• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Beta/Informer

18.06.2019

21:10

NE MOŽE DA SE TAKMIČI SA ŽENAMA JER JE PROMENILA POL! Frka u svetu atletike, Semenji poručili da je "biološki muškarac" i da mora da smanji nivo testosterona!

Ostali sportovi

NE MOŽE DA SE TAKMIČI SA ŽENAMA JER JE PROMENILA POL! Frka u svetu atletike, Semenji poručili da je "biološki muškarac" i da mora da smanji nivo testosterona!

Podeli vest

Međunarodna atletska federacija (IAAF) tvrdila je pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani da je južnoafrička atletičarka Kaster Semenja "biološki muškarac" i da se zbog toga od nje traži da smanji nivo testosterona, kako bi se takmičila u ženskoj konkurenciji.

tav IAAF o Semenji i drugim atletičarkama pogođenim novim pravilima o smanjivanju nivoa testosterona, predstavljen je u odluci Sudu za sportsku arbitražu, a to je danas prvi put objavljeno, u dokumentaciji na 163 strane.


U redigovanim sudskim spisima, IAAF je pomenula dvostruku olimpijsku šampionku na 800 metara kao sportistu "biološkog muškarca sa ženskim rodnim identitetima".

Semenja je na tvrdnju da je biološki muškarac pred sudom rekla da je "to boli više nego što može rečima da iskaže".

Foto: ap photo

CAS je odbio žalbu Semenje na nova pravila IAAF, pa je dozvolio primenu pravila o smanjivanju prirodnog nivoa testosterona kod atletičarki.

Semenja se zatim žalila Saveznom vrhovnom sudu u Švajcarskoj, posle čega su privremeno suspendovana nova pravila.

Prema tim pravilima od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži se da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom, morale bi da promene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca.

Od Semenje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kog je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni. 

Ona je najpoznatija sportistkinja koja ima prirodno visok nivo testosterona. IAAF je navela da joj to daje nepoštenu prednost nad protivnicama.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17