• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stefanović

15.12.2018

08:00

SRPSKI VATERPOLO TONE! Najtrofejniji domaći sport u nikad težoj situaciji

Ostali sportovi

SRPSKI VATERPOLO TONE! Najtrofejniji domaći sport u nikad težoj situaciji

Podeli vest

Vaterpolo u Srbiji se gasi, klubovi su u nikad težoj finansijskoj situaciji

Partizan, koji je najtrofejniji tim sa naših prostora, već godinama jedva sastavlja kraj sa krajem, a ništa nije bolja situacija ni u Zvezdi.

Crno-beli su u tolikoj krizi da su nedavno preko društvenih mreža morali da mole za pomoć kako bi imali pare za grejanje. Oni su tražili od preduzeća da im uplate po 3.000 dinara mesečno. Za njima ne zaostaju ni crveno-beli, koji zbog besparice ne mogu da angažuju kvalitetne igrače, a zbog loših rezultata u svim takmičenjima ostali su i bez trenera. Nakon debakla u četvrtfinalu Kupa, gde su crveno-beli poraženi od kragujevačkog Radničkog (12:10), Dejan Savić je podneo ostavku.

Prioritetni zadatak

Sve to moglo bi da se odrazi i na reprezentaciju, koja je prethodnih godina redovno donosila medalje sa najvećih takmičenja, i to uglavnom zlatne. Ipak, predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić nada se da će srpski klubovi izaći iz krize.

Izgubićemo primat

Plašim se da za koju godinu reprezentacija neće više biti dominantna kao sada
Andrija Prlainović, legendarni vaterpolista

- Mi pokušavamo da rešimo problem i pomognemo klubovima da se stabilizuju. Bili smo po lokalnim samoupravama i razgovarali, svi su raspoloženi da pomognu. Sad, da li će to biti dovoljno, to ćemo videti, ali moramo da krenemo od nečega. To nam je trenutno najvažnija stvar - poručuje Jelenić za Informer.

Partizan i Zvezda su prošlih godina stvorili veliki broj reprezentativaca, a Jelenić ističe da klubovi moraju da nastave da prave igrače u budućnosti.

- Reprezentacija je uvek u svetskom vrhu i biće u vrhu, ali mi moramo da imamo našu bazu. Klubovi su uvek bili osnova svega i uvek će biti. Mladi igrači moraju da treniraju u tim ekipama, da bi posle igrali i za nacionalni tim. Igrači u reprezentaciji provode po dva meseca, a ostalo vreme su u klubovima - objašnjava Jelenić.

Legendarni vaterpolista kaže da situacija nije mnogo bolja ni u drugim zemljama.

- Najveći problem je to što vaterpolo nije komercijalni sport. Mi imamo samo nekoliko klubova koji su beležili vrhunske rezultate u Evropi, a ništa nije bolja situacija ni u Hrvatskoj ili ostalim zemljama. Nadam se da će promena pravila u igri poboljšati stvari i napraviti vaterpolo atraktivnijim - objašnjava Jelenić.

Nešto ne štima

Iako su "delfini" poslednjih godina osvojili sve, reprezentativac Andrija Prlainović smatra da srpski vaterpolo nema svetlu budućnost

- Stanje u domaćem vaterpolu je jako loše. Mnogo tu problema ima. Nije mi jasno kako zemlja čiji su vaterpolisti najbolji na svetu nema dovoljno dobrih klubova da uradi nešto više u Evropi. Nešto tu ne štima. Plašim se da za koju godinu reprezentacija neće više biti dominantna kao sada, jer nećemo proizvoditi dovoljno dobrih igrača - zaključuje Prlainović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nenad

pre 5 godina

Apsurd da ne može veći. Vaterpolista ministar sporta, a vaterpolo propada. Vanja da li mirno spavašS

moma52

pre 5 godina

Ministar sporta bivši vaterpolista,isto tako i predsednik VSS.Problem je i u jednom i u drugom.Ideja vodilja Jelinića je da uništi sve što je vezano za VK Partizan,po cenu i da se vaterpolo ugasi,jer veštački pokušaji sa Zvezdom nisu uspeli(osim kada je postala prvak Evrope na domaćem terenu sa bivšim asovima Partizana).Ubacivanje selektora za trenera Zvezde je bilo sa predumišljajem da vrši pritisak na igrače da igraju za Zvezdu,ali te veštačke tvorevine ne daju rezultate.Ovde se spominje Zvezda kao neko ko je stvarao igrače.Kojeg?VK Vojvodina da,a sve ostalo ,decenijama Partizan.Vaterpolo u SFRJ (Mladost i Partizan),a u Srbiji samo Partizan su držali ,svojom školom na svetskom nivou.Sada to se ruši iz temelja i da ne dužim,za koju godinu mi smo nižerazredna reprezentacija,jer tako želi mrzitelj Partizana,selektor uz dozvolu Ministra,koji je napustio aktivno igranje u 30-oj godini da bi bio Ministar.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17