• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.10.2021

07:10

POČINJE NBA LIGA, A SRBI SPREMAJU NAPAD NA PRSTEN! Bogdanović i Jokić vrebaju iz senke! Ameri ne veruju u aktuelnog MVP-a!

NBA

POČINJE NBA LIGA, A SRBI SPREMAJU NAPAD NA PRSTEN! Bogdanović i Jokić vrebaju iz senke! Ameri ne veruju u aktuelnog MVP-a!

Podeli vest

Početak nove NBA sezone zakazan je za noć između utorka i srede, a najjača košarkaška liga sveta ponovo će biti interesantna publici u Srbiji

Dugo godina Srbija nije imala dva vrhunska igrača koji će se sa svojim timovima boriti za titulu u NBA ligi! Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović sa svojim Nagetsima i Hoksima vrebaju iz senke napad na prsten, a od naših igrača "preko bare" moći ćemo da gledamo Alekseja Pokuševskog od kojeg Tanderi očekuju eksploziju ove sezone, Nemanju Bjelicu u dresu Voriorsa, ali i Bobana Marjanovića koji će z tandemu sa Lukom Dončićem pokušati u Teksas da vrati titulu. 

ISTOK: 

Nema sumnje da će navijači uz Srbiji najviše čekati nastupe Atlanta Hoksa čije će boje ove sezone bratniti Bogdan Bogdanović. Jastrebovi su prethodne takmičarske godine bili apsolutni hit NBA lige i stigli su do finala konferencije gde ih je zaustavio kasniji šampion Milvoki Baks. 

Foto: Tanjug/AP

Hoksima se opet daju velike šanse za ulazak u plej-of, a trener Nejt Mekmilan sačuvao je kostur ekipe od prošle godine. Džon Kolins ostao je u Atlanti, a sa nosiocima igre poput Bogdanovića i Tre Janga, tim iz Džordžije mogao bi daleko da dogura i u doigravanju. 

Ipak, najveći favoriti za titulu na Istoku, ali i za osvajanje prstena ove sezone su Bruklin Netsi. Moćan tim okupljen oko Kevina Durenta, Kajri Irvinga i Džejmsa Hardena morao je i prošle sezone daleko više od učinjenog, ali su povrede urušile tim Stiva Neša. Ove godine će najveću ulogu igrati odluka Kajri Irvinga vezana za vakcinaciju, a ukoliko plej ne bude bio u timu, šanse Netsa će se značajno umanjiti. 

Foto: USA Today

Irving  je odbio da se vakciniše protiv korone, a kako mu grad Njujork zbog toga zabranjuje da igra domaće utakmice, onda su iz kluba odlučili da neće igrati ni gostujuće. U klub su tokom leta stigli Peti Mils, Džavon Karter, a na raspolaganju treneru će biti ponovo Lamarkus Oldridž, uz stare snage nameće se da su Netsi prvi izazivači braniocu titule Milvokiju. 

Baksi će ponovo biti među glavnim favoritima za šampionski prsten koji su Janis Adetokunbo i Milvoki toliko čekali. Dolazak Džrua Holideja bio je savršen potez, ali će Majk Budenholzer naredne sezone imati opciju manje ispod koša. Pi Džej Taker napustio je Bakse, ali su stigli Alen, Džordž Hil i Rodni Hud. 

Nema sumnje da će među prvim favoritima biti i Majami Hit koji je najveći pobednik "trejd perioda". Otišli su Kendrik Nan, Goran Dragić i Andre Iguadala, ali je tim sa Floride uspeo da privoli najtraženijeg slobodnog agenta Kajla Laurija. Džimi Batler je dobio i pomoć u vidu Pi Džej Takera, kada se pogledaju i aktuelne snage u vidu Bema Adebaja, Tajlera Hira, Dankana Robinsona i napokon oporavljenog Viktora Oladipa, mogao bi nekadašnji šampion da se uključi u borbu za tron.

Foto: AP/Photo

Na Istoku su još "zanimljivi" i Seventisiksersi koji su se tokom leta pretvorili u pravu špansku seriju. Još uvek je nepoznanica kakav je status Bena Simonsa, Australijanac je na kraju rešio da se vrati u tim, ali želi da ode iz Filadelfije. Klub je spreman da ga se odrekne, ali zainteresovanih ekipa nema. Ipak, glavna snaga Seventisiksersa ponovo će biti Džoel Embid, a njegov prvi pomoćnik Tobajas Heris. Ipak, dok se status Bena Simonsa ne reši, teško da će Fila moći daleko ove sezone. 

Opasni na istoku mogu da budu i Boston Seltiksi koji su u prelaznoj fazi, tu su i Čikago Bulsi sa Lonzo Bolom, Demarom Derozanom i Nikolom Vučevićem, te Njujork Netsi sa novom zvezdom tima Kemba Vokerom, stigao je i francuski šuter Evan Furnije, a tamo ih je sačekao Džulijus Rendl. Vredi istaći i Indijana Pejserse sa novim trenerom Rikom Karlajlom koji se vratio iz Dalasa. Brogdon, Lever, Tarner i Sabonis mogu da poguraju Indijanu ka plej-ofu, a slična situacija je i sa Šarlot Hornetsima gde će glavnu reč voditi Lamelo Bol, Gordon Hejvord i Mejson Plamli koji je letos stigao kod Džordana u ekipu. 

Foto: USA Today

Vašington Vizardsi su odradili perfektan prelazni rok, a za Rasela Vesbruka dobili su Kajla Kuzmu, Kentavijus Koldvel Poupa i Montreza Herela. Ven Anseld uspeo je da ubedi Bredlija Bila da ostane u prestonici. Nešto lošija situacija je u Toronto Raptorisma koji su ostali bez Laurija, ali ima ekipa Nika Nursa predvođena Paskalom Sijakamom šta da pokaže. 

Od ekipa koje će verovatno "tenkovati" sezonu glavni su Detroit Pistonsi, Orlando Medžik, ali i Klivlend Kavalirsi koji su pokupili nekoliko zanimljivih igrača, ali u paklenoj konkurenciji teško da Riki Rubio, Džeret Alen, Kevin Lav i Kolin Sekston mogu do plej-ofa. 

ZAPAD: 

Denver Nagesti su sigurno najpraćenija ekipa u Srbiji tokom prethodnih godina, a nema sumnje da će i naredne ostati slično. MVP Nikola Jokić sam je vukao tim iz Kolorada prethodne sezone, a po svemu sudeći slična sudbina ga čeka i ove. Džamal Mari je povređen, a snage koje Maloun ima u timu u vidu Majkl Porter Džuniora i/ili Erona Gordona nisu konstanta i garant ekipi da će pobeđivati. Srpski centar će ponovo izneti veći deo sezone, nakar dok se Mari ne oporavi od povrede. 

Foto: Tanjug

Najavljivao je Maloun da će odmoriti Jokića, koji nije u prvom redu za MVP priznanje iako po partijama tokom pripremnog perioda ponovo deluje nezaustavljivo, ali tako je i prošle godine srpski centar bio van fokusa, pa je ubedio čitavu javnost da je najbolji. Bez obzira na sve, Denver može da bude zadovoljan urađenim, ali daleko od toga da Nagetsi mogu da se nadaju napadu na titulu. 

Rešeni su Los Anđeles Lejkersi da titulu vrate u grad anđela, ali je velika nepoznanica kako će i da li će Frenk Fogel uspeti da ukomponuje kompletno novi tim! Jezeraši su pokupili "veterane" tokom leta i dodali ih Lebron Džejsmu i Entoni Dejvisu. Pravo je pitanje koliko će Rasel Vestbruk i Karmelo Entoni pružiti u dresu slavnog kluba, ali ako sve "legne" kako očekuju Lejkersi su glavni favorit za prsten. 

Foto: Tanjug

Finiks Sansi su prošle sezone poraženi u finalu, a nema sumnje da će ekipa okupljena oko Krisa Pola ponovo biti u samom vrhu zapada. Tokom leta nisu mnogo menjali, ali su u timu ostali Devin Buker, Deandre Ejton i Mikal Bridžes koji su izneli prethodnu sezonu uz pomoć, već pomenutog, Krisa Pola. 

Neće Los Anđeles imati samo jednog konkrenta za titulu, već dva! I Klipersi imaju ogromna očekivanja od sezone pred nama, ali bi planove mogla da im pokvari povreda Kavaja Lenarda koji će propustiti veći deo regularnog dela. Otišao je Patrik Beverli što je otvorilo prostora dosta produktivnijem Redži Džeksonu, tu je i Pol Džordž, ali bi prelomni faktor mogao da bude Lenardov oporavak. 

Na Zapadu ćemo gledati još nekoliko srpskih košarkaša, a najveća pažnja biće usmerena ka Teksasu i Dalas Maveriksima. Ostao je Luka Dončić bez glavnog trenera tokom leta, ali je stigla legenda kluba Džejson Kid, a sa njim i Igor Kokoškov. Dalas nije mnogo menja, odlučili su da se "kockaju" sa Kristapsom Porzingisom, ali i da ulože ogroman novac u Tima Hardaveja koji je u plej-ofu pokazao da može, baš kao i Boban Marjanović koji bi trebao da dobije više prostora u sezoni pred nama. 

Foto: Tanjug/AP

Preselio se i Nemanja Bjelica na drugu stranu SAD-a i potpisao ugovor sa Golden Stejt Voriorsima gde će sarađivati sa Dejanom Milojevićem. Ratnici su dočakali povratak Kleja Tompsona i najmanje što se od njih očekuje je plej-of. Mlade snage u vidu Vajzmana i Kuminge služe za "ispomož" Kariju i Kleju, ali teško da će Voriorsi moći do titule, baš kao i Portland Trail Blejzersi. Stigao je Čonsi Bilaps na klupu Blejzersa i ubedio Dejmiana Lilarda da ostane i zajedno sa Si Džej Mekolumom pokuša franšizu da odvede korak dalje od prvog kola plej-ofa. Ipak, teško da će i ovoga puta moći mnogo više. 

Zanimljivi za gledanje će biti Nju Oreleans Pelikansi. Dva supertalentovana igrača u vidu Zajona Vilijamsona i Brendona Ingrama, ali ove sezone bez Stivena Adamsa. Nikel Aleksander Voker bi napokon mogao da odigra iznad proseka, a stigao je i Jonas Valančiunas da zameni novozelandskog centra. 

Sakramento je među timovima koji se nadaju plej-of, ali je isti kilometrima daleko od Kingsa. Slična situacija je i sa Minesota Timbervulfsima, a o Hjustonu i Oklahomi ne treba trošiti reči. 

Foto: Tanjug/AP

Ipak, Tanderi će biti zanimljivi srpskoj publici zbog Alekseja Pokuševskog koji je tokom leta radio na sebi i od njega u Oklahomi očekuju mnogo. Tu je još i Šej Gildžes Aleksander, ali i sjajan ruki Džoša Gidija. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija