• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

21.02.2024

13:41

Mesari, kuvari, skijaši, fudbaleri, glumci... Evo šta rade roditelji najboljih tenisera

EPA Images, Reuters, Shutterstock

Tenis

Mesari, kuvari, skijaši, fudbaleri, glumci... Evo šta rade roditelji najboljih tenisera

Podeli vest

Roditelji najboljih tenisera sveta često nisu samo najveći navijači u loži. Bez obzira na to da li navijaju sa tribina ili su i treneri svojoj deci, imaju ključnu ulogu u njihovim karijerama.

Otac i majka Novaka Đokovića, koji će uskoro postati najstariji najbolji teniser na svetu, Srđan i Dijana, nisu bili njegovi treneri, ali su sve žrtvovali kako bi imao šansu da postane ovo što je danas - najbolji teniser ikada. 

Šta rade roditelji najboljih tenisera? Neki su bili profesionalni teniseri, fudbaleri, pa treneri svojoj deci, a ima i onih koji nikada nisu bili deo sportskog sveta. Novaku i Sineru su očevi preneli ljubav prema skijanju, Nadalovi roditelji nikada nisu bili u sportu, dok je recimo Kordin otac bivši grend slem šampion, a otac francuskog tenisera Iga Ambera je vlasnik mesare. Zanimljiv podatak o roditeljima 100 najboljih tenisera, jeste da od njih 200 čak 70 ima neko sportsko iskustvo, a 45 tenisko, ili su sami bili igrači, treneri, ili rade u teniskim trening centrima.

NOVAK ĐOKOVIĆ

Sport je od rođenja deo života prvog tenisera sveta. Samo nije krenuo stopama roditelja, mada obožava skijanje. Srđan Đoković je bio profesionalni skijaš, juniorski prvak Jugoslavije, a potom je radio kao instruktor skijanja, kao i Novakova majka Dijana. Najbolji teniser sveta ikada obožava skijanje, ali tenis je ipak njegova prva ljubav. Srđan i Dijana upoznali su se na skijanju na Kopaoniku.

- Došla je da skija i prijavi se za instruktora skijanja, a na kraju je ostala sama. Video sam je u plavom kombinezonu, primetio njenu figuru. Nisam uspeo da je zavedem u početku, trebalo mi je nekoliko dana ubeđivanja, ali na kraju sam uspeo -  rekao je jednom prilikom Đokovićev otac. 

    

Foto: Beta

Novak i Srđan Đoković

 

 

Foto: EPA

Novak grli mamu Dijanu i oca Srđana

 


KARLOS ALKARAZ

Roditelji drugog tenisera sveta su Karlosa Alkaraz Gonzales i majka Virhinija i danas žive u Mursiji, rodnom mestu mladog tenisera. Njegov otac je takođe bio profesionalni teniser. Ali, nije imao blistavu karijeru kao sin, bio je oko 1.000 mesta na ATP listi. Nakon karijere postao je direktor teniske akademije u Mursiji, dok se Karlosova majka nije se bila sportom. 

JANIK SINER 

Poput Novaka Đokovića i Janiku Sineru je u detinjstvu bilo blisko skijanje. Ljubav prema skijanju mu je preneo otac Johan, ali je on ipak sa 13 godina izabrao tenis. Porodica je uradila sve kako bi Siner mogao da se bavi sportom koji voli. Njegova majka Siglinde radila je kao konobarica u popularnom skijalištu u kom su živeli, a otac Johan kao kuvar. Njegova porodica danas iznajmljuje apartmane za odmor u  rodnom gradu Sekstenu.

DANIIL MEDVEDEV

Porodica ruskog tenisera obožavala je sport, pa su ga roditelji često vodili na različite sportske aktivnosti. Tokom časova plivanja njegova majka Olga videla je oglas za tenisku školu i prijavila ga je na trening. Ostalo je istorija. Što se obrazovanja tiče, njegov otac Sergej, koji je radio kao trgovac, insistirao je da njegov sin nastavi školovanje.

ANDREJ RUBLJOV

Rusa je u ranoj mladosti trenirala majka Marina Marenko, koja je bila teniski trener. Sa ocem, koji se takođe zove Andrej, ruskim profesionalnim bokserom, često je trenirao u teretani, pa je tako u njemu probudio borbeni duh. Nakon završetka bokserske karijere njegov otac radi kao šef restorana.

ALEKSANDAR ZVEREV

Skoro sve se u porodici Zverev vrti oko tenisa. Brat Miša je bio teniser kao i roditelji. Otac Aleksandar Mlkhailovič Zverev, koji mu je trener, predstavljao je Sovjetski Savez u Dejvis kupu 1979. Igrao je na Australija openu, Rolan Garosu i Vimbldonu, ali bez pobede, dok je njegov najbolji plasman bilo 175. mesto na ATP listi. Majka Irina  igrala je pet finala ITF turnira, a bila je dobra prijateljica sa Julijom Apostoli Cicipas, majkom Stefanosa Cicipasa, koja je bila teniski trener.

 

 

 


HOLGER RUNE 

Oba roditelja mladog Danca su deo korporativnog sveta, ne sportskog. Njegova majka Aneke je izvršni direktor i osnivač kompanije "Waterpoint Minicooler". Donedavno je bila deo tima mladog tenisa. Runeov otac Anders je izvršni direktor i osnivač kompanije za iznajmljivanje jahti YachtZap .

 

 

 

 

 

 

HUBERT HURKAČ

Oba roditelja poljskoj tenisera povezana su sa "belim sportom". Otac Kristof bio je trener sinu dok je bio tinejdžer, a pored toga je IT stručnjak, dok je Hubertova majka Sofia Maleševska osvojila juniorsko prvenstvo u tenisu u Poljskoj i radi kao medicinska sestra.

ALEKS DE MINOR

Roditelji australijskog tenisera upoznali su se u restoranu njegovog oca Anibala. Majka Ester je bila konobarica, a 20 godina kasnije su se preselili u Španiju, rodnu zemlju Aleksove mame, dok njegov otac vodi firmu za pranje automobila.

TEJLOR FRIC 

Kao i roditelja Aleksandera Zvereva i roditelji američkog tenisera su takođe bili profesionalci. Majka Kejti Mej je osvojila sedam titula u singlu i četiri u parovima i bila među deset najboljih na svetu. Otac Gaj godinama je godinama trenirao sina, dok je njegov najbolji plasman 301. pozicija na svetu. 

STEFANOS CICIPAS

Svetski broj 11 je sin oca Grka i majke Ruskinje. Julija bila je profesionalna teniserka,  194. na svetu. Takođe, trenirala je Stefanosa i njegovog brata Petrosa. Njegov otac Apostolos bio je grčki fudbalski reprezentativac, a onda je sa suprugom spremao sina za blistavu trenersku karijeru.

 

 

 


RAFAEL NADAL

Roditelji vlasnika 22 grend slema nisu sportisti. Rafin otac Sebastijan Nadal je direktor osiguravajućeg društva, dok je majka Ana Marija bila trgovac, a nakon rođenja sina posvetila se porodici. 


ENDI MAREJ 

Njegova majka Džudi je teniski trener, a brunila je o Endijevoj i Džejmijevoj karijeri, a bila je selektor Fed kup reprezentacije Velike Britanije. Takođe, osnovala je fondaciju čiji je cilj da promoviše tenis u ruralnim delovima Škotske. Endijev otac Vilijam radi kao regionalni mendažer škotskog lanca kioska. 

Foto: EPAIMAGES

Džudi Marej

 

 

ERNEST GULBIS

Letonski teniser Ernests Gulbis (35) nedavno je završio karijeru. Jedan je od retkih tenisera koji dolazi iz bogate porodice.Njegov otac Ainars bio je košarkaš, a kasnije je postao ugledan biznismen i jedan od najbogatijih ljudi u zemlji Letoniji, dok je majka Milena bila uspešna pozorišna glumica.I

SEBASTIJAN KORDA

Amerikanac je rođen da bude vrhunski teniser. Njegov otac Petr Korda osvojio je deset titula u singl konkurenciji, a pobeđivao je i u parovima. Najveći uspeh u singlu je osvajanje Australijan opena 1998. godine, kada je došao do drugog mesta na listi najboljih tenisera. Kordina majka, Regina Rajhrtova, takođe je igrala tenis, bila je 26. na svetu 1991. godine. 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sebi (@sebastiankorda)

 


NIK KIRJOS 

Prijatelj Novaka Đokovića rođen je u Australiji, otac mu je Grk, a majka iz Malezije. Giorgios je slikar koji je u prošlosti igrao tenis, dok je Nikova majka Norlaila rođena  kao princeza malezijske države Pahang. Nakon što se preselila u Australiju, radila je kao tehničar.

GAEL MONFIS

Njegov otac Rufin bio je fudbaler, a sada radi u kompaniji za telekomunikacije, dok je majka Silvete Kartese medicinska sestra, a rođena je na Martiniku. 

STAN VAVRINKA

Roditelji švajcarskog tenisera bave se  poljoprivredom. Osim toga, njegov otac Volfram, inače Nemac, radio je i kao socijalni radnik. Majka Isabela je iz Švajcarske i ona je učiteljica.

FELIKS OŽE ALIJASIM 

Kanađanina je u tenis uveo otac. Sam Alijasim je teniski trener, a 2018. je preuzeo tenisku akademiju koja sada nosi njegovo ime. Majka Mari Auger radi kao učiteljica.

IGO AMBER

Porodica francuskoj tenisera u Mecu ima vlastitu mesaru, čiji je vlasnik Ugov otac Erike. Ugo je zavoleo tenis pošto je gledao oca kako igra, dok majka Ane rade u mesari.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ugo Humbert (@ugohumbert)

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ugo Humbert (@ugohumbert)

 

 

DOMINIK TIM 

I Austrijanac je imao veter u leđa kada je počeo da trenira tenis, pošto je njegov otac Volfgang trene u Teniskoj akademiji Gunter Bresnik. Tim mu je uvek bio na prvom mestu, želeo je da se razvija i uči od najboljih. Njegova majka Karin obožava, pored tenisa, iskijanje. 

MATEO BERETINI

Italijanski teniser je odrastao u teniskoj porodici. Otac Luka je igrao tenis profesionalno, kao i majka, dok su i baka i deka Matea Bertinija bili deo "belog sporta" u prošlosti.

KASPER RUD

Otac trostrukog grend slem finaliste Kristijan takođe je bio teniser, koji je 1995. godine stigao do 39. pozicije na ATP liti. Sada je trener svom sinu. 

GRIGOR DIMITROV

Bugarski teniser je odrastao u sportskoj porodici. Njegova majka Maria bila je odbojkašica, a otac Dimitar teniski trener koji je ranije trenirao Grigora, koji u poslednje vreme briljira na terenu.

 

Foto: EPAIMAGES

Grigor Dimitrov

 

TOMI POL

Majka američkog tenisera Džili igrala je tenis tokom koledža i bila prvi trener Tomiju, a sa suprugom Kevinom je podržala sina u želji da bude profesionalni teniser. 

BEN ŠELTON

Otac mlade američke zvezde Brajan je takođe bio teniser, a najbolji plasman mu je  55. mesto. I nakon završetka karijere ostao je u tenisu, postao je trener, a sad je fokusiran samo na Benovu karijeru. I majka Lisa je bila teniserka, sada je agent za nekretnine.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ben Shelton (@benshelton)

 


KAREN HAČANOV

Otac Abgar Hačanov, koji je Jermen, igrao je odbojku, a potom je studirao medicinu, dok je i Karenova majka Natalija, inače Ruskinja, medicinski radnik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija