• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.01.2024

13:17

Da li je moguće? Đoković jednu stvar nikada nije uradio

EPAIMAGES

Novak Đoković

Da li je moguće? Đoković jednu stvar nikada nije uradio

Podeli vest

Prvi teniser sveta Novak Đoković kreće u pohod na 25. grend slem u karijeri, a ukoliko i 11. put trijumfuje na Australijan openu, oborio bi nekoliko zanimljivih rekorda.

Ostalo je vrlo malo teniskih dostignuća koja nisu u rukama našeg asa, a imaće šansu to da promeni ove sezone u Melburnu.  Novakov skor u grend slem finalima je 24-12, izjednačen je sa legendarnom Margaret Kort po broju titula, a ko nastavi niz u Melburnu pašće još jedan veliki rekord. Ona ima 11 Ausralijan opena, ali je sedam osvojila pre Open ere, odnosno pre 1968. godine.

Takođe, u slučaju trijumfa to bi Novaku bio 99. trofej u karijeri. Samo četiri bi ga delila od Rodžera Federera, koji je ostao na 103, dok Džimi Konors ima 109, a i on je dostižan. Ko zna, možda već ove godine.  Moramo da pomenemo da je naš as rekorder po broju grend slem finala - 36, iza njega je Kris Evert sa 34, dok 31 ima Federer. 

Možda niste znali, ali jednu stvar Novak nije uradio na Australijan openu, ali ni na jednom drugom slemu. Nije uspeo da se domogne trofeja bez izgubljenog seta. Prošle sezone je izgubio samo set i to protiv Enca Kuaka u drugom kolu - 6:1, 6:7, 6:2, 6:0. Novakov cilje ove sezone je Zlatni slem, sva četiri velika trofeja i Olimpijske igre, što niko nije uradio od Štefi Graf 1988. godine, dok sva četiri slema u sezoni niko nije uspeo da osvoji nakon Roda Lejvera 1969. godine.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Još jedan zapanjujući rekord je u rukama prvog tenisera sveta, 89:8 je odnos pobeda i poraza u Australiji, što je 91,8 odsto. Pobedio je na poslednja četiri Ozi opena na koja se takmičio, ima 28 uzastopnih trijumfa, 10:0 u finalima. Ako uđe u finale oboriće rekord po broju uzastopnih pobeda na Australijan openu, Monika Seleš ima 33, a pobeđivala je od 1991. do 1999. godine. Ulaskom u četvrtfinale preskočio bi Roja Emersona koji ima 30 pobeda u nizu od 1963. do 1968. Sa sedam pobeda stigao bi do 96 u Melburnu, pa bi se približio Federeru koji ima 102. Samo je Rodžer odigrao više mečeva na Australijan openu 117, dok je naš teniser na 97. Ako pobedi i ove sezone u Melburnu bila bi to njegova 72. titula na tvrdoj podlozi, oborio bi još jedan Federerov rekord, sa kojim je sad izjednačen na 71. 

 

Foto: profimedia

 

 

To nije sve. Na teniser je već rekord sa 47 grend slem polufinala, a ulaskom u četvrtfinale bi se izjednačio sa Švajcarcem, pa bi jedan i drugi imali 58. Ako dođe do borbe za trofej, bio bi to Novakovo peto grend slem finale u nizu, serija traje od Melburna prošle godine. Jednom je to već uradio - od Australijan open 2015. do Rolan Garosa 2016. Tada je pobedio u Melburnu, igrao finale Rolan Garosa, pa trijumfovao na Vimbldonu, Ju-Es openu, Melburnu i Rolan Garosu. U slučaju da osvoji titulu bila bi to Novaku 368. pobeda na najvećim turnirima, pa bi bi prišao Federeru na samo jednu pobedu, pošto ima 369. Nije na odmet podsetiti da mu je ovo 73. slem u karijeri, bolji su samo Federer i Felisijano lopez sa 81, dok 73 ima i Rišar Gaske. 

Naravno, na najnovijoj ATP listi u ponedeljak će Đoković početi 407. nedelju na tronu, već 13 godina mu svi gledaju u leđa, dok je čak osam puta sezonu završio kao prvi teniser sveta. Da pomenom da je zaradio više od bilo kog drugog tenisera na turnirima 180.937.203 dolara, a novi trofej doneo bi mu još 3,15 miliona dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija