• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. V.

16.08.2024

10:40

Čović o povratku Pešića na čelo reprezentacije: Predložio sam tamo gde treba

AP/Photo

Košarka

Čović o povratku Pešića na čelo reprezentacije: Predložio sam tamo gde treba

Podeli vest

Moja je ideja bila da vratimo Pešića na mesto selektora, pa sam to predložio tamo gde treba, otkrio je Nebojša Čović.

Predsednik Crvene zvezde, gostujući u jutarnjem programu TV "Prva" govorio je o uspehu "orlova" na proteklim Olimpijskim igrama i osvojenoj bronzanoj medalji.

Ističe da je imao veliku ulogu u povratku selektora Pešića na čelo reprezentacije 2021, nakon što je prethodno vodio tim od 2000. do 2002.

- Ja sam pričao sa Pešićem otkako se vratio na mesto selektora. Moja ideja je bila da ga vratimo i ja sam je predložio tamo gde treba. Igrali smo dobro, imali smo stabilnu igru. To je nastavak onoga što se događalo u Manili kada je reprezentacija osvojila drugo mesto, samo sada uz dodatak Jokića. Ne umanjujem doprinos drugih igrača, oni su dobar kolektiv. Kari je iskusan, napravio je korekcije. U svakom slučaju ogroman uspeh. Raduje me nova FIBA rang lista, gde smo drugi - rekao je Čović.

Foto: AP/Photo

Svetislav Pešić

Izrazio je prvi čovek crveno-belih žal za propuštenom prilikom i poraza nakon neizvesne završnice od Sjedinjenih Američkih Država u polufinalu Igara. 

Ocenio je srpsku košarku na nivou one iz NBA lige, ali ističe da "drim tim" i dalje dominira fizičkom spremom.

Malo je falilo da pobedimo nadobudnu ekipu Amerikanaca. Videlo se u četvrtoj četvrtini, malo koncentracija ako padne imate problem. Na sve to još i sudije, ali nisu one bile ključan faktor.  U taktičkom, tehničkom delu, naša košarka je sustigla NBA nivo. U smislu fizičke spreme oni i dalje beže. Voleo bih da smo pobedili Amerikance zato što su bahati - objasnio je Čović.

Foto: EPA

Detalj sa meča Amerike i Srbije

Za kraj se osvrnuo i na budućnost srpske košarke i potencijalne sastave za Svetsko prvenstvo 2027, kao i Olimpijske igre 2028.

Sve je to gotovo, sad mora da se radi plan. Nas za dve godine čeka Evropsko, za tri Svetsko, a za četiri Los Anđeles. Kada pogledate starosnu strukturu, tu ima pitanja. Velika briga su reprezentacija do 20 godina i njihovi rezultati. Ove godine tek 11. mesto. Mi imamo Topića i Đurišića koji su nažalost povređeni, ali su se dokazali već na seniorskom nivou. Na njih treba računati u narednom olimpijskom ciklusu. Morate da postavite sistem. Juniorska reprezentacija je dobro odradila posao, kadetsku ćemo videti - poručio je predsednik Crvene zvezde.

Foto: EPAIMAGES

Budućnosti - Nikola Đurišić

Naravno, dotakao se i teme Košarkaške lige Srbije na kojoj i Svetislav Pešić insistira. 

- Mi smo napravili koncept, to nije ništa sporno. Mi domaću ligu imamo, ona se zove Košarkaška liga Srbije. Nije nikakav problem da se vratimo, ali da vidimo gde vodi domaća liga. Srbija ima domaću ligu.Takva, kakva je, koju Kari malo-malo pominje, ne znam šta mu je problem. Zavide nam u regionu što mi imamo ligu. U KLS-u imamo 16 klubova, pa drugu fazu Superlige. Vrlo brzo možemo da je svedemo na 10,12 klubova. Ona mora da bude profesionalna, da bude finansijski fer-plej, da bude stručna - zaključio je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija