• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

17.09.2024

07:22

Teniski svet tuguje! Preminuo čuveni trener, zaslužan je za 24 grend slema

printscrinee

Tenis

Teniski svet tuguje! Preminuo čuveni trener, zaslužan je za 24 grend slema

Podeli vest

Robert Lansdorp, dugogodišnji teniski trener i čovek koji je zaslužan za 24 grend slema, preminuo je u 85. godini.

Lansdorp je tokom karijere trenirao četiri tenisera i teniserke koji su u jednom trenutku bili najbolji na svetu. U pitanju su Pit Sampras, Lindzi Devenport, Marija Šarapova i Trejsi Ostin.

Ostin, Sampras i Devenport su već uvršteni u Međunarodnu tenisku kuću slavnih, a Šarapova će najverovatnije naredne godine. Kako je jednom prilikom rekao najmanje 20 igrača koje je trenirao bilo je u TOP 50 na svetu.

Sam Sampras je svojevremeno izjavio da ga je Robert naučio svemu. Jedna od najpoznatijih njegovih vežbi zvala se "20", kada je učenik trčao po čitavom terenu kako bi izveo 20 uzastopnih udaraca na pravilan način. Ako stignete do 19 i promašite - krećete ispočetka!

 Njegovi učenici su više puta govorili o njegovoj neverovatnoj sposobnosti da šalje lopte sa različitim brzinama, spinovima i pozicijama, jednu za drugom iz korpe za lopte.

 

 

"Postojala je poenta u svom tom mučenju. Sve je rađeno u službi filozofije. Svaka vežba je imala razlog, odvela je igrača negde", napisala je Marija Šarapova o Lansdorpu u svojoj autobiografiji.

Osnova Lansdorpove metode bila je disciplina i ponavljanje.  Sampras je jednom rekao: "Robert me je naučio da pravilno udaram".  

Bio mi je kao drugi otac. Bili smo bliski. Bio je zaista nežan prema meni - rekla je Lindzi Devenport jednom prilikom.

Trejsi Ostin je u karijeri osvojila dva grend slema.

- Robert je bio veliki dio mog uspeha. Naučio me je čvršćim, jačim, mentalno čvršćim - rekla je Trejsi Ostin.

Lansdorp je rođen u holandskoj Indoneziji 12. novembra 1938. godine. Retko je govorio o svom detinjstvu, ali njegov otac je je dva puta bio u zatvorskom logoru. Prvo su ga odveli Japanci,pa Indonežani. Usred Drugog svetskog rata, Lansdorp i njegova majka bi jahali konje u blizini logora, pa je mogao da mahne ocu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Bal vampira kod Kurtija na doručku: Sreli se Aljbin, dva Čanka i jedan raspop (FOTO)
Politika

Bal vampira kod Kurtija na doručku: Sreli se Aljbin, dva Čanka i jedan raspop (FOTO)

Slobodno vreme koje je političkom penzioneru Nenadu Čanku ostalo nakon što je autonomašenje prepustio mlađim nadama svoje nekadašnje Lige socijaldemokrata Vojvodine, on je uložio u obilaženje posela sa separatistima iz južne srpske pokrajine. Danas je Čanak ponovo, drugi put u samo mesec dana, drugovao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

16.09.2024

22:31

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija