• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.01.2023

07:00

ČOVEK NIJE SA OVE PLANETE! Nestvaran niz Novaka u Australiji, niko ne može da ga zaustavi!

Tanjug/AP

Tenis

ČOVEK NIJE SA OVE PLANETE! Nestvaran niz Novaka u Australiji, niko ne može da ga zaustavi!

Podeli vest

Novak Đoković nastavlja da piše istoriju tenisa u Australiji

Osvojio je Nole deseti trofej na Australijan openu, 22. u karijeri, izjednačio se sa Rafaelom Nadalom i nastavio da piše istoriju.

Australija ne Novakov teren

Plasmanom u finale postao je teniser sa najviše uzastopnih pobeda u istoriji Australijan opena - čak 27. Najbolji srpski teniser je na taj način prestigao legendarnog Andrea Agasija, sa kojim je uz 26 pobeda, bio izjednačen. A, naš as je taj rekord potvrdio pobedom u borbi za trofej protiv Stefanosa Cicipasa. Sada ima 28 pobeda u nizu u Melbrunu, ali i 41. u Australiji. Nole je poslednji put poražen 2018. godine od u četvrtom kolu Melburna od Čung Hjona, a nakon toga ne zna za poraz.

Novak još uvek nije blizu da obori rekord vezanih pobeda kada se računaju svi grend slemovi, odnosno uzastopni trijumfi na bilo kod najvećem turniru. Prvi po tom parametru je legendarni švedski teniser Bjern Borg sa 41 vezanom pobedom na Vimbldonu i to u periodu od 1976. do 1981. godine. 

Foto: Tanjug/AP

 

Iza Borga se nalazi Rodžer Federer sa 40 pobeda u nizu na Vimbldonu (od 2003. do 2008), ali i na US Openu (od 2004. do 2009) (40 pobeda). U vrhu je i Rafael Nadal sa dve velike serije na Rolan Garosu, čiji je pehar podizao 14 puta. Rafa ima 39 pobeda od 2010. do 2015 i seriju od 35 pobeda od 2016. do 2021.

Foto: Tanjug/AP

 

Novak čuvenom Borgu može da pripreti i ako nastavi seriju na Vimbldonu, koja traje od 2018. godine. Đoković je na trećem grend slemu u sezoni pobedio 28 puta u nizu i ove godine će probati da produži tu seriju.

Foto: reuters

 

Đoković je igrao i 33. finale nekog gren slema, u čemu je takođe apsolutni rekorder. Za dva finala beži Rodžeru Federeru, koji ga sigurno neće stići jer je završio karijeru, dok je Rafael Nadal do sada igrao 30 puta za trofej u nekom od četiri najveća turnira. Kakav su rezultat postigla trojica najvećih tenisera svih vremena svedoči i podatak da je četvrti na listi Ivan Lendl sa 19 finala. Iza njega je Pit Sampras sa 18.

Foto: Tanjug/AP

 


Nole se domogao 93. pehara u karijeri i preskočio Nadala na četvrtom mestu večne liste. I došao bi tik iza Lendla, koji je osvojio 94 trofeja. Još deluju daleko Federer sa 103 i pogotovo Džimi Konors sa 109 osvojenih turnira. Valja uzeti u obzir da je Švajcarac igrao do 40. godine, a Amerikanac se oprostio sa čak 43. Novak Đoković sada ima 35 i još dosta tenisa u rukama...

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17