• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.10.2023

06:55

"Grobari" su ovo čekali 566 dana! Partizan ponovo na čelu tabele

Starsportphoto

Partizan

"Grobari" su ovo čekali 566 dana! Partizan ponovo na čelu tabele

Podeli vest

Poslednji put crno-beli su bili lideri u Superligi sredinom marta 2022. godine.

Pobeda fudbalera Partizana nad Napretkom rezultatom 2:0 (1:0) u 10. kolu domaćeg prvenstva imala je višestruki značaj za ekipu Igora Duljaja! Osim što je klub iz Humske napokon uspeo da sačuva svoju mrežu i ostvari peti uzastopni trijumf, ostaće upisano da se posle skoro 19 meseci posta vratio i na čelo tabele!

Naime, "parni valjka" nije bio na vrhu još od prolećnog dela sezone 2021-22. kada je na klupi sedeo Aleksandar Stanojević, kojem je tada pomoćnik bio upravo aktuelni šef stručnog štaba Igor Duljaj.

Do sredine marta 2022. godine uspevali su crno-beli da izdrže sve nalete Crvene zvezde. Međutim, onda su neočekivano poklekli kod kuće protiv Napretka (0:0), ispromašivali se, bili i oštećeni za nedosuđen jedanaesterac... To je najveći rival znao da kazni i pobedom nad Metalcem u Gornjem Milanovcu preuzme lidersku poziciju, a samim tim i prednost domaćeg terena u večitom derbiju u plej-ofu, što se na kraju ispostavilo ključnim u borbi za titulu.

Foto: Starsportphoto

Duel sa Napretkom iz marta 2022.

Od tada je prošlo tačno 566 dana. Toliko su "grobari" čekali da ponovo vide svoje ljubimce na prvom mestu, a sudbina je htela da se to dogodi baš protiv Kruševljana. Ovog puta Partizan je pogotkom Alda Kalulua i autogolom Stefana Jovanovića obezbedio tri boda, iskoristio kiks TSC-a protiv Mladosti u Lučanima (1:1) i zaseo na tron.

U međuvremenu, svašta se izdešavalo na Topčiderskom brdu. Promenjena su trojica trenera, pa je pomenutog Stanojevića leta 2022. zamenio Ilija Stolica, koji se ipak nije dugo zadržao. Posle serije loših rezultata nasledio ga je Gordan Petrić, uspeo da konsoliduje ekipu, plasira se u grupnu fazu Lige konferencija, dva puta pobedi bundesligaša Keln, odigra nerešeno sa francuskom Nicom i tako izbori novo proleće u Evropi.

Međutim, od februara je sve ponovo krenulo nizbrdo. Petrić je odlučio da se povuče, a požar je prihvatio da gasi Duljaj. I nije uspeo, s obzirom da je Partizan zabeležio jedan od najgorih plasmana u domaćem prvenstvu ikada (četvrto mesto), čime je propustio i idealnu priliku da igra u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Foto: Starsportphoto

Duljaj jedini pristao da gasi požar

Ipak, ovog leta odlučeno je da nekada sjajni vezista nastavi započet posao, ali je upravo on insistirao da se ekipa potpuno rekonstruiše i podmladi. Zato kada se uporede timovi iz duela sa Napretkom u martu 2022. i ovog meča koji je juče odigran u Kruševcu dolazimo do toga da su samo petorica igrača i dalje u Humskoj. To su - golman Nemanja Stevanović, zatim Siniša Saničanin, Marko Živković, Kvinsi Menig i Bibars Natho, koji je pritom tada bio povređen.

Među onima koji nisu više deo "parnog valjka" su golman Aleksandar Popović, bivši kapiteni Saša Zdjelar i Slobodan Urošević, kao i Igor Vujačić, Rikardo Gomeš, Nemanja Miletić, Lazar Marković, Nemanja Jović, Miloš Jojić, Marko Jevtović, Filip Holender, Marko Milovanović...

Sada su tu neki novi momci, poput Aleksandra Jovanovića, Nikole Antića, Aranđela Stojkovića, Kristijana Belića, povratnika Aleksandra Šćekića i Nemanje Nikolića, ali i stranaca Frenka Kanutea, Mateusa Saldanje, Ksandera Severine, Gajasa Zahida...

Iako su mu pojačanja dolazila tek posle odrađenih priprema, iako je bio na meti žestokih kritika posle eliminacije iz kvalifikacija za Ligu konferencija od Nordsjelanda, uspeo je Duljaj da konsoliduje tim, motiviše ga i fokusira na borbu za domaće trofeje. I rezultati su došli.

Iskorišćena su dva poraza Crvene zvezde (od Voždovca i Čukaričkog), pa crno-beli sada imaju četiri boda više od komšija, a dva od aktuelnog vicešampiona TSC-a.

- Jesmo izbili na prvo mesto, ali to apsolutno ništa ne znači. Prvenstvo je dugo i naporno, borba je tek počela. Jako teško je doći na vrh, a još teže na njemu ostati. Kod nas nema nikakve euforije. Mi živimo od danas do sutra, tako da je za nas najvažnija samo sledeća utakmica, na našem stadionu protiv Mladosti iz Lučana. Nije bitno ko je prvi došao na čelo tabele, već ko će prvi da prođe kroz cilj, tako da idemo mirno, korak po korak - poručio je Igor Duljaj posle meča sa Napretkom.

 

Пласман обезедио Sofascore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija