• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

28.02.2024

12:00

Svirajte kraj, Amerika se poklonila Srbinu! Dajte Jokiću odmah MVP titulu

Tanjug/AP

NBA

Svirajte kraj, Amerika se poklonila Srbinu! Dajte Jokiću odmah MVP titulu

Podeli vest

Nikola Jokić i ove sezone pomera granice, niže tripl-dablove i opet je apsolutni favorit za novo MVP priznanje.

Centar Denvera već ima dve MVP titule lige, prošle godine su mu "ukrali" priznanje i dodelili Džoelu Embidu, a onda je on osvojio NBA titulu i ipak se domogao trofeja i to MVP-a finalne serije plej-ofa. Nastavio je i ove sezone da oduševljave sve ljubitelje košarke koji smatraju da zaslužuje novi trofej namenjen najboljem igraču lige. Predvodi Denver iz meča u meč, obara rekorde i piše istoriju. Ove sezone ostvario je 18 tripl-dablova, 123 u ligaškom delu NBA lige, a 139 ukupno u karijeri. Deo je elitnog društva. Nadmašio je Lebrona Džejmsa na večnoj listi, a sad su ispred njega samo Medžik Džonson (168), Oskar Robertson (189) i Rasel Vestbruk (210). 

Kladionice su uverene da će Srbin biti opet MVP. Kvota na Jokića trenutno je 1,67. Iza njega je prva zvezda Oklahome Šaj Gildžeus Aleksander sa kvotom 3,25, dok je Luka Dončić, as Dalasa, treći favorit sa kvotom devet, pa slede Janis Adetokumo, košarkaš Milovika, na koga je kvota 17, dok je 61 na Džejsona Tejtuma, igrač Bostona.

 

Najbolji centar

Jokićem je fasciniran Stiv Ker, trener Golden Stejta. Pohvalio je Srbina i priznao da njegovi igrači nisu uspeli da zaustave srpskog centra.

- Jokić je bio sjajan, dominirao je i stalno bio korak ispred nas. Nagetsi su šampioni sa razlogom. Jokić je veoma krupan igrač, Drejmondu Grinu je bilo teško da ga čuva. Nikola je prava sila, veoma je dominantan. Inteligentan u odbrani, uspešno čita igru. Gordonu je namestio zakucavanje dva minuta pred kraj meča, a mislim da ga nije ni video. Jednostavno je znao da je tamo. Denver ne gubi kad Jokić ima 16 asistencija, jer to znači da su i ostali košarkaši uključeni i da pogađaju - kazao je Stiv Ker.

 

Foto: Tanjug/AP

Stiv Ker

 

Stefon Marberi, jedan od najboljih plejmejkera NBA lige, oduševljen je, kako kaže, Jokićevom vizijom igre.

- Po košarkaškoj veštini, on je sigurno najbolji centar kojeg sam video u košarci. Mogao bi da igra u bilo kojoj NBA eri. Kažem to zbog fizičke pojave, visine, zbog šutiranja, dodavanja... Ali, posebno se izdvaja vizijom igre. Može da vidi i vetar ako duva na terenu dok dodaje loptu. Kada mu date loptu, on odmah otvara nekoliko rešenja - rekao je Marberi.

 

Foto: printscreen

Stefon Marberi

 

Jokić je bolji od Stefa u Durenta

Izjava američkog novinara Džejsona Timfa neće se dopasti nekim NBA zvezdama.

- Mislim da je ova verzija Jokića mnogo bolja od Stefa Karija i Tima Dankana. Za njih  nikad ni u jednom trenutku nisu mogao da kažeš da su definitivno najbolji igrači u ligi. Ako anketiram sto nasumičnik ljubitelja NBA, više od 90 odsto njih bi reklo da je Jokić najbolji igrač na svetu. To nikad nije bio slučaj sa Karijem i Durentom. Jokić je čvrsto na GOAT nivou. Pitanje je da li može ili ne da zadrži ovu dominaciju u narednoj deceniji. Ako uspe, tokom šest ili sedam godina i osvoji, na recimo četiri dodatne titule, još jedan ili dva MVP priznanja, automatski upada u top pet, šest  igrača u istoriji NBA - sipa komplimente novinar na račun Srbina.

 

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić već ima dva MVP priznanja

 

Nije on jedini. Jokićem je impresioniran i Čonsi Bilaps, trener Portlanda (127:112), kome je Srbin ubacio 29 poena, 15 skokova i 14 asistencija  

- Šta možete da uradite u ovakvoj utakmici u kojoj ste oslabljeni, pritom "bacate različite stvari" na Jokića, a on dalje radi to što radi? Postoje određeni igrači u ligi za koje nije važno kakvu odbranu na njima igrate. Previše su dobri, uvek pronađu način. Ne postoji odbrana koju nikada nije video. Možete ga udvojiti, onda, odustajete da branite njihovu trojku, lob pas ili polaganje na drugom igraču. Znaš da ulaziš u utakmicu sa idejom da probaš nekoliko stvari u odbrani, postoji toliko različitih stvari koje možeš da preduzmeš dok je utakmica u toku... Ali, taj tip je jednostavno... On je dvostruki MVP sa razlogom. Jedan od najboljih koje ćemo ikada videti da igraju ovu igru - jasan je bio Bilaps, a kada nepšto ovako kaže legendarni plej, onda to ima posebnu težinu.

 

Foto: printscreen

Čonsi Bilaps

 

Sa Jokićem nema granica

Srbinom je zadivljen i bivši košarkaš Portlanda, LA Klipersa i Bostona, Bil Volton. Čovek koji je dva puta osvojio šampionski NBA trofej sa Portlandom i Bostonom očaran je Jokićem. 

- Bolji je od savršenog! On je Nikola Jokić. On je najbolji košarkaš na svetu. Gledam utakmice Denvera i svaki put imam osmeh na licu. To je fantastično - fasciniran je Volton.

Kaže da je Nikola jedan od najvećih košarkaša ikada.

- Daje radost, sreću i nadu. Optimizam! Igra sa svrhom, igra da pobeđuje i to radi prelepim stilom, graciozno, sa poštovanjem, profesionalizmom. On je jedan od najvećih košarkaša ikada. On je neverovatan poenter, skakač i asistent. Saigrač! Ima sve. Ne pokušavajte da ga limitirate, da ga stavite u kutiju. Jer sa Nikolom Jokićem, nema granica - jasan je bio Volton.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija