• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

03.06.2024

22:16

Ledej promašio pobedu, Zvezda vodi u finalnoj seriji!

Starsportphoto©

Košarka

Ledej promašio pobedu, Zvezda vodi u finalnoj seriji!

Podeli vest

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan 89:88 (31:24, 20:28, 26:21: 22:25) i tako poveli sa 1:0 u finalnoj seriji plej-ofa košarkaške Superlige Srbije. Pobednike su predvodili Dejan Davidovac sa 23 i Jago Dos Santos sa 18 poena, dok je za goste najbolji bio Aleksa Avramović sa 20 koševa.

Nastavljena je dominacija crveno-belih u susretima sa gradskim rivalom i iskorišćena je prednost hale "Pionir". Iako su gosti imali napad za pobedu, Zek Ledej je promašio, a ekipa Janisa Sferopulosa je po sedmi uzastopni put nadigrala predstavnike iz Humske ulice.

"Parni valjak" je ovim porazom priteran uza zid, pa će za dva dana u Beogradskoj areni igrati za goli život i ostanak u borbi za jedini preostali trofej u godini.

Foto: Starsportphoto

Težak posao pred crno-belima

Istina je da domaći šampionat nije bio u primarnim planovima crno-belih na početku takmičarske godine, ali poslužiće kao kakva-takva uteha posle neuspeha u Evroligi, ABA i Kupu Radivoja Koraća.

Međutim, za tako nešto biće im potrebno izjednačenje u sredu, a onda pobeda na neugodnom i, do sada, neosvojivom gostujućem parketu.

Iako je reč o protivnicima koji se jako dobro poznaju, početak meča su obeležili promašaji i greške na obe strane. Tek posle dva minuta je Kevin Panter ubacio prvi koš na koji je odmah usledio odgovor Nedovića za tri poena.

Foto: Starsportphoto

Panter i Lazarević u duelu

Ubrzo su usledila dva vezana pogotka iz daljine Jaga Dos Santosa za vrhunac oduševljenja na tribinama. Omaleni Brazilac je uvek posebno motivisan protiv Partizana, pa je tako poneo zasluga najkorisnijeg igrača finalne serije regionalnog šampionata (MVP).

Ipak, iskusni sastav "parnog valjka" nije dozvolio da to utiče na njihovu igru, pa je strpljivo smanjivao u jednom trenutku alarmantnih "+8".

Sjajnim solo akcijama Pantera i sa nekoliko trojki Smita i Avramovića, rezultat se vratio na "jednu loptu", to jest jedan posed zaostatka.

Dalekometnom paljbom Anđušića i kapitena Pantera, Partizan se našao u vođstvu na minut do kraja poluvremena. 

Davidovac je precizno izveo oba slobodna bacanja, ali je onda uzvratio Anđušić odličnim prodorom i pogotkom uz faul Lazarevića. Košem Nemanje Nedovića postavljeno je 52:51 u korist gostiju posle prvih 20 minuta igre.

Foto: Starsportphoto©

Teodosić bez mnogo učinka u napadu

Napadačka košarka nastavljena je i u drugom delu susreta, sa preciznim šutevima na obe strane.

Atmosferu je na trenutak narušila povreda Nemanje Nedovića nakon finte šuta Anđušića, ali je Rokas Gedraitis onda ušao u igru i dao navijačima dovoljno razloga za veselje. 

Pogodio je Litvanac trojku, a onda i sjajno završio na obruču i tako doneo prednost od devet poena za domaćina. Zaostatak je prihvatljivijim pred odlučujućih deset minuta učinio Avramović pogođenom trojkom, pa je u tom trenutku Zvezda vodila 77:73.

Igrači Janisa Sferopulosa nisu posustajali ni početkom poslednje četvrtine. Odlučio je Grk da promeša karte i na parket pošalje iskusnog Treja Tompinsa, koji do tog trenutka nije dobio šansu. 

Foto: Starsportphoto

Rokas Gedraitis

Našao je bivši šampion Evrope brzo način da se zahvali na poverenju svom treneru, pa je upisao dva poena uz faul u jako važnim momentima.

Prisustvo nekadašnjeg igrača Klipersa primoralo je Obradovića da na terenu igra sa dva visoka igrača, postavkom koju je izbegavao u većem delu susreta sa Crvenom zvezdom.

Zanimljivo je da je baš u tim trenucima usledila prava ofanzivna lavina "parnog valjka" i istopljena prednost na samo "-1". Imao je priliku da "odlepi" svoj tim Gedraitis na potpuno otvorenom šutu, ali je nekadašnje krilo Baskonije bilo neprecizno.

Ako čitava atmosfera nije bila zapaljiva do tada, onda je jedan momenat u "Pioniru" razbuktao pakao. Anđušić je prilikom prodora fauliran, što se nikako nije dopalo navijačima i Milošu Teodosiću. MVP Evrolige iz 2011. godine dobio je tehničku grešku zbog pobune, a put parketa poleteli su brojni predmeti.
 

Foto: Starsportphoto

Luka Mitrović u ludnici "Pionira"

Nekoliko promašenih šuteva nakon toga je bio jasan pokazatelj da su oba tima nervozna pred takvim delirijumom na tribinama. 

Pri nerešenom rezultatu i sa 50 sekundi do kraja prvog meča, Zek Ledej je krenuo silovito na obruč, ali je, u želji da zakuca promašio čist zicer.
Polu kontrom Zvezde otvorila se pozicija za Mitrovića i on je preciznim jednim bacanjem doneo minimalnu prednost domaćinu.
Avramović je napao vođstvo, ali mu je ispala lopta pa šut nije stigao do obruča. Uspeo je Ledej da vrati poene u obruč, ali su sudije nakon gledanja snimka utvrdile da je to učinio faulom.
Ponovo se na liniji našao Mitrović i ponovo je bio polovičan - 89:87.

A onda lopta za crno-bele i osam sekundi na raspolaganju...
Panter nije stigao ni da izvede aut, a faul nad Ledejem je načinio Ilić, pa se Teksašanin našao na liniji za slobodna bacanja. S obzirom da je prekršaj dosuđen dok lopta nije bila u polu napada, to je značilo jedan penal i loptu sa strane za Partizan. PrilikNekako suu je iskoristio bivši krilni centar Olimpijakosa, a u napadu koji je usledio upravo je on rešavao i nije uspeo.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija