• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

23.08.2024

22:05

Đoković više nije najplaćeniji teniser? Alkaraz ga pretekao, milioni su u pitanju! Evo i ko im "diše za vratom"!

Tanjug/AP/EPA

Novak Đoković

Đoković više nije najplaćeniji teniser? Alkaraz ga pretekao, milioni su u pitanju! Evo i ko im "diše za vratom"!

Podeli vest

Popularni američki magazin "Forbs" u opširnom istraživanju napravio je listu deset najplaćenijih tenisera u tekućoj godini. Zanimljivo, najbolji srpski teniser Novak Đoković (37) zauzima drugu poziciju, dok je njegov veliki rival Španac Karlos Alkaraz (21) zauzeo sam vrh.

Najbolji igrač svih vremena osvojio je 24 grend slem titule, zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, sve masters turnire, i među ostalim rekordima proveo 428 nedelja na vrhu ATP liste. Iako je srpski as zaradio impresivnih 164,881 miliona dolara samo od takmičenja otkako se bavi profesionalnim tenisom, ni 12,2 miliona u aktuelnoj sezoni nije dovoljno da ga održi na vrhu liste najplaćenijih tenisera ove godine.

Naime, prošle godine je Novak po prvi put u svojoj karijeri postao najplaćeniji profesionalac, jer je to mesto do tada pripadalo Švajcarcu Rodžeru Federeru, koji je u 2022. godini kao penzioner zaradio 80,5 miliona dolara samo od sponzorskih ugovora. 

Foto: EPA

Novak Đoković i Rodžer Federer

Ipak, ove godine sa trona ga smakao mladi španski teniser, Karlos Alkaraz. Sa 42,3 miliona dolara (10,3 miliona dolara na terenu - 32 miliona dolara van terena), momak iz Mursije preskočio je jednog od najvećih sportista svih vremena (37,2 miliona dolara ukupno) u tekućoj godini.

S druge strane, Đoković je van terena ostvario prihod od 25 miliona dolara. Mnogi sponzori i promoteri osiguravaju svoje mesto uz tenisera, kako na njegovoj sportskoj odeći, obući, reketima, tako i na garderobi, satovima i sličnim proizvodima.

Foto: Reuters

Novak Đoković i Karlos Alkaraz

Među 10 najplaćenijih tenisera nalazi se i popularni "bik sa Majorke" - Rafael Nadal. Uprkos tome što je Španac zaradio oko 300 hiljada dolara od takmičenja, od sponzorskih ugovora prihodovao je 23 miliona dolara.

Na tabeli su takođe i Italijan Janik Siner koji je inkasirao 13,9 miliona dolara (3,9 miliona dolara na terenu, 10 miliona dolara van terena), Rus Danil Medvedev koji je zaradio 20,3 miliona dolara (7,3 miliona dolara na terenu, 13 miliona dolara van terena) i norveški teniser Kasper Rud koji je u tekućoj godini prikupio 13,9 miliona dolara (3,9 miliona dolara na terenu, 10 miliona dolara van terena)

Foto: Tanjug/AP

Janik Siner i Danil Medvdev

Što se tiče žena, Koko Gof zauzima treću poziciju na rang listi iza Alkaraza i Đokovića sa 27,1 miliona dolara (7,1 miliona dolara na terenu - 20 miliona dolara van terena), a nakon nje sledi i prva teniserka sveta, Iga Švjontek, koja je ove godine ukupno inkasirala 26,7 miliona dolara.

Foto: EPA

Koko Gof i Iga Švjontek

Osmu poziciju zauzima Japanka Naomi Osaka sa zarađenih 14,6 miliona dolara, dok je na poslednjem mestu beloruska teniserka Arina Sabalenka sa značajnih 13,7 miliona (6,7 miliona dolara na terenu, 7 miliona dolara van terena).

Foto: Reuters

Arina Sabalenka

 

NAJPLAĆENIJI TENISERI SVETA:

1. Karlos Alkaraz - 42,3 miliona dolara (10,3 miliona dolara na terenu - 32 miliona dolara van terena)

2. Novak Đoković - 37,2 miliona dolara (12,2 miliona dolara na terenu - 25 miliona dolara van terena)

3. Koko Gof - 27,1 miliona dolara (7,1 miliona dolara na terenu - 20 miliona dolara van terena)

4. Iga Švjontek - 26,7 miliona dolara (11,7 miliona dolara na terenu, 15 miliona dolara van terena)

5. Janik Siner - 26,6 miliona dolara (11,6 miliona dolara na terenu, 15 miliona dolara van terena)

6. Rafael Nadal - 23,3 miliona dolara (0,3 miliona dolara na terenu, 23 miliona dolara van terena)

7. Danil Medvedev - 20,3 miliona dolara (7,3 miliona dolara na terenu, 13 miliona dolara van terena)

8. Naomi Osaka - 14,6 miliona dolara (0,6 miliona dolara na terenu, 14 miliona dolara van terena)

9. Kasper Rud - 13,9 miliona dolara (3,9 miliona dolara na terenu, 10 miliona dolara van terena)

10. Arina Sabalenka - 13,7 miliona (6,7 miliona dolara na terenu, 7 miliona dolara van terena)




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?
Live TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da bi bio srećan da Elonu Masku da visok položaj u svojoj administraciji ako pobedi na izborima u novembru. Gosti "Otvorenog studija" Informer TV politički konsultant Vlada Dobrosavljević i ekonomista profesor Bojan Dimitrijević komentarisali su ovu vest, ali i analizirali šta to povezuje ova dva preduzetnika.

23.08.2024

20:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija