• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.12.2020

19:37

NAPUSTILA NAS JE JEDNA OD NAJVEĆIH IKADA! Srbija TUGUJE!

Ostali sportovi

NAPUSTILA NAS JE JEDNA OD NAJVEĆIH IKADA! Srbija TUGUJE!

Podeli vest

Tuga za srpski rukomet. Dok se naše dame bore na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj, iz Beograda stiže vest da je u 84. godini, baš na svoj rođendan, preminula proslavljena rukometašica Radmila Marković (05.12.1937 – 05.12.2020)

Tuga za srpski rukomet. Dok se naše dame bore na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj, iz Beograda stiže vest da je u 84. godini, baš na svoj rođendan, preminula proslavljena rukometašica Radmila Marković (05.12.1937 – 05.12.2020).

Karijeru je počela vrlo kasno. Tek sa dolaskom na studije u Beograd, upoznaje se sa rukometnom loptom. Igrala je u ekipi Studentskog grada, gde je vrlo brzo, 1958. kao odličnog pivotmena primetio Jezdimir Stanković i odveo u ORK "Beograd". Od tog trenutka do 2017. bila je aktivni član kluba koji nosi ime glavnog grada, što kao igrač, što kao rukometni radnik, a potom i predsednik.

Već nakon godinu dana od prelaska u ORK "Beograd" postaje reprezentativka i na Svetskom prvenstvu 1965. godine, kao kapiten ekipe, osvaja srebrnu medalju i proglašena je za najboljeg pivotmena na Svetu.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrala je 42. utakmice i postigla 38. golova, u vreme kada su se rukometne utakmice završavale jednocifrenim rezultatima. Od rerezentacije se oprostila 1968. godine, na oproštajnom meču Jugoslavija – SR Nemačka, smatrajući da treba otići na vrhuncu snage.

Foto: RSS

Sa ORK "Beogradom" osvojila je naslov prvaka države 1961. godine, a pobednički pehar Kupa Jugoslavije, 4. puta 1962, 1963, 1967 i 1968. godine.

Kao diplomirani ekonomista svoj radni vek provela je u Lutriji Beograda, počevši od referenta i vrlo brzo se radom i angažovanjem "popela" do mesta direktora sektora, odakle je i otišla u penziju.

Pored neprekidnog angažovanja u ORK "Beogradu" kao rukometni radnik, od 1994. do 2017. godine bila je predsednik kluba i predsednik Skupštine kluba, kao prva žena na ovim funkcijama. Uspela je da postavi klub na "sopstvene noge", organizujući mu samostalno finansiranje. To je jedini ženski beogradski klub koji od svog postanka neprekidno traje do danas. Veliku ulogu u tome je imala Mila Radunović Marković.

Bila je i dugogodišnji član organa i tela Rukometnog saveza Jugoslavije i Rukometnog saveza Srbije.

Pored srebrne medalje na SP 1965, proglašenja za najboljeg pivotmena na istom prvenstvu, dobtniik je i Ordena rada sa srebrnim vencem, Nagrade za životno delo Udruženja državnih reprezentativaca Srbije i priznanja Rukometnog saveza Srbije povodom 50. i povodom 65. godina, za doprinos srpskom rukometu.

Kako u životu, tako i u bolesti, borila se do poslednjeg daha.      


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija