• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.04.2023

20:08

"UKRADENI NOVČANIK JE SAKRIO U NEDRA! RAZGRNEM MU JAKNU I..." Ovako je hrabra radnica trafike savladala džeparoša i vratila sve uzeto

Promo

Beograd

"UKRADENI NOVČANIK JE SAKRIO U NEDRA! RAZGRNEM MU JAKNU I..." Ovako je hrabra radnica trafike savladala džeparoša i vratila sve uzeto

Podeli vest

Brz, savremen život i gužve u gradu, idealna su prilika za džeparoše. Na godišnjem nivou više od petine ukupnog broja krađa u Beogradu su džeparenja. Ipak, da ne mora sve tako da se završi, dokazala je Aleksandra Stojimanović, kada je jednom "ovakvom" stala na put i jednoj Dragani vratila novčanik, a za sve joj je trebala neopisiva hrabrost.

Dan je izgledao kao i svi drugi, obično, kako za Aleksandru i za Draganu, tako i džeparoša. Ipak, ovaj dan nije se završio kao svaki drugi, a ovo je priča o velikom junaštvu devojke koja radi na jednoj trafici u Beogradu. Devojci koja je vratila veru u ljude mnogima, i tek će!

Naime, Aleksandra Stojimanović je obavljala svoju smenu, kada je opazila neobičnu scenu koja je mogla da završi jako loše. Umesto toga, njenim brzim i promišljenim delovanjem, ali i junaštvom, Aleksandra je okrenula situaciju i od džeparenja napravila herojsku scenu za pamćenje.

Za "Informer" priču su nam dočarale i Aleksandra i Dragana Lukić kojoj je lopov ukrao novčanik. 

- Dan je počeo kao i svaki drugi. Radila sam na trafici, nepoznata žena je došla da kupuje kod mene. Vidim prolazi čovek ispred, a kako imam pregled za moj frižider sa trafike, mislila sam da mi je nešto ukrao i stavio u nedra. On se potom uputio ka stanici. Pitala sam ženu da li je nešto uzeo, ali ona nije znala da mi kaže. Izletela sam napolje i trčala za njim! Uhvatim ga tu na ćošku, zaustavim i pitam šta mi je uzeo - počinje priču Aleksandra, koja ubzo postaje heroina i nastavlja:

Foto: privatna arhiva

Aleksandra, koja je doslovno "spasila" ženu od džeparenja i stala na put lopovu

- Kada je rekao da nije ništa ukrao, ja mu razgrnem jaknu i vidim ženski novčanik. Uzmem mu lepo taj novčanik, a videla sam odmah da je oronuo, da je secikesa... Svi lopovi izgledaju isto. Uzela sam mu novčanik i pustila ga, nisam ga udarila. Vratila sam se na trafiku, otvorila novčanik i pogledala da li su tu dokumenta kako bih došla do vlasnika.

I dok je Aleksandra tražila vlasnika novčanika, Dragana je obavljala svoje dnevne obaveze ne sluteći da je odžeparena. Da joj nema novčanika shvatila je, kako kaže, tek kada je dobila poruku od nepoznate osobe.

- Taj dan sam bila na trafici, pazarila neke sitnice i otišla dalje svojim poslom... U neko doba mi na Instagram stiže poruka da se javim na broj u vezi dokumenata. To jutro sam išla kod doktora i mislila sam da sam izgubila izveštaj lekara, pa sam obazrivo pitala koja dokumenta, na šta mi je devojka odgovorila da je u pitanju ceo crveni novčanik. Tada sam pogledala u torbu i shvatila da mi fali čitav novčanik. Odmah sam pozvala broj, devojka mi je objasnila da je sa trafike i da joj je džeparoš odavno poznat kao neko sklon tome. Motao se, pa ga je držala na oku, tada je potrčala za njim i uzela mu moj novčanik koji je držao ispod jakne - počinje Dragana Lukić, umalo pokradena žena.

Posle iskustva sa džeparošom i snage da mu se suprostavi "oči u oči", Aleksandra nam nastavlja priču kako je našla ženu, Draganu Lukić, kojoj je otet novčanik. Za sebe nije uzela ništa, bila joj je važna samo pravda i zakon.

- Kad sam na dokumentima videla ime vlasnika odlučila sam da je potražim putem Instagrama, a ubrzo je moja misija bila uspešno obavljena. Napisala sam joj moj broj telefona i rekla da mi se javi. U međuvremenu me je Dragana kontaktirala, ona nije ni videla da je on njoj ukrao novčanik. Kada je njen suprug došao po novčanik, ja sam ga vratila - priča Aleksandra.

Foto: Promo/Privatna arhiva

Poruka koju je hrabra devojka poslala odžeparenoj ženi... Dragana je, puna utisaka, objavila i istakla njeno čojstvo i ljudstvo

 

Aleksandra nam je ispričala da je za nju strah strano ime kada vidi delikventa, ali i u razgovoru pokazuje snagu kojom bi da menja svet i naglašava kako bi sve koji ne poštuju red postavila na mesto.

- Ja nema ni trunku straha od tih ljudi. Oni svi treba da idu na njivu, kopaju krompir i luk, bave se društveno korisnim radom. Pa da vidim da li bi krali još - ističe Aleksandra.

Nemila situacija ih zbližila

Da je ovakav gest, pre svega ljudskosti, ujedinio dve osobe, govori i to da su Aleksandra i Dragana ostale u dobrim odnosima, nije to bilo samo "vraćanje novčanika".

- Dragana i ja smo u lepim odnosima posle ove situacije, meni je baš drago kada tako igrom slučaja sretneš možda budućeg prijatelja - ističe devojka sa trafike.

Koliki je utisak Aleksandra ostavila na Draganu? Pa, to se teško rečima može opisati. Hrabra, humana, sve je to Aleksandra!

- Meni je to veoma hrabar čin za jednu devojku, a human čin je što me je kontaktirala, najpre našla na društvenim mrežama. Ništa nije falilo u novčaniku, moj novac, kartice, legitimacije, detetova dokumenta. Apsolutno sve je bilo u novčaniku - nastavlja Dragana svoju priču za "Informer".

Dve dame nisu bile u prilici da se vide još jednom i bolje upoznaju, ali bliskost koja je rođena iz nemile situacije zauvek je ostavila trag na obe.

- Nisam stigla zbog poslovnih obaveza da Aleksandru lično upoznam, ali ta Aleksandra je za mene žena hrabrost, a njen čin je nešto što u ovo vreme ne može da se sretne. Živimo u vremenu opštih napetosti i nesuglasica, a ona je neka svetla tačka na kraju tunela - Dragana nam priča.

Na malo koji način bilo koji čovek bi uspeo da se oduži Aleksandri, ali svako delo priča o tome koliki smo ljudi. Dragana joj je u srcu beskrajno zahvalna.

- Mi smo pokušali da se odužimo Aleksandri, ali to je sitno u odnosu na ono što je učinila za mene. Ne mogu da pronađem reč kojom bih izrazila svoju zahvalnost - nastavlja umalo pokradena Dragana Lukić svoju ispovest i dodaje:

Foto: privatna arhiva

Dragana Lukić kojoj je Aleksandra priskočila u pomoć

- Zauvek će mi Aleksandra ostati u sećanju i svima ću pričati o njoj, volela bih da danas imamo više takvih Aleksandri koje su i hrabre i humane. Jedna devojka da se suprostavi kriminalcu, mogla je samo da uzme novac i baci novčanik, mogla je i da me ne kontaktira. Ipak je trebalo truda samo i pronaći mene na društvenim mrežama, u moru svih tih imena. Ona je dodatno uložila vreme, baš sam dirnuta tim gestom njenim. Koliko sam bila u šoku! Taj novčanik je bio u aktovki, nisam primetila ni kad je odšnirao torbu, a zbog Aleksandrinog dela sam u pozitivnom šoku!

Nije prvi put da se nađe "oči u oči" sa lopovom

Na godišnjem nivou, više od petine ukupnog broja krađa u Beogradu su džeparenja. Aleksandra se, nažalost, često susreće sa ovakvim situacijama.

- U nedelju dana se susretnem sa ovakvim situacijama bar dva, tri puta. Videla sam svakakve ljude, proživela mnoštvo priča. Nagledala se i lopova i narkomana, beskućnika. Radila sam i u većim objektima, hvala sam puno lopova. Jedan je čak išao nožem na mene - otkriva Aleksandra.

Crne tačke na kojima "operišu" džeparoši

"Crnih tačaka" na kojima džeparoši najčešće "operišu" su centralni gradski trgovi, prometne ulice, pešački prelazi, tržni centri, podzemni prolazi.

- Naše iskustvo je pokazalo da su najugroženije centralne gradske opštine, najpre Savski venac, Stari grad, Voždovac, posle sve ostale. Tu su i neke opštine poput Sopota, Surčina, Barajeva gde nemamo nijedno, eventualno do dva krivična dela prijavljena godišnje - kaže Mitrović uz objašnjenje da se današnji "manir" džepnih krađa i njihovih izvršioca promenio u odnosu na period od par decenija. Nekada se najveći broj ovih krivičnih dela vršio u gradskom prevozu. Međutim, poslednjih desetak godina, sve više je mlađih izvršioca krivičnih dela koji ne spadaju u one "tradicionalne" džeparoše koji su bili ljudi od 50 do 60 godina, najčešće obučeni kao gospoda. Danas su to mlađa, punoletna, pa čak i maloletna lica, koja vrše ova krivična dela sve više na samoj ulici. To se najčešće dešava usred gužve, kada ljudima uzimaju stvari iz torbi i rančeva dok ne obraćaju pažnju - priča Šef odseka za suzbijanje džepnih krađa Aleksandar Mitrović.

Najčešće se, dakle, "operiše" na ulicama i prometnim mestima u centru grada - Knez Mihailovoj, Kalemegdanu, Sremskoj ulici, Zelenom vencu, Bulevaru kralja Aleksandra, Golsfordijevoj ulici prema Kalenić pijaci, Ustaničkoj ulici na okretnici autobusa, pešačkim prelazima koji dugo drže... Naravno, tu su i kritični podzemni prolazi...

Da ovo nije jedini njen hrabar gest, govori pređašnje iskustvo koje je Aleksandra stekla kroz rad u prodajnim objektima, dok je umeće da se suprostavi stekla trenirajući borilačke veštine. 

- Ja u trenutku kada vidim lopova ili nasilnika dobijem ludačku snagu. U tom trenutku u meni se desi oluja. Pre mnogo godina sam na kameri videla kako lopov pokušava da skine prsten sa viskija, prišla sam mu sa druge strane i isprepadala ga. Krenuo je tada manjim nožem na mene, perorez. Stala sam i gledala nož, pa potom u drugu ruku u kojoj drži viski. Razmišljam tada, ma ne može mi ništa, čim mi priđe tim viskijem ću posred glave da ga zveknem. On je video mene izobličenu, toliko se derem na te lopove da se oni preseku. Ali ni jedan nije otišao povređen iz mog objekta. Dođe policija, u velikim objektima se uključe i druge kolege, ni jedan kolega neće da te ostavi samu u takvim trenucima. Tada lopov shvati da je u ćorsokaku i preda se. Nisu ni njima prve krađe ili privođenja - priča naša hrabra sagovornica Aleksandra.

Iskustvo u borilačkim veštinama

Aleksandra nam je još i priznala da je u većim objektima bilo mnogo lakše otkriti džeparoša, lopova, manji su daleko zahtevniji jer si prepušten sam sebi.

- U većim objektima je lakše stati na put lopovima, u manjim ste prepušteni sami sebi. Ja imam iskustva u borilačkim veštinama pa mi pomoć nije potrebna, ali ima žene koje nemaju slično iskustvo, pa ne uspevaju da se odbrane. Tako da ne preporučujem da neko radi ovo što bih ja, ipak sam trenirala godinama tekvondo - otkriva hrabra Aleksandra, simbol snažne žene.

Nema sumnje da će Dragana posle ovog iskustva biti opreznija, ali i da će Aleksandra nastaviti da pomaže onima koji se nađu u sličnoj nevolji kao njena nova prijateljica. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PROLEĆNI PORODIČNI VOŽD FESTIVAL
Beograd

PROLEĆNI PORODIČNI VOŽD FESTIVAL

Dragi naši Voždovčani, draga deco, mame, tate, bake i deke, dobrodošli ste i pozvani na svaki od događaja koje je vaša Gradska opština Voždovac spremila za vas tokom maja meseca, meseca posvećenom porodici.

27.04.2023

12:45

sledeća vest

Vesti

Vučić je još jednom bio u pravu! Brnabić pokazala svo licemerje lažnih ekologa: Odbili da razgovaraju sa Vučićem, a hoće da blokiraju prugu! Pokazali su da nemaju argumenata!
Politika

Vučić je još jednom bio u pravu! Brnabić pokazala svo licemerje lažnih ekologa: Odbili da razgovaraju sa Vučićem, a hoće da blokiraju prugu! Pokazali su da nemaju argumenata!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić istakla je na svom Iks profilu, reagujući na izjavu Nebojše Petkovića iz udruženja "Ne damo Jadar" o tome da su organizatori protesta odbili razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas u Malom Zvorniku, da to samo pokazuje koliko nemaju argumenata i koliko njihovi protesti nemaju veze sa litijumom.

14.08.2024

15:07

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru!
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru!

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set