• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.07.2021

17:42

DA LI ZNATE OD ČEGA SU TAMNI KRUGOVI NA TELIMA PLIVAČA?! SVI su gledali u njihove TRAGOVE!

reuters

Ostali sportovi

DA LI ZNATE OD ČEGA SU TAMNI KRUGOVI NA TELIMA PLIVAČA?! SVI su gledali u njihove TRAGOVE!

Podeli vest

Dok je plivanje na Olimpijskim igrama u Tokiju već uveliko u toku, mnogi takmičari mogu se videti prekriveni tamnim krugovima čudnog izgleda dok stoje pored bazena i postrojavaju se na početnim pozicijama

Alternativna terapija postoji već hiljadama godina. Ali šta su zapravo krugovi na telu sportista i u čemu je njihova poenta?

To je drevna alternativna terapija poznata kao "kaping" i metoda je koja ima svoje korene u bliskoistočnim i azijskim kulturama.

Foto: reuters

 

Uključuje stvaranje usisavanja na koži pomoću čaša. To uzrokuje protok krvi u područje usisavanja i smatra se da dekompresuje mišiće i vezivno tkivo u tom području. Čaše se stavljaju na kožu samo nekoliko minuta, ali to je dovoljno dugo da izazove pucanje kapilara tik ispod površine kože, što stvara krugove bizarnog izgleda na koži - piše Joe.co.uk.

Poslednjih godina, javne ličnosti poput Dvejna 'The Rock-a' Džonsona i Konor-a McGregor-a bili su zagovornici ove tehnike, a na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, sjajni Majkl Felps mogao se videti pokriven u smeđim krugovima.

Foto: reuters

 

Tada je objasnio da tretman uglavnom dobija na ramenu, jer tamo doživljava najviše bolova. Rekao je: - Tamo sam obično najviše povređen i radio sam to pre sastanaka i skoro na svakom sastanku na koji odem. Samo sam juče tražio malo više, a trener me je prilično udario jednom i ostavio nekoliko modrica- rekao je tada Felps!

Ovu praksu koriste mnogi sportisti kako bi pomogli oporavak, ali uprkos tvrdnjama da ima čitav niz prednosti, nauka je o tome pomalo škrta.

Foto: reuters

 

Američki Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje rekao je da "nije sprovedeno dovoljno visokokvalitetnih istraživanja" da bi se utvrdilo da li to ima koristi ili ne.
U međuvremenu, studija objavljena u "Journal of Traditional and Complementari Medicine 2019." pokazala je da oštećenje kože uzrokovano ovom tehnikom može izazvati proces u telu koji inhibira bol. Međutim, studija je takođe priznala da su potrebna "velika randomizovana klinička ispitivanja, sistematski pregledi i meta-analize u budućnosti" da bi se otkrili njeni puni efekti.

Sada znate misteriju iza tih čudnih smeđih krugova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija