• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.12.2018

10:12

ŠUMIJEVIH PET GODINA BORBE! Zdravstveno stanje najuspešnijeg vozač u F1 i dalje misterija!

Ostali sportovi

ŠUMIJEVIH PET GODINA BORBE! Zdravstveno stanje najuspešnijeg vozač u F1 i dalje misterija!

Podeli vest

Na današnji dan 29. decembra 2013. godine, pre pet godina, Maihael Šumaher nastradao je na skijanju u francuskim Alpima, a njegovo zdravstveno stanje i dalje je skriveno od javnosti

Jurio je u bolidu 250 kilometara na sat kroz krivine, da bi se onda borio za život nakon što je pao možda s pola metra visine.

Mihael, inače iskusan skijaš,bio je na odmoru u Alpima, tokom skijanja skrenuo je sa staze, pao i udario glavom u stenu. Kaciga mu je spasila život, ali svejedno je teško povređen. Dva puta su ga operisali, stavili u veštačku komu, a porodica već godinama krije informacije o njegovom stanju, pa se nakon pet godina odnesreće skoro ništa ne zna o trenutnom stanju velikog šampiona Formule 1. 

- Mihael se spustio s 2700 metara do mesta gde se staza razdvaja. Pratio je crvenu stazu i izleteo. On je iskusan i vrlo dobar skijaš, ali otišao je nekoliko metara od obeleženog dela staze, naleteo na kamen i izgubio ravnotežu. Zakačio je skijom kamen koji ga je odbacio. Kamen je bio osam metara van obeleženog dela staze, a Šumaher je ležao devet metara van staze - rekao je vodeći istražitelj, nakon što je pregledao snimak pada koji je zabeležile kamera na kacigi.

 

 

Ubrzo nakon pada iz bolnice u Grenoblu potvrdili da se Šumaher nalazi u komi, da ima izliv krvi u mozak i da je kritično. Jedine službene informacije o stanju Nemca javnost je dobila baš u danima nakon nesreće, nakon dve komplikovane operacije u kojima su se doktori borili za njegov život. 

- Trauma glave vrlo je ozbiljna. Ne možemo biti sigurni šta će biti s njim. Situacija je kritična i ekstremno ozbiljna - rekli su tada doktori i dodali da postije tri scenarija: da se probudi iz kome bez ozbiljnijih posledica, da se probudi iz kome uz neurološke i fizičke probleme da se nikad više ne probudi.

Šef bolnice u Grenobleu gde je Šumaher ležao posle nesreće rekao je tada da pacijenti s tako teškim povredama glave imaju 40 do 45 odsto šanse da se oporave. 

Posle dva meseca u komi pojavile su se informacije da ga bude, da nije poznato koliko će oporavak trajati, potom je Bild objavio da je izgubio 20 kilograma. Posle meseci provedenih u komi, Šumaher je prebačen je na kućno lečenje gde je i danas. Ni tada, kao ni danas, ne zna se u kakvom je stanju, da li je svestan ili ne.

Povremeno se pojave informacije da mu je bolje, da nije prikovan za krevet, ali da mu je potrebna intenzivna nega koja košta oko 50.000 funti nedeljno.

Foto: printscreen

 

Među onima koji znaju kako je njegovo stanje, sigurno je predsednik Međunarodne automobiliske federacije (FIA) Žan Tod, ali i bivši Ferarijev šef i veliki Šumaherov prijatelj takođe o svemu ćuti. Tod je u svom poslednjem razgovoru za medije govorio o Formuli 1, ali nije želeo  da otkriva detalje o Šumaheru.

Nemac je tokom karijere osvojio rekordnih sedam titula svetskog prvaka i ostvario rekordnu 91 pobedu. Prve dve šampionske titule osvojio je kao vozač Benetona (1994, 1995.), a od 2000. pa do kraja 2004. Šumaher je osvojio pet titula u seriji vozeći za Ferari. Nastupio je na 308 grand pri trka, a 155 puta se peo na jednu od stepenica pobedničkog postolja.

Šumaher će 3. januara proslaviti 50. rođendan. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17