• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

09.07.2019

14:53

OČEKUJTE LINGLONG PRAVILA U LINGLONG LIGI! Vuletić progovorio o dugu Partizana, Zvezdinoj tituli iz '46 i "legendama crno-belih"

Partizan

OČEKUJTE LINGLONG PRAVILA U LINGLONG LIGI! Vuletić progovorio o dugu Partizana, Zvezdinoj tituli iz '46 i "legendama crno-belih"

Podeli vest

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić održao je u Mariborskom Pohorju konferenciju za štampu, na kojoj je pričao o brojnim temama koje se tiču fudbalskog kluba Partizan.

On je otkrio koliki je Partizanov dug, da klub kasni u isplatama fudbalerima, kao i o Crvenoj zvezdi, košarkaškom klubu Partizan, napadima klupskih legendi i planovima kluba za naredni period.

- U ovoj sezoni čeka nas Linglong Superliga u kojoj imamo i Linglong pravila. Njih je osmislio Odbor za hitna pitanja FSS koji je predvideo da se ove godine ukida tzv. podela bodova, a ostaje plej-of. Podsećam medije da je ovo pravilo, kada je uvođeno, bilo tada usvojeno na agresivnu inicijativu Crvene zvezde. Jedini klub koji je tada glasao protiv uvođenja ove inicijative bio je Partizan. Šta je to opredelilo medijsku scenu i javnost "zvezdasrpsku" da utvrđuju kako samo Partizan profitira od podele bodova, a onda se ove godine opet na Zvezdin zahtev ukida podela bodova i zadržava plej-of - počeo je Vuletić pa dodao:

- Plej-of nema smisla ukoliko nema podele bodova. Zato i postoji. Ono što je izazvalo poseban gorak ukus jeste činjenica da smo se sa zahtevom Crvene zvezde suočavali prošle godine. Ona je pokušala i tad ovo da učini. Tada su se klubovi koji igraju u Superligi pisano izjašnjavali po ovom pitanju. Većina se izrazila negativno, rešenje nije usvojeno voljom onih koji igraju u Superligi. Ove godine sličan postupak nismo imali, nije bilo ponuđeno klubovima da se izjasne o ovom pitanju. Odbor za hitna pitana FSS je na jednoj jedinoj sednici odlučio, pa onda objavio odluku, zaobišavši Zajednicu Superlige i Prve lige Srbije. To je stvar koja rađa sumnju kako će izgledati Linglong liga sa Linglong pravilima koja se uspostavljaju na samom svitanju - predviđa Vuletić rasplet sezone koja još nije ni počela.

Nezahvalne legende

Imamo jednog bivšeg, sjajnog, velikog igrača koji je zaposlen u FK Partizan. Reč je o Dževadu Prekaziju. Ovaj čovek koji prima 110.000 dinara u Partizanu ne propušta priliku da govori protiv svoga kluba, protiv stanja u omladinskoj školi

Vladimir Vuletić

On je iskoristio priliku da pošalje poruku ljudima koji su u javnosti poznati kao legende Partizana, a neretko ističu lošu situaciju u klubu.

- Kakav će biti tek suton, kada je svitanje ovakvo. U svemu tome Partizan se suočava i sa dosta agresivnim pristupom javnosti i nekakvih bivših fudbalera, sportskih radnika koji govore o katastrofalnom stanju, finansijama, dugu koji prevazilazi oko 40.000.000 evra. Neki koje mediji nazivaju legendama Partizana... Svako ko je malo duže obišao oko Partizanovog stadiona postao je legenda Partizana. Tako se oglašavaju oni koji tvrde da je ovde potpuna katastrofa, a u ovom momentu mogu da vam saopštim važnu stvar. Dug Partizana je između 20 i 21 milion evra. To je nešto iza čega stojim odgovorno. Biće to predmet i Skupštine i usvajanja izveštaja - rekao je Vuletić.

On smatra da bi eventulni plasman u Ligu Evrope popravio finansijsku situaciju u klubu.

- Ovo je težak finansijski momenat za Partizan. Posle sušne evropske godine, reklo bi se, delom i zbog žreba. On je predvideo da se združeno vrši žreb za treće i četvrto kolo kvalifikacija. Da je prošle godine bio poseban žreb, mi bismo bili povlašćeni u plej-ofu i mogli bismo da se nadamo učešću u grupnoj fazi. Ove godine, sva sreća, nećemo imati taj strah. Jedina bojazan koju treba da imamo je da poštujemo protivnika u drugom kolu kvalifikacija. Pred nama je Kilmarnok, tim tradicije, trećeplasirani tim u Škotskoj i tim koji je imao dobre međusobne rezultate sa Rendžersom i Seltikom. Partizan živi život bremenit problemima. Ima nekih kašnjenja u isplatama plata igračima. Partizan živi život bez Lige Evrope, živeo je kao petoplasirani klub Linglong Superlige i Partizan - navodi Vuletić.

MILKO, TEŠKO ĆE TI TO PROĆI! Đurovski predložio ideju kako da Zvezda i Partizan zajedno uđu u Ligu šampiona

Vuletić kaže da se Partizan ne miri s činjenicom da je Zvezdi dodeljena titula prvaka države iz 1946. godine i najavljuje tužbu protiv FSS.

- Trudimo se da radimo pošteno, na tom planu, bavimo se stvarima koje će ponovo postati aktuelne  Nakon gotovo dva meseca, FSS je nagovestio zvaničnom izjavom gen.sek Jovana Šurbatovića da će dostaviti FK Partizanu odluku skupštine FSS kojom je priznata titula iz 1946. godine Crvenoj zvezdi. Ne želim da ulazim zbog čega im je bilo potrebno dva meseca da dostavi odluku, jer nijedna pravna radnja ne može da bude činjena bez objave odluke ili bez dostavljanja zainteresovanim stranama. Imamo situaciju da je Skupština donela odluku 14. maja ove godine, nakon čega se i FSS i FKCZ protivpravno i bez ijednog osnova ponašaju kao da je ova odluka pravosnažna, ona koja se dalje ne može napadati. Međutim, može se napadati, jer su statut FSS i zakon o sportu nesaglasni. Prema odredbama statuta svaka odluka je pravno pojedinačni akt i kao takav apsolutno podložan nadležnosti upravnog suda Srbije. Međutim, zakom o sportu predviđa da su sve odluke koje su predmet poništaja. U ovoj situaciji možemo da konstatujemo da će nadležnost po kojoj će FKP podneti tužbu nadležan biti Osnovni sud u Beogradu. Uprkos blasfemičnom i abortičnom pokušaju da se sakrije odluka, to nije bilo moguće. Poslali smo im tri dopisa. Sa Šuputom sam pričao u četiri navrata, sa Šurbatovićem u dva. Fudbalski klub Partizan, zvanično vam saopštavam, podići će tužbu - obećava Vuletić.

Drugi čovek kluba najavio je i nova pojačanja.

- Odgovornost je posledica nadležnosti, nadležnost sportskog . Sportski direktor je podneo ostavku, a mi smo poverenje ukazali Savi Miloševiću, koji obavlja sličnu ulogu kao menadžeri u Premijer ligi. FKP je doveo određeni broj pojačanja, na pragu su još neka. Kostur tima je zadržan, sem Markovića niko  nije napustio Partizan. Sve će se raditi u dogovoru sa šefom struke, uvek - rekao je Vuletić. 

Otkrio je i da će sledeće nedelje, najverovatnije u ponedeljak, biti održana sednica Skupštine kluba.

- Skupština će se održati iduće nedelje. Na njoj ćemo biti u prilici da razgovaramo odgovorno, kritički, da usvajamo izveštaje Nadzornog odbora, Generalnog odbora, predsednika kluba.


Vuletić je pričao i o dugu Crvene zvezde.

- Međutim, kada govorimo o dugovima... Taj dug od 20.000.000 evra je jedinstveni dug. Nemamo kategorije koje ne poznaje ekonomija, koje ne poznaju finansije. Preko 10.000.000 evra na godišnjem nivou odlazi na plate fudbalera i radne zajednice. To znači da je budžet Partizana gotovo 15.000.000. Samo milion dinara na mesečnom nivou je održavanje stadiona. Kad govorimo o ovim kategorijama i situacijama, često se prenebregavaju neke značajne stvari. Partizanu se spočitava dovođenje i promašaj jednog igrača koji je koštao gotovo 1.800.000 evra. Spočitava se kako igrači odlaze bez obeštećenja, kako se na njima gubi. Da napomenemo par informacija: Naš rivalski klub je samo u protekloj sezoni angađovao Kafua za platu od 800.000 evra, Čaušić je plaćen 1.000.000 evra, a nakon godinu dana je prodat Arsenalu iz Tule za 500.000 evra. Novinski naslovi kažu da je Zvezda otpisala 500.000 evra duga. To je spinovanje. Zvezda je ustvari izgubila 1.000.000 evra, 500 za obeštećenje, 500 za platu. Boaći koji je kao deterdžent prodavan, pa vraćen, pa prodavan. On je za 2.500.000 evra otišao, a o tom transferu vlada nekakva "omerta" - zakon ćutanja. Ne sme se reći da je jedan igrač plaćen 2.500.000. Njegov učinak u drugom mandatu je mizeran. Za tri igrača, FKCZ je potrošila 4.500.000 evra. Dakle, u tom pogledu imamo situaciju da nam generalni direktor Zvezde objašnjava o tome kako postoje knjigovodstveni dugovi, koji se nikad neće platiti. Ja postavljam njemu pitanje da nam se samo napomene koje su to kategorije koje se nikad neće morati platiti? Ja postavljam ovo pitane kao zabrinuti građanin i pitam se kako izgleda kada neko kaže da mu je dug 14.000.000, a on je gotovo 50.000.000. Šta se tu dešava? Kako se te kategorije razvrstavaju - zapitao se potpredsednik crno-belih.


Vuletić je ogorčen zbog reči nekih bivših igrača Partizana, konkretno, zbog izjava legende kluba Dževada Prekazija, koji je u više navrata kritikovao aktuelnu upravu.

- Nama sude što bežimo pred troglavim uglavnom govore da Partizan nema nijednog partizanovca. Nema ih u Upravi, oko stadiona, omladinskoj školi. Kažu da je ona razorena. Imamo jednog bivšeg, sjajnog, velikog igrača koji je zaposlen u FK Partizan. Reč je o Dževadu Prekaziju. Ovaj čovek koji prima 110.000 dinara u Partizanu ne propušta priliku da govori protiv svoga kluba, protiv stanja u omladinskoj školi, njene uprave gosn Radinovića i Arnauta i bavi se stvarima kakvim se bavi. Nijedan medij, kada citira ove zubate reči Dževada Prekazija, ne saopštava da je to zaposleni u FKP, već ga samo naziva bivšim igračem i legendom kluba. A, da li je baš tako kao što govori Prekazi i drugi koji pokušavaju da unize Partizan. Danas u Partizanu ima dosta bivših igrača i legendi. Ko to danas sme da kaže da nema nijednog partizanovca u Partizanu, da je omladinska škola propala, kada mi u polufinalu Kupa uvedemo stipendistu Lazara Pavlovića, kada se danas opraštamo od Svetozara Markovića, kada nam je na pragu Kalaba za kog se interesuju najveći klubovi Evrope? Ko ima pravo da to kaže? Partizan nema druge ljude do ove koji u njemu rade - oštar je Vuletić.

(VIDEO) VULETIĆ POTVRDIO: Marković prodat Olimpijakosu za milion i po evra uz procente od naredne prodaje!

Vuletić otkriva i da rukovodstvo Partizanove omladinske škole mora da se bori da neki igrači ne odu u Zvezdu.

- Uprava omladinske škole suočava se sa izjavama "bežite iz omladinske škole", a Zvezda dolazi i priča da ima neograničen budžet za dovođenje mladih igrača. Znate li kroz kakav ponor pakla prolaze Arnaut i Radinović da sve crno-belo, ne postane crveno-belo. Vaša uloga u tome je jako važna. Ukoliko se prenosi samo crno i gotovo nikada ono belo, i to belo će posiveti. Onda će se pretvoriti u šareno i crveno-belo, a to nije interes ovoga kluba.

Vuletić kaže da nije tačno da je stadion Partizana pod hipotekom.

- Da vam napomenem još nekoliko stvari, budući da su se one definisale tokom proteklog perioda. Reč je o vlasništvu nad Stadionom. Nakon procesa koji je trajao četvrt veka i uspešno okončan u februaru ove godine, imamo novinske naslove koji govore "Partizan ponovo u posedu stadiona". To nije tačno, Partizan je vlasnik odvajada. To što postoji spor koji je intenzivirao Dragan Šutanovac i što je taj spor okončan pravosnažno. Jedan gospodin govori o profesorskoj prvoaprilskoj šali, a jedan sportski novinar se nadovezuje. Možda je reč o limarskoj neistini, ali o profesorskoj prvoaprilskoj šali nije reč. U katastru je i dalje prisutna zabeležba spora i nijedna banka nije htela da je prihvati. Ta zabeležba tu stoji greškom, čeka se da se ona ukine. Međutim, moram da napomenem nekoliko stvari. JSD mora da bude, koliko je moguće, jedinstveno. Mi drugo sportsko društvo nemamo i bratski su klubovi i FK i KK, kao i vaterpolo, kuglaška, biciklistička. Posle SD Barrselona, najtrofejniji smo u svetu. Razgrađivati ovo SD, govoriti o šalama iz onoga kluba, kako to neki govore, a ja moram da kažem da je reč o bratskoj sportskoj sekciji. Nije jedan limarski predsednik KK, kao što nije jedan profesor FK, jer su oba veći od aktuelnih funkcionera. Prema svim sekcijama treba biti kritičan ili pohvalan.


Drugi čovek kluba smatra da je Partizanu u prošloj sezoni oteto minimum 20 bodova na osnovu sudijskih grešaka.

- Ja moram da vas podsetim na jednu stvar. Ne pojavljujem se kao zastupnik nijednog interesa sem Partizanovog. Isti ovaj establišment je bio nosilac duple krune, šeste u istoriji kluba. Četiri uzastopna Kupa osvaja ovaj tim, što se nikada nije dogodilo u istoriji fudbala na ovim prostorima. Posle 11 godina igrano je proleće u Evropi, poslednji put u sezoni 2005. pod Vladimirom Vermezovićem, a sada pod Miroslavom Đukićem. Šta mislite, kako je igračima, koji igraju u Linglong ligi i koji se suočavaju sa greškama koje su sve samo ne greške? Jednom možete da pogrešite, drugi put je već ozbiljno pitanje namere, treći put je predumišljaj. Dolazimo u poziciju da je sigurno preko 20 bodova oteto Partizanu u sezoni koja je za nama. Kako će izgledati nova sezona uz Linglong pravila ćemo videti, ali ono što je sigurno je da nećemo moći da ćutimo, nećemo moći barem dok dišemo u ovom klubu i dok dišemo ove boje da budemo u stanju bilo kakve vrste nirvane niti onog specijalnog rata kada žabu polako stavite u toplu vodu pa je zagrevate do ključanja. Ona ne primećuje da je ta voda ključala, pa se živa skuva u njoj. Imam utisak da je to plan za Partizan, ali taj plan neće proći. Partizan će moći da priča institucionalno na sednicama, koje su jedino mesto na kom možemo da iskažemo svoje mišljenje. Na poslednjoj sednici Zajednice Superlige doneli smo odluku o formiranju radne grupe koja treba da uvede VAR. Znate li koliko se puta sastala ta grupa? Nijednom. Ona nikada nije ni formirana, Gde to Partizan može da razgovara? Ko su njegovi sagovornici, ako to nisu organi FSS koji ignorišu sopstvene odluke. Vi ne možete da pričate sa institucijama, a kad odete u medije, onda vas kažnjavaju - zaključio je Vuletić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
moma52

pre 4 godine

Dragi profesore,Željko Pantiću i ostali,isti navijači navijaju i za KK i FK,prema tome, Vi svojim ne činjenjem dovedoste da na utakmicama FK imamo 1.500 navijača,koji uglavnom ulaze besplatno.Zakrvljeni ,verovatno jedinstven slučaj na svetu,a to je rezultat Vašeg rada. Ono što zamerate,a to je lojalnost KK,je posledica o kojoj Vaše ostrašćene glave ne razmišljaju.Košarka je neprofitabilan sport i razumemo finansijsku situaciju,a fudbal,u kome se vrti bogatstvo,ako ne znate, profitabilan i to debelo,kada u njemu rade oni koji znaju i ne kradu. Navijače brine sadašnjost i budućnost kluba,ne zanima nas šta je bilo,jer to znamo,a ovo danas je katastrofa.Prekazi je uvek govorio kritički i bez uvijanja.Da li on kao zaposleni,ne sme da iznese svoje mišljenje,sa kojim se većina navijača slaže. Da je više takvih bilo bi bolje,ali Vi ne biste bili u klubu(ne mislim konkretno na Cezara,jer on zna svoj posao),već bih Vas ja proglasio za legende i dozvolio da kritikujete neke druge do mile volje. Svi bivši fudbaleri,koji iskreno vole klub,su proterani i na suprotnoj strani od Vas,da li se za to osećate odgovornim?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17