• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.07.2021

11:10

/ANKETA/ SRBIJA ILI KALENDARSKI GREND SLEM! Da li će Novak Đoković odustati od Olimpijskih igara?

Tenis

/ANKETA/ SRBIJA ILI KALENDARSKI GREND SLEM! Da li će Novak Đoković odustati od Olimpijskih igara?

Podeli vest

Novak Đoković je zabrinuo naciju kada je posle osvajanja 20. grend slem obelodanije da razmišlja o tome da odustane od Olimpijskih igara

Kako je rekao sada su šanse 50-50 iako je plan bio da ide u Tokio. Ali, odluka da se igra bez navijača, kao i rigorozne mere zbog kovida uticale i na Đokovića da još jednom razmotri odluku.

Moraću da razmislim o tome. Nema navijača, puno je ograničenja. Plan je bio da idem, ali sada je 50-50!  Razočaran sam bio kada sam pre dan, dva čuo da neće biti publike. Čuo sam i da će biti mnogo ograničenja kada je reč o kretanju u selu. Navodno nećemo moći da gledamo druge sportiste. Ne mogu čak da povedem ni svog španera koji je veoma važan deo mog tima. Limitiran sam brojem ljudi koje mogu da imam u timu - kazao je Novak posle pobede u Londonu.

Đoković bi ove godine mogao da ispiše istoriju tenisa i postane najbolji svih vremena. Pitanje je da li bi možda trebalo da propusti Igre u Tokiju, iako bi osvajanjem zlatne medallje imao šansu da se domogne Zlatnog slema, ali...

Anketa

 

Foto: Tanjug/AP

 

Olimpijske igre se završavaju 8. avgusta pa će Novak imati vrlo malo vremena da se spremi za Ju Es open. Grend slem u Njujorku počinje 30. avgusta i traje do 12. septembra. 

Nole ima tri grend slema ove sezone: Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon pa bi osvajanjem Ju Es opena napravio što nisu ni Nadal ni Federer. Osvojio bi kalendarski grend slem i ušao u istoriju belog sporta. Imaće i motiv više. Prošle godine nije osvojio ni poen u Njujorku jer su ga doskvalifikovali pošto je slučajno lopticom udario linijskog sudiju, a ona pala kao da ju je snajper pokosio.
 
Pitanje je da li će Nole rizikovati u očestvovati na Olimpijskim igrama, pošto s druge strane ima šansu koja se retko ukazije. Ali, napravio bi veliki podvig i kada bi trijumfovao u Tokiju i Njujorku. S obzirom na raspored ovog leta koji nije human, pitanje je da li fizički može da izdrži sve izazove. Mnogi misle da će biti teško. 

Foto: Reuters

 

Odlazak u Japan znači promenu vremenskih zona, igranje na tvrdoj podlozi posle šljake i trave, malo vremen za oporavak. Potom, nakon Japana neće imati dovoljno vremena za restart za ono što ga očekuje u Njujorku... 

Popularni “kalendarski grend slem“, sve četiri grend slem titule u istoj godini kod muškaraca niko nije uspeo da osvoji još od 1969, a u konkurenciji dama od 1988. godine. “Kalendarski grend slem“ mogao bi da se dogodi posle 52 godine. 

Kod muškaraca Don Badž 1938. i Rod Lejver 1962. i 1969. godine su uspeli da osvoje sva četiri velika trofeja u jednoj sezoni. Malo ko je od tada uspeo da dođe  blizu takvog uspeha. Ove godine Novak Đoković je trijumfom na Vimbldonu stigao nadom ak cilja.

Izuzev Badža i Lejvera, pored Đokovića samo su još Džek Kroford 1933. i Lu Houd 1956. godine uspeli da podignu prva tri pehara u jednoj kaledarskoj godini. Kroford i Houd su bili nadomak i osvajanja Ju-Es Opena. Obojica su gubili u finalu. 

Foto: Tanjug/AP

 



Od Lejverovog kalendarskog Slema, samo tri čoveka su uopšte vezala dva uvodna grend slema u godini. Mats Vilander 1988, Džim Kurijer 1992. i Đoković 2016. godine. I sada, naravno.

Što se tiče dama, sve četiri titule u kalendarskoj godini uzele su Morin Konoli 1953, Margaret Kourt 1970. i Štefi Graf 1988. godine. U teniskom svetu postoji neformalni  “Sereninslem“, kada veže četiri različita grend slema u razmaku od godinu dana. Serena Vilijams je osvojila četiri najveće titule u 2002. i 2003. godini, te 2014. i 2015. godine. Pre nje je to samo učinila Martina Navratilova 1984. i 1985. godine.

Foto: tanjug/ap photo

 


Đoković je to uspeo 2015. i 2016. godine. PObedio je na Vimbldonom 2015, Ju-Es openom iste godine, da bi u 2016. Đoković vezao Australijan Open i Rolan Garos. 

Pod uslovom da zaigra i osvoji zlatnu medalju u Tokiju, Novak imao bi priliku da pojuri Zlatni slem, što nikada nijedan muški igrač nije osvojio. Taj poduhvat uspela je jedino Štefi Graf te 1988. godine.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17