• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.06.2022

14:53

GRAD OBEZBEDIO SREDSTVA ZA REKONSTRUKCIJU KAPELE SVETE PETKE NA KALEMEGDANU! Ona je naš najposećeniji objekat

Beograd.rs

Beograd

GRAD OBEZBEDIO SREDSTVA ZA REKONSTRUKCIJU KAPELE SVETE PETKE NA KALEMEGDANU! Ona je naš najposećeniji objekat

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić održao je danas sastanak na Kalemegdanu povodom obnavljanja kompleksa Crkve Ružica i kapele Svete Petke

Vesić je tom prilikom istakao da je Grad na zahtev prote Vladimira Vukašinovića i Crkve Ružice obezbedio 100.000 evra za rekonstrukciju kapele Svete Petke. 

Foto: Beograd.rs

Ova kapela je verovatno naš najpoznatiji sakralni i najposećeniji objekat. Veoma je značajan kako za Crkvu tako i za Beograd i bio je zaista poslednji trenutak da se izvrši restauracija kapele kako bi se sprečilo da se voda i dalje izliva i uništava freske i samu kapelu. Grad Beograd je za tu svrhu obezbedio 100.000 evra i taj posao ćemo raditi zajedno sa našom crkvom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Nastavićemo da obezbeđujemo dodatni novac kako bi kapela bila u potpunosti rekonstruisana i kako bi svi koji dolaze u kapelu bili sigurni da dolaze u objekat koji će biti očuvan za vekove – poručio je Vesić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Olivera Vučković je izjavila da se Crkva Ružica i kapela Svete Petke nalaze u okviru kulturno-istorijske celine „Beogradska tvrđava”, koja je utvrđena za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

To sve govori o njihovoj kulturno-istorijskoj vrednosti i da su među najznačajnijim objekatima na prostoru tvrđave. Zavod za zaštitu spomenika kulture radi projekat koji će omogućiti da ovaj prostor u narednih godinu dana dobije potpuno drugačiji izgled. Svi oni nedostaci koji su se pokazali kod ovih objekata biće otklonjeni i zahvaljujući sredstvima Grada rekonstrukcija će biti gotova do kraja godine –  rekla je Vučkovićeva.

Foto: Beograd.rs

Prota Vladimir Vukašinović je zahvalio zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i Gradu na razumevanju i pomoći koja je bila neophodna. 

Crkva i kapela Svete Petke su godinama u problemu, prvenstveno zbog vlage. Sada konačno krećemo da to rešavamo kako bi zasijale svojim punim sjajem – zaključio je prota Vukašinović.

Sastanku je prisustvovala i direktorka Fondacije za decu i mlade Beograda „Gnezdo” Tanja Popović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set