• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

03.08.2024

22:54

Mučili se "orlovi", ali slomili otpor Afrikanaca! Na krilima Jokića i Bogdanovića do četvrtfinala (FOTO GALERIJA)

Reuters

Olimpijske igre

Mučili se "orlovi", ali slomili otpor Afrikanaca! Na krilima Jokića i Bogdanovića do četvrtfinala (FOTO GALERIJA)

Podeli vest

Košarkaška reprezentacija Srbije večeras je u Lilu savladala Južni Sudan sa 96:85 (23:22, 24:22, 25:23, 24:18) u 3. kolu grupe C na Olimpijskim igrama.

Kakva borba, koliko mučenja i neizvesnosti, ali na kraju ipak ostvaren mnogo, mnogo važan trijumf "orlova", vredan selidbe u Pariz i plasmana u četvrfinale, gde nas čeka okršaj sa Australijom!

Najavljivali su iz tabora naše selekcije da ih čeka težak duel protiv fizički jakih Afrikanaca, ali malo ko je očekivao da će biti toliko uzbudljivo i dramatično do samog finiša. Videlo se odmah da će Južni Sudan igrati snažno i agresivno, a pokazao je još jednom da odlične partije u poslednje vreme nisu slučajnost.

Nije to ni nalik onoj ekipi protiv koje smo igrali prošle godine na Mundobasketu u Manili i rutinski ih savladali. Ovog puta su pogodili 13 trojki, sjajno ih je sa dabl-dablom predvodio novi plejmejker Partizana, Karlik Džons sa 17 poena i deset asistencija, ali njihova odbrana ipak nije imala rešenja za srpski tandem - Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić.

Kapiten Srbije utakmicu je završio sa učinkom od 30 poena i osam asistencija, pogodio je trojke u ključnim momentima, dok je trostruki MVP NBA lige upisao 22 koša i 13 skokova, a pritom je sve vreme vodio strašnu borbu u reketu. Dvocifreni u našem timu bili su još Vasilije Micić sa 15 poena, po sedam skokova i asistencija, dok je Filip Petrušev stao na deset koševa.

Foto: Reuters

 

Od prvog minuta krenulo je žestoko, a kad god su se "orlovi" iole rezultatski odlepili, usledio je odgovor s druge strane. Uglavnom šutevima van linije 6,75. 

Imao je aktuelni vicešampion sveta sredinom druge deonice "plus devet" (34:25), očekivalo se tada da izabranici Svetislava Pešića odu na dvocifrenu prednost, ali onda je usledio novi šok. Na sve to nadovezao se i čudan sudijski kriterijum, jer su arbitri dozvolili jako oštru igru, pogotovo u reketu.

Foto: Reuters

 

Sve to unelo je nervozu u našu ekipu, pa su na tajm-autu selektor i Bogdanović ušli u raspravu, a Avramović je pokušao da smiri situaciju i krivicu prebaci na sebe.

Ista slika viđena je i u većem delu treće četvrtine. Ipak, dve Bogdanove vezane trojke i naša dobra odbrana doveli su nas do toga da na dva minuta pre kraja imamo 72:63. A, onda još jedan nestvaran pad, koš Džonsa uz svuk sirene, pa je Južni Sudan već na startu poslednje deonice došao na samo "minus dva" (72:71).

Izgleda da je to baš iznerviralo Bogdanovića, koji je ponovo preuzeo odgovornost i vezao pet poena, uz oduzetu loptu u odbrani za 78:71. Priključio se tada i Vasa Micić, pogodio trojku, a onda Gudurić oduzeo loptu i asistirao Petruševu za jako važne poene (83:74).

Foto: Reuters

 

Prvi put smo dvocifrenu prednost stekli na nešto manje od pet minuta pre kraja, kada je Srbija nakon novih poena Micića stigla na 85:74. Usledila je potom i jako dobra defanziva naših momaka, prvo Vasina rampa, a potom i Nikole Jokića, koji nam je doneo "plus 15" i praktično tako nagovestio pobedu.

Ipak, u poslednja dva minuta došlo je do opuštanja u taboru "orlova", što mora da nam bude dobra opomena da nam se to ne ponavlja u nokaut fazi. Južni Sudan se približio, ali nije imao dovoljno vremena da uradi nešto više, pa su naši momci slavili sa 96:85


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)
Live TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)

Hrvatske snage proterale su, te 1995. godine, više od 250.000 Srba, a ubili oko 2.000. Zloglasna zločinačka operacija "Oluja" počela je u ranu zoru četvrtog avgusta. Bojana Vučić iz Zavičajnog kluba Kordunaša, profesorka Gordana Martinović Vujanović i dete "Oluje" Nemanja Mandić govorili su o paklu koji su proživljavali dok su, zajedno sa svojim porodicama, bežali u Srbiju pod naletom hrvatskih krvnika.

03.08.2024

17:00

Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"
Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"

U Beogradu je otkriven šokantan slučaj nakon što je M. M. (39), porodilja u teškom stanju, dovezena u Ginekološko-akušersku kliniku "Višegradska". Prijem ove žene u bolnicu prijavljen je Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon čega je policija započela dalju istragu. Istraga je dovela policiju do stana na Vračaru, gde je M. M. živela. U stanu su pronašli mrtvu bebu.

03.08.2024

12:45

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija