• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

12.10.2024

15:07

Đoković u finalu Šangaja! Srbin posle rovovske borbe savladao Frica!

EPA

Tenis

Đoković u finalu Šangaja! Srbin posle rovovske borbe savladao Frica!

Podeli vest

Srpski teniser Novak Đoković savladao je Amerikanca Tejlora Frica u dva seta - 2:0 (6:4, 6:6 (8:6)) u polufinalu mastersa u Šangaju. Naš velikan je ovim trijumfom zakazao finale sa italijanskim teniserom Janikom Sinerom, a taj meč zakazan je za sutra, od 10.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

Današnji susret dva velika tenisera teško je opisati rečima - euforija, oduševljenje i gromoglasni aplauzi publike pratili su poene kakvi nisu viđeni na ovogodišnjem mastersu u Šangaju. Najbolji srpski teniser dao je sve od sebe na terenu, spašavao sve što se spasiti može i primoravao rivala na greške, što je na kraju dovelo do željenog rezultata.

Đoković je odmah nametnuo svoj ritam igre, ali Fric nije popuštao. Iako je Novak bio izuzetno precizan sa osnovne linije, posebno svojim prepoznatljivim forhendom, Amerikanac je koristio svoje glavno oružje - servis, kako bi se održao u igri. Već u prvim gemovima meča videlo se da će svaki poen biti borba do poslednjeg daha.

Čeh je uspeo da osvoji prvi gem, uprkos Novakovoj prednosti, ali je srpski as ubrzo izjednačio sigurnim poenima na svom servisu. Iako je Amerikanac u narednom gemu odigrao bez greške i nije dozvolio Srbinu ni poen, nastavak meča pretvorio se u pravu igru mačke i miša. Srbin je mudro koristio greške rivala, forsirajući ga dugim loptama i primoravajući na pogrešne poteze.

Foto: EPA

 

Amerikanac je zadržavao minimalno vođstvo sve do sredine seta, kada je počeo da pravi duple greške, što je Đoković iskoristio. Novak je, kako se set bližio kraju, postajao sve čvršći - pretvorio se u zid sa druge strane mreže, ne dozvoljavajući Fricu da ga probije. Srbin je tačno znao šta mu je potrebno - dugi reliji, u kojima je Amerikanac bio inferioran.

U završnici prvog dela igre, Đoković je iskoristio priliku koja mu se ukazala. Jedan brejk bio je dovoljan da preokrene tok meča u svoju korist, te je u karakteristično sigurnom stilu Novak završio set asom.

Sličan scenario odigrao se i na startu drugog seta. Američki teniser ponovo je poveo zahvaljujući preciznom servisu, a iako je četvrti igrač sveta bio superioran u dugim razmenama, Fric je svaki put uspevao da pronađe način da se izvuče.

Foto: EPA

 

Situacija koja je zabrinula sve navijače dogodila se pri rezultatu 2:2, kada je Đoković nakon proklizavanja ispred mreže osetio bol u levoj nozi. Srpski teniser se odmah požalio fizioterapeutu, da bi nakon konsultacije bez ikakvih problema nastavio meč.

Sledeći, peti gem, ujedno i najduži na današnjem susretu pripao je Fricu, koji je u tom trenutku prikazao svoj najbolji tenis. Đoković je imao tri prilike da osvoji brejk, ali nije iskoristio nijednu. Nakon šest minuta lavovske borbe, američki velikan odgovorio je asom na drugi servis za izjednačenje, a potom i još jednim za osvajanje gema.

Iako je u narednom gubio poene iz bekhenda, uspeo je nekako Srbin da pročita igru starog znanca i dođe do novog izjednačenja. Vrlo brzo je Fric odgovorio ponovnim vođstvom, da bi Nole istopio razliku nakon ubedljivo najlošije odigranog gema. 

Foto: EPA

 

Mečevi iz dana u dan uzeli su danak srpskom velikanu, koji polako ali sigurno gazi ka petoj deceniji. Nole je u završnici meča nešto slabije servirao, ali je i pored "bledih" odgovora na servis rivala, uspevao da sve vreme ostane u egalu.

Pri rezultatu 5:4 za Amerikanca, Novak je bio primoran da zatraži medicinski tajm-aut. Fizioterapeut je odmah intervenisao i izmasirao levi kuk srpskom teniseru, koji ni nakon toga nije delovao baš najbolje. 

S obzirom da su do samog kraja seta bili izjednačeni, taj-brejk je doneo konačnu odluku. Iako se u više navrata činilo da će meč otići u treći set, Novak je davao svoj maksimum kako bi ostvario i desetu pobedu nad američkim teniserom. Isprva je grešio, ali je uspeo da se obuzda i rutinskim poenima privede meč kraju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka