• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. RADIŠIĆ

30.09.2021

10:36

ISPOVEST SRPKINJE KOJA SUDI GREND SLEM FINALA! Ona je ućutkala Federera i Kirijosa! Teniseri lome rekete, viču... Posao mi je da smirujem igrače

Tenis

ISPOVEST SRPKINJE KOJA SUDI GREND SLEM FINALA! Ona je ućutkala Federera i Kirijosa! Teniseri lome rekete, viču... Posao mi je da smirujem igrače

Podeli vest

Sudija Marijana Veljović (34) kaže da zna kako da izađe na kraj i sa najtemperamentnijim igračima * Potreban je autoritet, ali ne sme da se reaguje burno, kaže jedan od najboljih sudija na svetu

Posao teniskog sudije je da smiri temperamentne igrače, a to je prava nauka, kaže za Informer Marijana Veljović (34)! Lepa Srpkinja, koja je delila pravdu u grend slem finalima, trenutno je među deset najboljih arbitara na svetu.

Opomenula Federera

Jednom prilikom je bez zadrške opomenula Rodžera Federera jer je psovao, a na Australijan openu uspela je da dovede u red i problematičnog Australijanca Nika Kirjosa, koji je vikao na nju.

Foto: reuters

 

 

Tada su je navijači širom sveta prozvali srpskom Dženifer Lopez, a ona otkriva kako ostati smiren u situacijama kada su sve oči uprte u vas.

- Teniseri lome rekete, lansiraju loptice u publiku, viču... Posao sudija je da ih smire. Publika ne sme da trpi njihov bes. Kako se komunicira sa igračima posebna je nauka. Potreban je autoritet, ali ne sme da se reaguje burno. Važno je da ste sigurni, odlučni i brzi. Sve morate da vidite, da dobro procenite i da na pravi način reagujete. Sam ton kojim se sudija obraća, njegovi gestovi, sveukupni šarm, to je ono što ga čini pravim profesionalcem - objašnjava Marijana.

Život vrhunskog teniskog sudije pun je odricanja, kaže Veljovićeva.

Razbesnela Francuza

 

Marijana Veljović bila je u centru pažnje na turniru u Mecu tokom meča Hubert Hurkač - Luka Puj. Hurkač je promašio forhend, ali je smatrao da je njegov rival pre toga poslao lopticu u aut. Tražio je proveru, ali je Marijana dva puta odbila, međutim, na kraju mu je ipak dozvolila. Ispostavilo se da je bio u pravu, zbog čega je i Puj pobesneo jer je promenila svoju odluku.


- Posao teniskog sudije je prava umetnost. Moramo da budemo potpuno zdravi. Na svakih šest meseci kontrolišemo vid, koji mora da bude perfektan. Uz to, potrebna je fizička kondicija. Na meč niko od sudija ne može da izađe mamuran i umoran. Svi zdravo jedemo. Psihički moramo da budemo stabilni. Veoma je važno i kako se ponašamo i izgledamo - otkriva Marijana.

Foto: Starsportphoto

Marijana Veljović

Trenirala tenis

Srpkinja je sudila tri ženska finala grend slema, poslednje na nedavno završenom Ju-Es openu, a u "belom sportu" je od 11. godine.

- Sa 11 godina sam počela da treniram tenis, a 2007. upisala školu za sudije i tamo sam bila najbolja. Otad sam se trudila da učim od starijih sudija, jer tu nema prevare. Svaki meč se ocenjuje, svaka greška se pamti. Mi dobijamo ocene posle svakog meča, a od toga nam zavisi karijera. Ne znam za slučaj da je neko pomogao svom prijatelju ili zemljaku u meču. Mene zanima samo igra, ko god da su teniseri - zaključuje Marijana.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17