• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.09.2023

13:00

Terminator, kralj, gazda... Stručnjaci za Informer: Niko neće oboriti rekord Novaka Đokovića!

Starsportphoto

Novak Đoković

Terminator, kralj, gazda... Stručnjaci za Informer: Niko neće oboriti rekord Novaka Đokovića!

Podeli vest

Niko, pa ni Karlos Alkaraz, neće nadmašiti rekord Novaka Đokovića od 24 grend slem titule, kažu da Informer teniski stručnjaci Radmilo Armenulić, Bogdan Obradović i Nikola Pilić.

Novak Đoković je u Njujorku još jednom potvrdio da je najbolji ikada, osvojio je 24. grend slem, pa mu Rafael Nadal sa 22 i dalje gleda u leđa. Ali, nije malo onih koji smatraju da bi Karlos Alkaraz mogao da stigne i nadmaši Srbina. 

Svi su mislili da je Pit Sampras sa 14 grend slem titula nedodirljiv. Ali, Rodžer Federer je šest godina nakon što je osvojio prvi veliki trofej stigao Amerikanca. Rodžer je 2003. godione osvojio Vimbldon, prvi od 20 grend slem titula, dok je 2009. na Rolan Garosu izjednačio tadašnji rekord Pita Samprasa. Potom su Švajcarca nadmašili Rafael Nadal i Novak Đoković koji je danas bolji i od Španca i od Švajcarca. Podsećamo, dugo je naš teniser kaskao za najvećim rivalima. Kada je Novak osvojio prvi slem (2008. godina na Australijan openu), Rodžer je već imao 12,  a Rafa tri. Nole je eksplodirao tek 2011. kada je osvojio tri grend slema, imao je ukupno četiri u tom momentu, Federer je tada bio na 16, a Španac 10. Međutim, Nole ih je tokom narednih desetak godina oduvao, a ta dominacija i dalje traje. Videćemo da li Alkaraz, koji trenutno ima dva grend slem trofeja, može da stigne i prestigne Đokovića. Verujte Obradoviću, Armenuliću i Piliću, Đoković ostaje terminator, Bog, kralj, gazda...

Foto: Starsportphoto

 

 

Legendarni stručnjak Radmilo Armenulić ne veruje da neko može da nadmaši brojke Novaka Đokovića, posebno broj osvojenih grend slem trofeja (24).

- On je najbolji igrač svih vremena, oko toga nema potrebe da razgovaramo. Osvojio je 24 grend slema, to niko neće osvojiti narednih nekoliko decenija. Kraj! Alkaraz nije kapacitet kao Novak Đoković. On neće postići ni 10 odsto onoga što je Novak uradio, počeo je da gubi od mnogih igrača, mislim da nije kandidat za broj jedan. Ne dopada mi se kao igrač ni njegovo ponašanje. Mislim da se barem narednih 20 godina neće pojaviti igrači kao što su Đoković, Nadal i Federer. Noletu je sada životni cilj da osvoji Olimpijske igre, to će se desiti i onda više neće imati šta da osvoji - kazao je za Informer Armenulić.

Nole je posle pobede u Njujorku rekao veliku istinu, da nije iz Srbije, bio bi dignut u nebesa pre mnogo godina u zapadnom svetu.

- Mnogi su pakosni, posebno Englezi, na svaki način pokušavaju da umanje njegove uspehe. Ali, to im ne vredi, brojeve ne mogu da mu oduzmu.

Ima sve predispozicije Karlos Alkaraz da bude možda bolji od Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala, kaže za Informer Bogdan Obradović, ali je pitanje da li će Španac izdržati ili pući od pritiskom.

- Postavlja se pitanje kojom se tehnologijom novi igrači razvijaju. Okruženje u kojem se Novak razvijao je u velikoj meru uticalo na to da on propadne ili nenormalno ojača psihički. Teški uslovi treninga, rada, probijanja, sve ono što vam stvara znoj i ozbiljnu patnju, sve ono što se ne uništi to te ojača. Kada pričamo o tim generacijama ranije i sada, naš svet više nije isti - kazao je za Informer.rs Bogdan Obradović.

Foto: Starsportphoto

 

 

Niko neće nadmašiti Novaka

Ni Nikola Pilić ne vidi kako bi Karlos Alkaraz mogao da nadmaši srpskog asa. 

- Stvari su se promenile rapidno poslednjih deset godina zbog konkurencije i nagrada. Ali, Nadalov rekord od 14 titula na Rolan Garosu i 390 nedelja na prvom mestu Novaka Đokovića, su za sva vremena. Ne verujem da će neko nadmašiti Novakove 24 grend slem titule.  Vlada osam godina u konkurenciji Rafe, Mareja i Rodžera. To je nešto neverovatno.  Alkaraz je mlad i potencijal, ali ko će da garantuje da će deset godina biti zdrav, bez povrede... To je teško, skoro nemoguće, a i pojaviće se neki mlađi teniser tokom narednih godina, ko će moći da mu parira - rekao je Pilić za naš portal. 

 

Alkaraz ima sjajne uslove za napredak, kada se Đoković povuče, kako trenutno stvari stoje, neće imati dostojnu konkurenciju, ali ni to nije garancija da će nadmašiti Srbina. 

- Sada je mnogo lakše. Lakše je sigurno Karlosu Alkarazu nego što je bilo Rafaelu Nadalu ili nekim ranijim generacijama u Španiji, recimo Karlosu Moji. Sada je sve savršeno, posebno oporavak, više ljudi brine o teniserima, veći su timovi. Sve to doprinosi tome da im je lakše. Ali, ako im je lakše, postalja se pitanje kojom brzinom jačaju i dokle mogu da dobace. Tu je sumnja. Alkaraz ima sve predispozicije, možda čak i bolje od Federera, Nadala i Đokovića u nekim ranijim godinama. Ali, da li će taj materijal, kada uđe u oluju, izdržati, ili će jarbol da pukne, teško je tvrditi. Stalno vrtim istu priču, ono što vas ne uništi, ojača vas. Novak je prošao mnogo teških faza, njegova porodica, narod, sve što se dešavalo... Sve su to sociološki aspekti koji utiču na čvrstinu ličnosti, generacije, narod. Primera radi, nije ista generacija pre i posle rata u Ukrajini, šta će se tom narodu desiti? I kod nas i našem okruženju. Biće to teško.

Nadal, Federer i Đoković godinama su gurali jedan drugog da budu bolji, Alkarazu bi nedostatak konkurencije mogao da bude mač sa "dve oštrice". 

- Niko ne zna koliko je dobro ili loše. Možda grešimo kada analiziramo šta će biti posle Nadala, Federera i Đokovića. Možda je ovo jedini period u tenisu ikada da imamo tri igrača sa najvećim rezultatima, a igraju u isto doba. Pogledajte Šveđane. Imali su Borna Borga, Stefana Edberga i Matsa Vilandera i posle ništa, a isto je okruženje, mentalni sklop, eksperti... Proizvedete jedno dobro vino, pa prođe pet sezona ili deset i ništa vam živo ne uspe - završio je Obradović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.
Politika

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre ugovorenog roka.

26.06.2024

14:03

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!
Politika

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje se odvojeno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

13:59

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija