• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.07.2023

14:03

Da li je Novak Đoković kralj trave? Amerikanci zabili Federeru nož u leđa!

EPA-EFE/NEIL HALL

Tenis

Da li je Novak Đoković kralj trave? Amerikanci zabili Federeru nož u leđa!

Podeli vest

Da li je Novak Đoković kralj trave? Ovo pitanje je postavio poznati portal "Tennis Channel", a nekima se neće dopasti, recimo Rodžeru Federeru i njegovim fanovima.

Pomenuti portal pokrenuo je na Tviteru debatu, koja bi mogla da zatrese teniski svet. Svi u Švajcarca gledaju kao u Boga na travnatoj podlozi. Neće da priznaju da će Nole najveći svih vremena, iako je oborio skoro sve rekorde, a ako osvoji Vimbldon imaće osam trofeja, koliko i Federer, a biće mu to i peti trofej u nizu. Takođe, na Centralnom terenu Srbin je neporažen 44 meča, već 10 godina, a na terenima "Ol Ingland kluba" od 2017. ne zna za poraz, vezao je 33 pobede.

To nije sve. Nadmašio je idola Pita Samprasa po procentu pobeda na Vimbldonu, sada je na 90.01, a Amerikanac ima 90,0 odsto, iza njih je Rodžer Federer sa 88,2 odsto, a Rod Lejver je na 88,0 odsto. Na vrhu je Bjorn Borg sa 92.7 odsto pobeda.

Novinarka Erin Koskareli podseća da u trci za najboljeg svih vremena Novak vodi u gotovo svakoj kategoriji. Ona ističe da jedna stvar sada posebno "podgreva" vatru kako se bliži završnica Otvorenog prvenstva Engleske u tenisu. Da li je Novak najbolji na travi? 

- Ako osvoji titulu na Vimbldonu, izjednačiće se sa Rodžerom po rekordnom broju titula na ovom turniru. Interesantno je da Đoković ima veći procenat pobeda na ovom turniru nego Federer. Novak ima 86-10 (90 odsto), dok Rodžer ima 105-14 (88 odsto) - rekla je Erin. 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Erin je potom podsetila koliko su na travi osvojili titula Novak i Rodžer.

- Federer ih ima nešto više titula na travi. Deset u Haleu, osam na Vimbldonu i jednu u Štutgartu. Novak ima samo osam titula na travi, ali ne igra na travi van Vimbldona. Samo je osvojio Istborn, a  2012. godine je uzeo bronzu na Olimpijskim igrama. Prvu titulu na Vimbldonu je osvojio 2011. godine. Federer je dominirao u Haleu i na Vimbldonu od 2003. do 2008. godine kada nijednom nije izgubio na travi. To je bio niz od 65 mečeva. Ukupno, Federer je pobedio na 87 odsto mečeva na travi, a Đoković na 86 odsto. Bekhend slajs i igra na mreži su važni. Sa druge strane, balans Novaka je jako važan. Pa, da li je Đoković ili ipak Federer najbolji? - postavlja pitanje Koskareli sa Tennis Channela.

Foto: Reuters/AP

Novak Đoković i Rodžer Federer

 

Još jedan istorijski parametar je u vlasništvu 36-godišnjeg asa pred kojim je još jedan dalekometni cilj. Naime, vezao je Novak 33 vimbldonske pobede plasmanom u četvrtfinale, a to je četvrti niz svih vremena. Preskočio je Pita Samprasa (31), dok mu za obaranje rekorda Rodžera Federera (40) i Bjorna Borga (41) neophodna titula ove godine, plasman u polufinale, odnosno finale Vimbldona 2024. Rekord koji je na dugom štapu, ali da li biste smeli da se opkladite da se to neće dogoditi?

Foto: Tanjug/AP

 

 

Srbin je pobedom protiv Rusa postao igrač sa najviše grend slem trijumfa nakon što je izgubio prvi set, ima ih 46, dva više od Andreja Agasija, Rodžer Federer ima 42, Ivan Lend 41, a 37 Rafael Nadala. Takođe, izjednačio se sa bivšim trenerom Borisom Bekerom, jedan i drugi imaju 14 pobeda na Vimbldonu nakon što su izgubili prvi set. Ivan Lendl ima 13.

Novaka Đokoivča još dve pobede dele od istorije, osmog Vimblodna, 24. grend slema kojim bi zacementirao zvanje najboljeg tenisera ikada. Ali, prvo u petak mora da pobedi Janika Sinera (14 časova), koga je do sada pobedio dva puta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija