• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.01.2023

13:05

SVETE, POKLONI SE NOVAKU! Brojke sve govore, ON JE NAJBOLJI SVIH VREMENA!

Tanjug/AP

Tenis

SVETE, POKLONI SE NOVAKU! Brojke sve govore, ON JE NAJBOLJI SVIH VREMENA!

Podeli vest

Hita Novak Đoković najbolji teniser svih vremena, brojke sve govore

Srbin se sada sa 22 grend slem trofeja izjednačio sa Rafaelom Nadalom na vrhu liste najtrofejnijih tenisera svih vremena kada je reč o najvećim turnirima na svetu.

Takođe, Nole je osvojio 93. pehar u karijeri, time bi preskočio Nadala na četvrtom mestu večne liste. Došao bi tik iza Lendla, koji je osvojio 94 trofeja. Još deluju daleko Federer sa 103 i pogotovo Džimi Konors sa 109 osvojenih turnira. 

Navak je GOAT

Ali, Đoković ima  najviše "velikih titula" - 66. "Velike titule" obuhvataju titule osvojene na grend slemovima, ATP finalima, ATP Masters 1000 i zlato na Olimpijskim igrama u pojedinačnoj konkurenciji. Najbliži konkurent je Rafael Nadal sa 59, a na 54 je ostao Rodžer Federer.

Foto: Reuters

 

Pored 22 grend slema, Novak ima 38 masters trofeja, šest sa Završnog masetrsa u sezoni. Rekorder je sa deset titula na Australijan openu, dve je osvojio na Rolan Garosu, sedam na Vimbldonu i tri na Ju Es openu. Mada, nema zlatnu medalju na Olimpijskim igrao kao Nadal. Rafa ima zlato u singlu i dublu na Olimpijskim igra, a Federer srebro u singlu, Đoković bronzu u singlu. Ali, Španac trenutno ima 36 masters titula i nijednu sa Završnog mastersa. Federer ima dve grend slem titule manje od Đokovića i Nadala, šest trofeja na Završnji mastersikma i 28 masters titula. 

U još jednom parametru je ovećao prednost u odnosu na Rafaela Nadala.  Novak Đoković je u Melburnu stigao do 33. grend slem finala,  podebljao je prednost u odnosu na Rafaela Nadala za tri finala, dok je od Rodera Federera sada za dva ispred. Takođe, naš as se u obe konkurencije izjednačio sa Serenom Vilijams po broju grend slem finala, a ostala je jos samo Kris Evert, koja ima 34 finala.  

Foto: Reuters

 

Takođe, Novak je u isto vreme bio šampion na sva četiri grend slema, a to nikada nije uspelo ni Nadali, ni Federeru. Osvajanjem Vimbldona prošle godine Đoković je postao jedini teniser koji ima dva različita grend slema osvojena minimum sedam puta. 

Đoković ima najviše nedelja je na prvoj poziciji, 373, u muškoj konkurenciji mu niko nije ravan, a samo je Štefi Graf bolja sa 377 nedelja. 

Đoković je 2016. godine je postavio rekord po broju osvojenih ATP poena, čak 16.950.
Jedini je teniser koji je u karijeri samo od turnira zaradio bar 150.000.000 dolara. Novak je rekorder i po zaradi u jednoj sezoni, 2015. je od turnira profitirao 21,146,145 dolara.

Đoković prvi i jedini igrač koji je osvojio svih devet turnira iz ATP Masters 1000 serije, jedini koji je bar dva puta osvajao sve masterse 1000,a ima ih 36. Osvojio je Majami, Rim i Pariz šest puta, Indijan Vels pet puta, Kanadu i Šangaj 4, Sinsinati 2,  u Madridu je trijumfovao 3 puta, u a Monte Karlu 2 – na kraju 38 masters titula.

Foto: Reuters

 

Tokom sezona 2015. i 2016, Novak je imao skoro nemogućih 30 vezanih pobeda na grend slemovima. Sve je počelo sa Vimbldonom 2015. godine, a završilo se osvajanjem Rolan Garosa. Potom je izgubio u trećoj rundi Vimbldona 2016. kada je poražen od Sema Kverija.

Jedini nadigrao Federera na Vimbldonu u 3 finala. Jedini je u Open eri osvojio po dva puta sve grend slemove. Osvojio je osam grend slemova sa preko 30 godina. Nadal je uzeo šest, a Federer četiri. Takođe, nakon 30. godine odigrao je deset grend slem finala, više nego bilo koji teniser.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17