• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.01.2021

09:15

NENADIĆ ISKREN KAO I UVEK! Ego ubija naše trenere! Želja mi je da pomognem rukometu, a govorio je o povratku u ZVEZDU! /VIDEO/

Ostali sportovi

NENADIĆ ISKREN KAO I UVEK! Ego ubija naše trenere! Želja mi je da pomognem rukometu, a govorio je o povratku u ZVEZDU! /VIDEO/

Podeli vest

Član čuvene "1986. generacije" evropski i svetski prvak, najbolji rukometaš sveta za 2019. godinu i jedan od najbolih rukometaša u prethodnoj deceniji, Petar Nenadić govorio je za "Mozzart sport" o svojoj karijeri

Ono što javnost najviše zanima nakon pobede Srbije nad Francuskom u Zrenjaninu 27:24 je i povratak Nenadića u nacionalni tim, a do toga će po svemu sudeći i doći!

Obzirom na činjenicu da je Petar Nenadić najbolji rukometaš planete, a da neko vreme nije igrao za reprezentaciju, verovatno je ljudima to bilo izuzetno "zanimljivo". 

- Rukomet je kao malo selo. Sve se zna, pa ne moram nešto mnogo da objašnjavam. Kao što mi znamo šta se dešava u Danskoj i Nemačkoj recimo, tako i oni znaju kako je u rukometnoj Srbiji - počeo je Nenadić svoj razgovor za "Mozzart sport".

Foto: Reuters

Ipak, promene koje su se dogodile unutar reprezentacije nagovestili su da će se i Nenadić vratiti u reprezentaciju. U Zrenjaninu ga nije bilo, ali u narednim aktivnostima Srbije bek Vesprema bi trebao da bude sa ekipom. 

- Želja mi je da pomognem, da se napravi konačno sistem. Plan je da odigram godinu dana u reprezentaciji, da se postave stvari na svoje mesto, da mladi dobiju šansu. Imamo talenta, samo je potrebno da se vode na pravi način. Drago mi je što je stranac došao na mesto selektora Srbije. Poznajem Tonija Đeronu, znam njegov sistem rada, kao i španskih trenera. Oni su posvećeni rukometu, znaju ga odlično, rade dosta sa igračima, razgovaraju. Naravno, ovo je dugotrajni proces, treba vremena, ne može sve preko noći da se promeni, ali mi je drago da su osnove postavljene. Nisam ja bitan, sistem je najvažniji - rekao je Nenadić. 

Nakon Evropskog prvenstva, Petra Nenadića nije bilo na spiskovima selektora.

- Možda je to malo grubo što ću reći, ali sam došao u situaciji da ne mogu da radim sa našim trenerima. To je toliki ego kod njih da je to neverovatno. Najgore što taj ego ne donosi ništa dobro ni timu, igračima, a ni njima samima. Bio sam umoran od blaćenje preko medija. Uvek taj januar dođe, krah na velikim takmičenjima, traženje dežurnog krivca, prljav veš počne da izlazi na površinu. Bilo je tu svega. Bolele su me priča da smo mi igrači izdajnici, da bolje igramo igramo u klubovima, da ne želimo da igramo za nacionalni tim. Tvrdim da svi jedva čekamo da igramo za reprezentaciju. Od 2012. godine i srebra u Beogradu, umesto da se podignemo na viši nivo, mi smo tonuli sve niže i niže. U inostranstvu vas trener gleda pre svega kao čoveka, a onda tek rukometaša, pokušava sa izvuče najbolje od vas. To nije slučaj kod nas i zato sam napustio reprezentaciju - istakao je on. 

Foto: Reuters

Priznaje Nenadić da je i on bio krivac za neke stvari, te da bi ih promenio kada bi mogao da ispravlja greške. 

- Bilo je i mojih grešaka, tu nema dileme. Neke stvari sa ove tačke gledišta ne bih uradio na isti način - jasan je bek Vesprema. 

Nenadić je bio član reprezentacije koja je 2012. godine uzela srebro na Evropskom prvenstvu, a u najlepšem sećanju ostao je meč protiv Hrvatske. 

- Sećam se pune Arene, pobede u polufinalu protiv Hrvatske pred 20.000 ljudi, doček ispred Skupštine. Te dve nedelje su svi u Srbiji živeli za rukomet, osećao se adrenalin, da narod voli ovaj sport. Žao mi je što kasnije nismo nastavili sa uspesima, ali to srebro se pamti - rekao je on.

Karijeru je započeo u Crvenoj zvezdi, ali dešavanja na Balkanu suzila su tržište. 

- Jeste suženo tržište. U regionu postoje tri kluba koje drže nivo rukometa na ovim prostorima, a to su Vesprem, Zagreb i Vardar. Kada sam ulazio u prvi tim Crvene zvezde, igrao sam u jakoj ligi. Debitovao sam kao klinac na Cetinju, a zna se kako je tamo bilo teško da se igra. Bili su jaki klubovi, Sintelon, Jugović, Železničar, nije bilo lako da se osvajaju bodovi, pogotovo na gostovanjima. Kada sam ulazio u prvi tim, mi smo srušili prvaka Evrope Celje u Ligi šampiona. Posle titule Slovenci su došli na Banjici i mi smo slavili. Igrao sam najjače takmičenje na početku karijere. Igrači u našoj ligi sada nemaju jake utakmice. Velika je kriza kod nas. Ne vidim da će se nešto u dogledne vreme promeniti, da će klubovi da budu pre svega finansijski jači. Kao igrač Vesprema igrao sam protiv Vojvodine i Metaloplastike u SEHA ligi. Niko ne može da mi kaže da u tim klubovima nema talenta, ali treba da se radi na pravi način - kazao je Nenadić i nastavio o mlađim danima u Crvenoj zvezdi. 

Foto: Starsportphoto©

- Mnogo emocija, sećanja. Počeo sam karijeru u Zvezdi, igrao za pionire, kadete, juniore, radio sa mnogim trenerima u mlađim kategorijma, sa Mikelom Obradovićem, Acom Živkovićem, Ilijom Jovićem...Veliki uticaj na moj razvoj imao je Aca Živković. Radi se o odličnom pedagogu, treneru, čoveku. Kasnije sam ušao u prvi tim Zvezde, osvojio titulu. I sada kada se vratim u Beograd, kada posetim roditelje, uzmem sveske koje je mama spremala, sekla izveštaje, vesti o meni iz novina... Podsetim se tih lepih trenutaka s početka karijere.

O povratku među crveno-bele ne razmišlja mnogo, mada kako "kaže nikad ne reci nikad."

- Iskreno, ne! Nikad ne reci nikad, ali... Želja mi je da karijeru završim u Vespremu. Sin mi je pošao u srpsku školu u Budimpešti, pa bih voleo ovde da ostanem - istakao je Nenadić. 

Na pitanje da li sebe vidi na terenu za pet godina Nenadić je imao zanimljiv odgovor. 

- Uh, ne znam baš da li ću još igrati za pet godina. Fizički se dobro osećam, igram u velikom klubu koji se svake godine bori za trofej u Ligi šampiona. Dva puta sam igrao na završnom turniru Lige šampiona u Kelnu. Pretprošle sezone smo bili vicešempioni Evrope. Želja ili, ajde da kažem, opsesija mi je da podignem pehar Lige šampiona. To mi je jedini međunarodni trofej koji nisam osvojio. Verujemo da će to uspeti sa Vespremom. Ovaj klub zaslužuje da konačno postane šampion Evrope.

Za kraj razgovora za "Mozzart sport" Nenadić je otkrio planove šta posle rukometne karijere. 

- Rukomet! Voleo bih da ostanem u ovom sportu. Kada dođem u Beograd, kada sednem da se vidim sa drugarima, pričamo o planovima. Neki od njih su uspešni advokati, svako radi ono što najbolje zna. Tako da i ja, mislim da najviše mogu da pružim u rukometu - zaključio je Petar Nenadić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17