• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

26.08.2024

06:20

Na današnji dan: Rođen je jedan jedini, neponovljivli Sale Nacionale (VIDEO)

Starsportphoto

Košarka

Na današnji dan: Rođen je jedan jedini, neponovljivli Sale Nacionale (VIDEO)

Podeli vest

Na današnji dan, pre 57 godina rođen je legendarni srpski košarkaš Aleksandar Saša Đurđević.

Gledajući kroz istoriju Srbija je iznedrila neke od najboljih košarkaških imena, a među njima je i - jedan jedini, neponovljivi Sale Nacionale. 

Proslavljeni košarkaški reprezentativac tokom svoje bogate karijere osvojio je brojne titule, trofeje i nagrade, nosio je dresove mnogih evropskih velikana. Njegove trojke iz skoka šuta ostaće upamćene za sva vremenaZaštitni znak tokom karijere postale su njegove trojke iz skok šuta i to ne bilo kakve, već one koje su ušle u istoriju igre pod obručima.

Foto: profimedia

 

Đorđević je rođen 26. avgusta 1967. godine u Beograd, a košarku je zavoleo zahvalujući ocu Bratislavu, koji je bio poznati trener. Zanimljivo, iako će ostati upamćen kao legenda Partizana, Sale je košarkašku karijeru zvaničn počeo u redovima večitog rivala Crvene zvezde. Trener mu je bio Božidar Maljković, a posle par meseci zajedno prelaze u Radnički. Ipak, Đorđević se brzo vraća u crveno-bele, jer je klub sa Crvenog krsta ostao bez dvorane za treninge. Posle samo dve nedelje od povratka, tadašnji treneri Zvezde su ga proglasili netalentovanim, pa je napustio klub sa Malog Kalemegdana. 

Na nagovor oca odlučio je 1983. godine da pređe u Partizan. U narednih devet sezona sa velikim uspehom je nosio crno-beli dres i postao legenda kluba. Prvi trofej sa klubom iz Humske osvojio je 1987. godine i to prvenstvo Jugoslavije pobedivši Zvezdu u finalu. Sledeće sezone sa crno-belima je stigao do polufinala fajnal-fora Kupa Evropskih šampiona, ali su izgubili od Makabija. Sa "parnim valjkom" je tokom 1989. osvojio Kup Radivoja Koraća i Nacionalni kup.

Foto: Starsportphoto©

Sale u dresu Partizana

Najveći uspeh sa crno-belima ostvario  je u sezoni 1991/92, kada je osvojena prva i još uvek jedina evropska titula i to na fajnal-foru u Istanbulu. Ostaće upamćena njegova čuvena trojka u poslednjim sekundama finala protiv Huventuda. Španski tim je vodio 70:68 na osam sekundi do kraja, kada je Sale uzeo loptu, pretrčao ceo teren, a onda iz skok šuta u trku pogodio trojku uz zvuk sirene za pobedu Partizana i titulu prvaka Evrope. 

Posle devet sezona u Humskoj, odlučio je da se oproba u inostranstvu, pa je prešao u Olimpiju iz Milana. Dve sezone je proveo u "gradu mode", pre nego što je prihvatio poziv Fortituda iz Bolonje. Odlučio je 1996. godine da se oproba i u NBA ligi, pa je pojačao i Portland Trejlblejzerse, ali se posle jedne sezone vraća u Evropu, gde će u narednim godinama nositi dresove Barselone, Real Madrida, Skavolinija iz Pezara. Sa katalonskom ekipom je dva puta osvajao prvenstvo Španije, dok je sa "kraljevskim klubom" jednom prigrlio pehar u ACB ligi. Godine 2005. odlučio je da se vrati u Milano i stavi tačku na bogatu karijeru. 

Foto: EPA Images

Đorđević tokom igranja za Real Madrid

Za prvi tim A reprezentacije je debitovao još 1987. godine kada je osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu u Grčkoj, a četiri godine kasnije stiglo je i evropsko zlato. Sa Jugoslavijom je 1995. godine ponovo postao prvak Evrope. Ostaće upamćena njegova maestralna partija u finalu protiv Litvanije, kada je protivnicima isporučio čak 41 poen, od čega je bilo devet pogođenih trojki. Bio je to početak fantastičnog niza naše reprezentacije, koja je sledeće tri godine dominirala evropskom i svetskom košarkom.

Foto: EPA Images

Reprezentacija Jugoslavije

Đorđević je sa "plavima" osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti, potom je godinu dana kasnije uzeo novo zlato na EP. Na tom šampionatu u Barseloni ponovio je trojku sa fajnal-fora u Istanbulu. Ovog puta Jugoslavija je igrala protiv Hrvatske za plasman u četvrtfinale, bio je to prvi meč dve selekcije od raspada države. Hrvati su tada na manje od pet sekundi imali pola koša prednosti (62:61), a onda je Đorđević preuzeo odgovornost, pretrčao teren sa loptom i u prepoznatljivom skok šutu iz trka postigao pobedonosnu trojku. Sale ja tada bio proglašen za MVP turnira. 

Godinu dana kasnije popeo sa sa Jugoslavijom još jednom na krov sveta, ovog puta na Mundobasketu u Atini. Zbog sjajnih partija u dresu reprezentacije dobio je nadimak "Sale Nacionale".

Posle završene igračke karijere nije dugo mogao bez lopte, pa je 2006. godine odlučio da se oproba i u trenerskim vodama. Seo je na klupu tima u kojem je i završio karijeru - Olimpiji. Posle jedne sezone u Milanu usledila je četvorogodišnja pauza, pre nego što se vratio u igri pod obručima ovog puta kao trener Benetona, ali samo na godinu dana. 

Foto: profimedia

Đorđević sa reprezentacijom Srbije

Đorđević je 2013. godine dobio poziv da preuzme reprezentaciju Srbije, što je on oberučki prihvatio. Za kratko vreme uspeo je da nacionalnu selekciju vrati na pobedički put, Sa "orlovima" je u kratkom periodu uzeo tri srebra i to na Mundobasketu 2014, Olimpijskim igrama 2016. i na Evropskom prvenstvu 2017. godine. Uporedo dok je vodio srpsku reprezenatciju, Sale Nacionale je obavljao i posao trenera, te je vodio Panatinaikos, Bajern, i Virtus. Največi uspeh ostvario je sa italijanskim timom 2019. godine kada je osvojio FIBA Ligu šampiona. Iste sezone vodio je Srbiju na Mundobasketu u Kini, ali je naša zemlja zauzela peto mesto, posle čega je odlučio da se povuče sa mesta selektora. 

Foto: Starsportphoto

Đorđević sedeo na klupi Virtusa dve sezone

Posle razlaza sa "orlovima", trofejni tručnjak se posvetio klupskoj košarci, te je sa Virtusom 2021. osvojio prvenstvo Italije. Već sledeće sezone prihvatio je poziv i preuzeo turski Fenerbahče. Očekivali su mnogi da bi sa timom iz Istanbula mogao da napadne titulu u Evroligi, ali je najveći uspeh na kraju bilo osvajanje prvenstva Turske. Posle osvojene titule sa Fenerbahčeom, dobio je otkaz.

Foto: profimedia

Sale Nacionale vodio i selekciju Kine

Ipak, nije dugo bio bez posla, jer je ubrzo dobio poziv da preuzme reprezentaciju Kine, što je on i prihvatio. Na klupi azijske selekcije zadržao se dve sezone, pošto je pre mesec dana odlučio da napusti klupu Kine. Iako se pominjao kao potencijalno novi trener Dubaija, do toga ipak nije došlo, te je trenutno bez angažmana. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Evropa će tek biti napadana, sve je pripremljeno za brutalan odnos migranata prema domaćinima! Amerika koristi NATO za ispunjavanje svojih ciljeva širom sveta! (VIDEO)
Live TV

Evropa će tek biti napadana, sve je pripremljeno za brutalan odnos migranata prema domaćinima! Amerika koristi NATO za ispunjavanje svojih ciljeva širom sveta! (VIDEO)

Teroristička Islamska država preuzela je juče odgovornost za napad u petak uveče u nemačkom gradu Zolingenu, kada je napadač nožem ubio tri osobe i ranio osmoro. Kakva je sudbina Starog kontinenta i da li će evropljane koštati to što su u svoje države primili ogroman broj migranata? Na ovu temu za Informer TV govorio je akademik profesor dr Dragan Radenović u emisiji "Info dan".

25.08.2024

16:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija