• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: D. Radošević

30.09.2018

07:15

JANKO TIPSAREVIĆ ZA INFORMER: Nisam još digao ruke od tenisa, ali kraj je blizu

Tenis

JANKO TIPSAREVIĆ ZA INFORMER: Nisam još digao ruke od tenisa, ali kraj je blizu

Podeli vest

Bez obzira na to što je svestan da mu je telo totalno uništeno, srpski teniser Janko Tipsarević bi voleo da može da se takmiči još godinu ili dve, ali ne pod tabletama, već samo s ciljem da se vrati u prvih 100

Svestan sam da je kraj blizu, ali još nisam odustao od tenisa, poručuje Janko Tipsarević (34) u intervjuu za Informer. Srpski teniser od 2013. kuburi sa raznim povredama, koje su počele tumorima na peti. Potom su nastavili da se nižu problemi sa kolenima, kukom, zadnjom ložom, a sada ga muči i išijalni nerv na leđima.

Nekada osmi svetski teniser nekoliko puta se vraćao turnirima, pa odustajao, ispadao sa ATP liste i opet se vraćao. Par puta je govorio kako je "ovo poslednji put", ali još nije spreman za oproštaj od igračke karijere.

Kada će biti dosta ili vas još drži misao da se nećete penzionisati zbog povrede, nego pod uslovima koje sami odredite?

- Ne razmišljam tako. Ići ću koliko mogu. Da li ću se operisati još jednom? Rekao sam i pre prošle operacije da neću, pa opet jesam. Tako da... Ne znam, ne razmišljam o tome. Da li će biti ove godine, sledeće ili za dve... Svestan sam da je kraj jako blizu, spreman sam i na to. Ali još nisam odustao. Kada budem, javiću medijima, sazvaću konferenciju i reći ću: "Ovo više ne ide" - poručio je Tipsarević za naš list.

Znao sam da će se Novak vratiti

Jeste li bili u kontaktu sa Novakom Đokovićem dok je kuburio sa povredom lakta?

- Jesmo, intenzivno, jer sam znao kroz šta prolazi. U aprilu sam rekao da će on u to vreme sledeće godine biti svetski broj jedan. Sve što mu se dešavalo bilo je posledica povrede. Kada ste povređeni, žargonski, niste normalni. Srljate iz jedne u drugu pogrešnu odluku. Od trenutka kad je Novaka prestao da boli lakat videlo se kako drugačije razmišlja i donosi ispravne odluke. Čuli smo se dan posle poraza od Čekinata na Rolan Garosu i pitao sam ga kakav je plan, na šta je odgovorio: "Jedan dan pauze, pa sutra trening". Kada on tako kaže, znači da će se vratiti - naveo je Tipsarević.

Zašto ste sada na pauzi i kako teče oporavak?

- Uradio sam sve moguće preglede i tetive od operacije su apsolutno čiste. Mišići takođe. Sve je čisto, ali problem je sa priklještenim išijalnim nervom, što verovatno dolazi iz blage diskushernije koju imam. Telo profesionalnog sportiste je totalno uništeno i svestan sam toga, ali bih voleo da se takmičim još godinu, dve. Dešavalo mi se da se nedelju, dve, tri mnogo dobro osećam, da počinjem da igram, prijavljujem turnire, vajld karte, a onda se sledeće dve sedmice vratim na staro - otkrio je Tipsarević.

Mrzeo sam sport

Da li je bilo trenutaka kada niste mogli da gledate tenis jer ne možete da se takmičite?

To je prešlo u toliko ludilo da ne da nisam gledao tenis nego sport uopšte. Nisam želeo da gledam bilo koga da trči, a ja sam u krevetu i gledam filmove. Onda sam se u nekom trenutku vratio sportu na TV jer mi je to bio dodatni podstrek, motivacija da radim ono što mogu u tom trenutku, kondiciju ili slično. Uvek sam voleo da treniram, ali sam došao do toga da mi se smučila teretana jer u poslednjih pet godina uvek radim neki oporavak - možeš ovo, ali nemoj ono. Morao sam i na to da se naviknem, jer nisam takav, ili radim 100 odsto ili ne radim ništa - rekao je Tipsarević.

Koliko je mentalno iscrpljujuće ovakvo stanje?

- Svako jutro ustajem s mišlju da li boli ili ne, mogu li ili ne mogu. Juče sam trenirao i ništa me nije bolelo, ali ne bi me čudilo da se bol vrati. Teško je, ovo traje već šestu godinu. Svi mi sportisti izdržimo bol, ali "kreni-stani" psihološki uopšte ne prija i ne želim to nikome. Fizički sve to prođe. Sedam operacija, ožiljci.. nije uopšte strašno. Ali ovaj drugi deo uopšte mi ne pada lako. Odlučio sam, ne vraćam se turnirima da bih igrao pod tabletama. Kad se vratim, probaću da se dokopam top 100 za godinu dana, a onda koliko me telo služi da se takmičim na tom nivou - naveo je srpski teniser.

Akademija Tipsarević se proširila i na beogradski SC "Olimp", da li je to priprema za period po završetku igračke karijere?

- Pre pet godina sam znao čime ću se baviti posle takmičenja. Kao prvo, volim tenis. Kao drugo, ne želim da radim nešto što ne znam i da kao neke kolege sportisti ulazim u poljoprivredu, građevinu. Ne razumem se u to. Akademija je u šestoj godini i neprestano raste. Imamo 12 teniskih trenera, tri kondiciona, dva fizioterapeuta i oko 100 igrača u različitim godištima. Trenutno imamo 16 terena na tri lokacije - istakao je Tipsarević.
 



 

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Anarhista

pre 5 godina

Јанко брате, ако не може, остави све. Чувај здравље.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija