• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

17.08.2024

12:32

Detalji koji su uticali da Partizan ispadne od Lugana! De Medina na beku, pogrešne izmene i jalovi napadači!

FK Partizan

Partizan

Detalji koji su uticali da Partizan ispadne od Lugana! De Medina na beku, pogrešne izmene i jalovi napadači!

Podeli vest

Neke odluke trenera crno-belih Aleksandra Stanojevića (50) očigledno nisu bile dobre, a poslednja šansa za popravni je plej-of za Ligu konferencija protiv Genta.

Imaju fudbaleri Partizana za čim da žale, kao što je i kapiten Svetozar Marković rekao, teško da će im se ponovo ukazati prilika kao ona što su imali protiv Lugana, koju su na nestvaran način prokockali u 111. minutu. Srpski viceprvak je u revanšu 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope na stadionu u Tunu imao vođstvo od 2:1, imao i igrača više, ali je dozvolio sebi da sredinom drugog produžetka primi gol, koji je Švajcarce odveo u plej-of, zbog pobede od 1:0 u Beogradu.

I upravo ta situacija najbolje i oslikava aktuelni trenutak "parnog valjka", koji ove sezone još ne zna za pobedu u Evropi, uz čak 12 primljenih pogodaka na četiri utakmice, što je ujedno i novi negativni klupski rekord.

Crno-beli nikako da izađu iz tunela u koji su upali, a što je najgore, čak i kada im se ukaže tračak svetla, oni uspeju ponovo da zalutaju. Kako drugačije objasniti činjenicu da u situaciji kada protivnik ostane sa desetoricom na terenu vi ne pokušate da ga dotučete, postignete još gol ili dva, nego igrate oprezno i čekate penal-seriju?!

Navijači su nezadovoljni, sasvim opravdano, a razloga za to je nekoliko. Iako je, ruku na srce, igra na gostovanju u Švajcarskoj bila daleko bolja od svih onih dosad prikazanih na međunarodnoj sceni, čak ni to nije bilo dovoljno da se prođe dalje.

Foto: FK Partizan

Stručni štab Partizana

A, čini se da su tri detalja bila presudna i to ide na dušu stručnog štaba, na čelu sa Aleksandrom Stanojevićem, koji nije štedeo kritike na račun karaktera ekipe.

PRVO - Natan de Medina (26) na desnom beku, iako kroz celu karijeru igra štopera. Razumljivo je da je protiv Dinama iz Kijeva trener Aleksandar Stanojević želeo dodatno da ojača defanzivu i da spreči napade preko krila. U tome nije uspeo, primio je Partizan devet golova i trebalo je već to da mu bude dovoljan pokazatelj da Belgijanac nije za tu poziciju, što se, nažalost, potvrdilo i protiv Lugana.

Foto: FK Partizan

Natan de Medina bio je tragičar u Švajcarskoj 

Niti je doneo nešto ofanzivno, niti je na adekvatan način zatvorio pozadi. U redu, dobio je prednost u odnosu na Aleksandra Filipovića i to kada se Marko Živković teže povredio. Ali, zbog čega su onda ovog leta angažovana dva klasična desna beka, Milan Lazarević i Vukašin Đurđević?

Jer, situacija u 111. minutu meča u Tunu, kada lopta sa desnog krila putuje čitavu večnost, a De Medina ne pokušava da skoči i izbije je glavom, dok mu iza leđa uleće protivnički igrač i šalje loptu u mrežu, bukvalno je za nevericu. I ozbiljnu analizu.

DRUGO - jalov napad i neprepoznatljivi Mateus Saldanja (24). Igra crno-belih u ofanzivi je očajna i zabrinjavajuća, a sve kreće od ponašanja Brazilca na terenu, koji ne liči na onog igrača od prošle sezone, kada je tresao mreže gde god je stigao i ulazio u šanse kao od šale.

Foto: FK Partizan

Mateus Saldanja ove sezone ne liči na sebe

Mesecima se priča i piše o njegovom odlasku iz Humske, čeka se ponuda koja bi zadovoljila sve strane, a očigledno da je to ozbiljno uticalo na njega. I sam Stanojević je priznao da mladi napadač glavom nije tu, što se može i zaključiti po učinku. Jeste on dao dva gola kijevskom Dinamu, pogodio i protiv Napretka na startu Superlige, ali onda je potpuno nestao. Jedno vreme nije čak ni trenirao, a kada je u igri nije više tako dominantan, ni u duelima, ni u driblinzima, niti sarađuje sa saigračima, niti ulazi u prilike da zatrese mrežu.

Naravno, ima tu odgovornosti i veznog reda, čiji je glavni zadatak da kreira i pošalje upotrebljivu loptu ka ofanzivcima. Zasad Jung-Džun Goh u ulozi "desetke" to ne radi kako treba, dok Gajas Zahid igra nešto povučenije i zato se i više troši, a Bibars Natho uglavnom ulazi sa klupe.

Foto: FK Partizan

Milan Lazarević i Nemanja Nikolić

Međutim, čak i kada Partizan napada, ne izgleda to onako kako bi trebalo. Protiv Lugana je, recimo, u prvom poluvremenu Aldo Kalulu ušao u jednu polupriliku, dok je kasnije Nemanja Nikolić "oteran" od kaznenog prostora, a Ksander Severina je bio potpuno bezopasan.

TREĆE - pogrešne izmene u obe utakmice. Dok je Aldo Kalulu bio na terenu u prvom duelu sa Luganom i vršio pritisak na poslednju liniju, uz pomoć ostalih saigrača iz veznog reda i sa bokova, crno-beli su kontrolisali meč i sprečili da vrline protivničkog tima izađu na površinu.

Foto: FK Partizan

Nemanja Trifunović

Međutim, izlaskom Francuza posle sat vremena igre i ulaskom Natha, koji je znatno sporiji, izgubila se i ta agresivnost u veznom redu, što su Švajcarci znali da iskoriste, preuzmu posed lopte, a potom i postignu gol u 73. minutu i to udarcem sa distance.

Ni u revanšu nije bio baš dobar izbor izmena. Možda je Nemanja Trifunović talentovan i predstavlja budućnosti kluba, ali videlo se da, na evropskom nivou, još ne može da se nosi sa fizički znatno jačim rivalima. Isto kao i što je potpuno nejasno zbog čega Đorđe Jovanović nije ni kročio na teren u Tunu ili je, recimo, mlado krilo Aleksa Janković potpuno nestao sa radara i nije u planu kod Stanojevića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!
Live TV

(VIDEO) Rusi bi mogli da upotrebe taktičko nuklearno oružje i bez Putinovog odobrenja u slučaju kolapsa fronta! Ko bude upravljao energentima - kontrolisaće svet!

Brojna žarišta trenutno postoje širom sveta. Jedna bukte, druga tinjaju, a treća se tek pripremaju. Kakva je situacija na frontu u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, kao i kakva ratna dešavanja se odvijaju širom planete komentarisali su ekspert za energetiku profesor dr Dragan Škobalj i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost tokom gostovanja u "Ratu uživo".

16.08.2024

22:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

“Sonja Savić nije imala prava da sebi oduzme život, ljut sam na nju”! Petar Božović kroz suze govorio o svojim kolegama pa se dotakao i Vlaste Velisavljevića (VIDEO)
Kultura

“Sonja Savić nije imala prava da sebi oduzme život, ljut sam na nju”! Petar Božović kroz suze govorio o svojim kolegama pa se dotakao i Vlaste Velisavljevića (VIDEO)

Petar Božović je u okviru Jedinog pravog 48. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji bio gost promocije knjiga “Idemo dalje” autora Slobodana Stojanovića i “Mojih 500 glumaca” autora Zdravka Šotre na kojoj je govorio o zajedničkom radu sa najznačajnijim rediteljima, scenaristima ali i kolegama srpske kinematografije.

17.08.2024

07:15

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija