• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.01.2022

07:00

U AUSTRALIJI MUK! Od pretnji, ucena, prozivki, medijske hajke... do medicinskog izuzeća za Đokovića!

Tenis

U AUSTRALIJI MUK! Od pretnji, ucena, prozivki, medijske hajke... do medicinskog izuzeća za Đokovića!

Podeli vest

Posle nekoliko meseci čekanja, spekulacija, ucena, hajke medija, kritika na račun Novaka Đokovića, prvi teniser sveta objavio je da je dobio medicinsko izuzeće od vakcije i da putuje u Australiju

Novak Đoković se nakon Beograda nekoliko dana spremao u Merbelji za prvi gren slem u godinu koji počinje 17. januara. Đoković juri deveti trofej u Melburnu i istoriju.

Ako trijumfuje biće to njegov 21. grend slem u karijeri i stavio bi tačku na debatu ko je najbolji teniser ikada. Ostavio bi iza sebe na 20 titula Rafaela Nadala i Rodžera Federera i još jednom samo potvrdio da tenis boljeg i istoriji nije imao.

- Srećna svima Nova godina! Želim vam mnogo zdravlja, ljubavi, radosti i sreće. Da vidite, dišete i mislite ljubav i da negujete poštovanje prema svakoj osobi i živom biću na ovoj divnoj planeti. Prijalo mi je da budem sa svojom porodicom i dragim ljudima, odmorio sam se od veoma duge i uspešne sezone 2021. Sada krećem u Australiju jer sam dobio izuzeće i spreman sam da živim i dišem tenis narednih par nedelja takmičenja. Hvala svima na podršci! Idemooooo - poručio je Đoković na Instagramu.

 

 

Iako su Australijanci pre dva meseca rekli da neće videti Melburn ukoliko se nevakciniše, protiv korona virusa, na kraju su ipak posustali. Novak je na kraju isterao svoje. Ipak će videti Melburn i ako osvojio 21. grend slem upisati Australiju u istoriju. Nisu ipak ludio Australijanci što su se povinovali Novaku, jer ima šansu da baš u Melburnu ispiše najsvetlije stranice istorije "belog sporta".

Pre samo dva meseca tamošnji političari su mu pretili, pokušali su da ga ponize. Ministar za imigraciju Aleks Hok poručio je kraj oktobra:

- Imam poruku za sve koji žele da dođu u Australiju, pa i za njega – moraće se vakcinišu sa dve doze - rekao je tada Hok.

Premijer australijske države Viktorije Danijel Endrju govorio je da nijedan nevakcinisani teniser i teniserka, ili sportista, neće dobiti vizu za ulazak u Australiju!

Foto: ap photo

Novak će juriti rkordni 21.grend slem u karijeri

- Mislim da nevakcinisani igrači neće dobiti vizu za ulazak u ovu zemlju, a i da dobiju verovatno bi morali da budu stavljeni u karantin nekoliko nedelja. Virusu nije važno kako ste rangirani u tenisu niti koliko ste grend slemova osvojili. Potpuno je nebitno, morate biti vakcinisani da biste zaštitili sebe i druge - rekao je prem nekoliko nedelja Endrju.

Nastavili su Australijanci da prebacuju lopticu na Novaka, da vrše pritisak na prvog tenisera sveta, pretili da mora da primi vakcinu inače neće moći da igra u Melburnu. Svetski mediji su kao i obično prozivala prvog igrača planeta, spekulisali da je vakcinisan, drugi da nije... S druge strane, Đoković je ćutao, nije želeo da ulazi u debatu s Australijancima. Samo je poručio da želi da uslovi budi isti za sve.

Foto: ap photo

 

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da nevakcinisani teniseri moraju da se podvrgnu obaveznom dvonedeljnom karantinu zbog pandemije korona virusa, ako žele da igraju na gren slem turniru Australijan open.

- Ista pravila važe za sve, bez obzira na to da li je reč o pobedniku grend slema, premijeru, poslovnom putniku, studentu - ili bilo kome drugom - izjavio je Morison.

Kada su uvideli da će ostati bez najboljeg na svetu, direktor Australijan opena Greg Tajli je sredinom decembra nagovestio da bi neki teniseri mogli da dobiju medicinsko izuzeće od vakcine. 

- Sarađujemo sa vladom Viktorije kako bismo uspostavili fer i nezavisne protokole za medicinsko izuzeće i to će nam omogućiti da imamo Australijan open koji je siguran i u kom će svi uživati. Proces će voditi nezavisni stručnjaci i slučaj svakog igrača će biti razmotren - rekao je tada Tajli.

Foto: APphoto

Kreg Tajli

Ali, i tada je premijer Skot Morison rekao da od toga nema ništa. 

- Odluke o medicinskom izuzeću su donete od strane medicinskih zvaničnika, ne od strane političara. Đoković će morati da sledi ista pravila kao bilo ko drugi. Ne postoje posebna pravila za tenisere ili bilo koga. To su pravila koja važe za sve i koje je postavila Vlada Viktorije i Australijan open, to su njihova pravila - rekao je Morison. 

U međuvremenu su od grend slema odustali Dominik TimDženifer Brejdi,Natalija Vihljanceva, koja je vakcinisana "Sputnjikom", koji nije verifikovan u Australiji....

Pre samo dva dana se Tajli ponovo oglasio povodom Novakovog slučaja.

- Što se tiče samog Novakovog statusa, mislim da ćemo dobiti ishod u narednih nekoliko dana. U suprotnom, brzo će postati kasno da se pojavi i da igra na Australijan Openu. Još vrlo malo je ostalo da se sve odigra - rekao je Tili.

Foto: ap photo

 

Slučaj je vodila medicinska komisija od tri člana. Bilo je potrebno proći početnu fazu, potom i drugu na komisiji koju je odredila Vlada Viktorije, pre nego što se prijava preda australijskom registru imunizacije. Svima je garantovano da će im biti zaštićena privatnost, bez objave da li su igrači vakcinisani ili ne.

Onda je naš as iznenadio navijača, javio se s aerodroma i potvrdio da je dobio izuzeće i da će igratu na Australijan oenu. 

Kraj agonije, konačno će tenis biti u prvom planu! Idemooo!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija