, odlično pronalazio saigrače, dao trojku, a potom i jednu sa devet metara deset sekundi pre kraja druge četvrtine.

Koliko mu je značila govori i to što se nakon pogotka udarao po grudima, a na tribinama je nastala euforija.

Naši navijači nisu bili grupisani već raštrkani po celoj populraznoj “Mall of Asia Areni” kapaciteta 20.000, ali je jedna veća grupa bila iznad klupe “orlova” i glasno ih bodrila.

Na poluvremenu su čak i zapevali “Hoćemo pobedu za Borišu”, što su naši momci čini se ozbiljno shvatili. Počela je treća četvrtina bolje po Litvance i vratili su se na jednocifreni zaostatak, ali nisu dali “orlovi” da dođu blizu preokreta.

Najpre je Nikola Jović dao trojku, potom je njegov prezimenjak Stefan dao još jednu, a Bogdanović je nastavio da se poigrava sa odbranom Litvanije. Sve to je dovelo i do maksimalnih 18 poena razlike pred završnu četvrtinu.

Nacija koja je bila ožalošćena nakon poraza od Italije u drugoj grupnoj fazi sigurno nije počela da slavi jer se dešavalo da “orlovi” imaju padove u igri, ali su ubrzo mogli da počnu.

Rešetali su Karijevi momci, plus 20 smo dostigli nakon uspešnih bacanja Avramovića, a na scenu je onda stupio Filip Petrušev sa dve trojke i nikako nije davao priliku protivniku ni da se ponada. Tako je ostalo do kraja meča pa je emotivno slavlje naših momaka moglo da počne uz skanidranje sa tribina "Uzmi Kari novu titulu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jedinstvo našeg naroda je sada više nego potrebno! Jevtić pred put predsednika Vučića u Njujork: Diplomatska borba za čast i protiv demonizacije srpskog naroda!
Politika

Jedinstvo našeg naroda je sada više nego potrebno! Jevtić pred put predsednika Vučića u Njujork: Diplomatska borba za čast i protiv demonizacije srpskog naroda!

Pred Srbijom je jedan od najtežih političkih momenata u modernoj istoriji - 23. maja je sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se u 16 časova glasati o sramnoj rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici. Zbog toga je, sada više nego ikada, važno da se zbiju redovi i da svi stanu uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u teškoj borbi koju vodi za očuvanje nacionalnih interesa.

19.05.2024

20:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12