• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.09.2023

07:46

Hrvati Srbinu nisu hteli da daju posao 14 godina! Ispovest legende naše košarke

Starsportphoto

Košarka

Hrvati Srbinu nisu hteli da daju posao 14 godina! Ispovest legende naše košarke

Podeli vest

Srbin Nikola Plećaš, legendarni košarkaš bivše Jugoslavije, pričao je o životu u Hrvatskoj i priznao da 14 godina nije mogao da nađe posao.

Nikola Plećaš je ostao u Hrvatskoj posle rata u bivšoj Jugoslaviji. Legendarni igrač zagrebačke Lokomotive kojemu su prepune tribine na utakmicama  skandirale “Sveti Nikola”, bio je istinska zvezda ne samo u Zagrebu nego i u celoj bivšoj državi. Sada ima 75 godina, a otkrio je u razgovoru za "Večernji list" da 14 godina nije mogao da nađe posao i da je očigledno nekome smetao. Kao razlog navodi verovatno prihvatanje posla u Borcu iz Banjaluke 1991. godine.

- Od devedesetih ne mogu da nađem nikakav posao, 14 godina sam nezaposlen, znači nekome je to smetalo. Jako su mi zamerali što sam 1991. prihvatio da budem šef struke u banjalučkom Borcu. To mi prigovaraju i prenose mi do danas, ali ne prenose da 14 godina nisu hteli da me zaposle – rekao je Plećaš.

Legenda naše košarke je za reprezentaciju osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. i dve svetske (zlato u Jugoslaviji 1970. i srebro u Portoriku 1974).  Poslednjih godina često smo mogli da vidimo i na utakmicama Crvene zvezde na počasnim mestima pored terena. Plećaš, koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio sedam medalja na najvećim takmičenjima, kaže da mu je poreklo, a rodom je iz Like, uskratilo mnoge mogućnosti u karijeri. Otkrio je zbog čega se nije preselio u Beograd.

- Imam veliku porodicu, i sa svoje i sa suprugine strane, a strah da će se to politički i fizički odraziti na ljude koji su sa mnom u kontaktu jedan je od glavnih razloga zašto nisam pristao da se preselim u Beograd i da dobijam dva puta više novca nego što danas primam od našeg Ministarstva sporta.

Kaže da nema problema kao Srbin u Hrvatskoj, a da je na to verovatno uticala njegova popularnost koju je stekao igrajući godinama u Zagrebu tokom karijere, gde su ga navijači obožavali.

- Verujem da su moja popularnost i moje ime uticali na to da imam neki mir. Nisam doživeo nikakvo fizičko zlostavljanje, ljudi su sa mnom normalno razgovarali. Ali, to se očigledno odrazilo tako da nisam mogao da dobijem posao.

Otkrio je da mu je u akciji Oluja uništena porodična kuća.

- Rođen sam u Bruvnu u Lici i moram da priznam da je tamo sada pustoš. Mnogo je napuštenih kuća koje nisu obnovljene. Porodično smo pomogli i obnovili svoju kuću, nismo čekali državu. Bila je devastirana, bilo je jako ružno. Došli smo treći dan nakon Oluje i našli pobijenu stoku, zatvorene pse... Ta kuća nije bila na putu vojsci. U šali volim da kažem da je to bilo oslobođenje - rekao je Plećaš.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija