• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

26.02.2022

16:47

RAZMIŠLJATE DA ZASADITE POVRĆE NA TERASI? Ovaj primer će vam dokazati da je to MOGUĆE!

Andrijana Nikolić

EKOLOGIČNO

RAZMIŠLJATE DA ZASADITE POVRĆE NA TERASI? Ovaj primer će vam dokazati da je to MOGUĆE!

Podeli vest

Urbano baštovanstvo postaje sve zastupljenije kako u svetu, tako i u Srbiji. Koncept urbanih bašta podrazumeva uzgoj biljaka po načelima organske poljoprivrede na mestima kao što su krovovi zgrada, terase stanova i neiskorišćene parcele u gradskim sredinama

Takvu jednu baštu pronašli smo u beogradskom naselju Cerak vinogradi. Jasmina Nikolić uzgaja papriku, krastavac I paradajz u posebnim gajbicama od voća, a kako kaže, pokušala je da uzgaja I tikvice.

Naša sagovornica je prvu biljku zasadila na samom početku pandemije koronavirusa. Sve je krenulo zbog lokdauna. Da bi što više vremena provela napolju, počela je da sadi biljke na terasi.

Foto: Andrijana Nikolić

Mladi rasad paprike

- Pandemija je počela početkom marta. Isprva sam probala sa proklijalim povrćem, a potom sam odlučila da napravim rasad od semena paprike koje sam slučajno ostavila od zimnice. -

Sve u vezi sa sadnjom povrća je pročitala na internetu. Nije joj bilo teško, ali ističe da joj je bilo vrlo interesantno pošto se nikada time ranije nije bavila.

Potom je nešto rasada kupila I na pijaci. Pošto ispred njene terase stoji jelka, paradajz nije uspeo, zbog ispuštanja smole I eteričnih ulja. Što se tiče prehrane biljaka, uglavnom koristi organsko đubrivo koje sama pravi.

- Kompost pravim u praznoj kofi od krečenja. Tu ubacujem ljuske od jaja I od povrća, sve osim krompira. Dodajem i soc od kafe. Ovu smesu mešam sa zemljom na proleće. -

Što se tiče mišljenja okoline, reakcije su različite. Uglavnom joj ne veruju, a kada vide zrele plodove, šokiraju se.

- Prvo se čude, a potom kažu "bravo" - ističe naša sagovornica.

Foto: Andrijana Nikolić

Paprika i paradajz

Paprika i krastavac, za sada, daju najviše plodova.

Šta biste poručili ljudima koji žele da se bave ovim neobičnim hobijem?

- Uz malo truda I volje možete, umesto cveća, da imate svoj povrtnjak. Ove godine imam nameru da probam sa sadnjom jagoda. -

Urbano baštovanstvo je idealan hobi za sve one koji žive u gradskim sredinama a teže da imaju svoj komad zemlje na kome će moći da uzgajaju željene biljne vrste. Pored ispunjenja potrebe da uživaju u prirodi, postoji i materijalni faktor, te svi oni koji se bave urbanim baštovanstvom mogu da uštede proizvodeći sami organske plodove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set