• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.03.2022

17:42

POTVRĐENO! Formula 1 u Beogradu!

Reuters

Ostali sportovi

POTVRĐENO! Formula 1 u Beogradu!

Podeli vest

Povodom obeležavanja godišnjice jedine Gran-pri trke održane u Beogradu 1939. godine, trka bolida formule 1 "F1 Show Run Beograd" od Studentskog parka do Terazija održaće se 17. septembra ove godine

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da se radi o događaju koji se odigrava u različitim evropskim gradovima i izrazio zadovoljstvo što će i Beograd biti domaćin ove manifestacije.

- Za Beograd je bio veoma važan taj 3. septembar 1939. godine kada je glavni grad bio domaćin Gran-prija, tada najvećeg automobilskog događaja u svetu. Taj događaj nije bio naročito pominjan u istorijatu grada, možda i zato što je povod bio rođendan tada kraljevića Petra Drugog. Njegova majka, kraljica Marija bila je pasionirani vozač i u našu zemlju je donela ljubav prema automobilizmu i promovisala ga kao način života. Trka je tada bila centralni događaj, koju je, nažalost, zasenio napad nacističke Nemačke na Poljsku. Kako god bilo, u tom vrtlogu svetskih događaja mi smo organizovali trku pred 80.000 gledalaca, a koliko je taj događaj bio zanimljiv dovoljno govori podatak da je Beograd tada imao 380.000 stanovnik - kazao je Mladenović, podsetivši da je tada održana i moto-trka kao uvodno dešavanje.

On je ukazao da današnji Beograd podržava ovakve manifestacije jer privlače turiste koji mogu da se uvere da glavni grad ima još mnogo toga da ponudi.

- Zaista smo srećni što Beograd možemo da stavimo na mapu gradova koji imaju tu vrstu ponude. Bićemo kao i do sada veoma dobri domaćini svim gostima grada i nadam se da neće biti otežavajućih okolnosti. Beograd ima trku na Ušću i trku na Avali, ali ovo je nešto zaista posebno, jer kada kažete "Formula 1", svi obraćaju pažnju. Drago mi je i što će sa nama biti Dejvid Kultard, jedan od legendarnih vozača, koji će nam svojim prisustvom pomoći da dodatno promovišemo naš grad - istakao je Mladenović.

Sport menadžer „Red bula” Luka Banda zahvalio je Gradu Beogradu na razumevanju važnosti projekta.

- Ne radi se samo o Formuli, program će obuhvatiti i „stant rajdere” i revijalni program. Formula 1 je specifičan sport, često nedodirljiv za publiku sa tribina. „Šou ran” je šou, samo ime kaže, koji omogućava ljudima da vide sve i praktično budu u prvom redu. Formula će biti pristupačna na Trgu republike, ljudi mogu da vide ekipu, mehaničare, kako se menjaju pneumatici, kako sve funkcioniše iz prve ruke - rekao je Banda.

Video-porukom obratio se i Dejvid Kultard, legendarni britanski vozač, pobednik 13 trka Formule 1, koji se čak 62 puta u karijeri popeo na pobedničko postolje, uz reči da je veoma srećan što će biti deo ovog spektakla u Beogradu.

Kultard, čije su se trke pratile od 1994. do 2008. godine, kada se zvanično penzionisao, voziće bolid Formule 1 ulicama Beograda i to će biti samo jedan deo bogatog programa.

Nemačka ekipa „Red Bull Drift Brothers-a” prirediće drift šou, a motociklistička uloga pripada Litvancu Arunasu Gibiježi, specijalisti za „stant rajd”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija