• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.04.2022

09:00

DAVIMO SE U SOPSTVENOM SMEĆU! Gde završava otpad koji naprave građani Srbije

informer.rs

EKOLOGIČNO

DAVIMO SE U SOPSTVENOM SMEĆU! Gde završava otpad koji naprave građani Srbije

Podeli vest

Svaki stanovnik Srbije u proseku proizvede 1,17 kilograma dnevno, odnosno 0,43 tone otpada godišnje. Verovali ili ne, više od 80 odsto tog smeća završi na takozvanim divljim deponijama.

Iako imamo potpuno definisanu zakonsku regulativu i sanitarne deponije izgrađene po evropskim propisima, u praksi je situacija, na žalost, poražavajuća. Samo 558.568 tona otpada odloženo je na mesta predviđena i bezbedna za to, od ukupno 2,34 miliona tona koliko je sakupljeno, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine.  

Ove brojke nikako ne ohrabruju, pogotovu ako se uzme u obzir činjenica da u komunalni otpad spada sve ono što građani svakodnevno bacaju - papir, karton, staklo, metal, plastika, bio-otpad, drvo, tekstil, ambalaža, otpadna električna i elektronska oprema, baterije i akumulatori, ali i kabasti i mešani komunalni otpad.

Foto: informer.rs

Nemerljiva šteta

Smeće ispušta štetne materije koje podzemnim vodama dospevaju do izvorišta vode za piće

Bio-otpad u koji spada baštensko smeće i ostaci od hrane, prema podacima iz Programa upravljanja otpadom u Srbiji za 2022-2031. godinu, čini čak 40 odsto komunalnog otpada. Njegovom razgradnjom stvara se metan, a time i emisija gasova sa efektom staklene bašte, što se negativno održava na klimu. Osim toga, tokom razgradnje pokreću se mnogi hemijski procesi jer smeće ispušta štetne materije, uključujući i teške metale. Sve to dospeva u podzemne vode, a preko njih i do izvorišta vode za piće. Jasno je da je prouzrokovana šteta nemerljiva. 

Foto: Z.I.

Zašto je važno gde bacamo smeće i kako to utiče na životnu sredinu? Ukoliko ga odlažemo na sanitarne deponije koje su planski izgrađene i opremljene, šteta po životnu sredinu je minimalna, jer se razgradnja dešava u kontrolisanim uslovima. 

Ukoliko otpad završi na nesanitarnim deponijama, zagađenje je nemoguće kontrolisati. Najopasnije je ako smeće završi na spontano nastalim, divljim deponijama, uglavnom u seoskim sredinama gde se uzgaja voće, povrće i žitarice.  

Očistićemo Srbiju

U Srbiji je trenutno u skladu sa standardima Evropske unije izgrađeno deset regionalnih sanitarnih deponija - u Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Beogradu, Lapovu, Jagodini, Užicu, Leskovcu i Pirotu. Sanitarne deponije postoje i u Vranju i Gornjem Milanovcu, ali su one lokalnog karaktera. Ostatak, odnosno više od 120 opštinskih deponija na kojima se odlaže komunalni otpad, a koji se organizovano skuplja ne ispunjavaju standarde za zaštitu životne sredine. Ipak, najveći problem predstavlja više od 3.500 divljih deponija koje su van kontrole komunalnih preduzeća.
Cilj je da se do 2034. godine u Srbiji u potpunosti ukine odlaganje otpada na nesanitarne deponije, da se one zatvore i rekultivišu.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vrana

pre 2 godine

Odlicno i jako vazna tema, moramo sve da ucinimo da nam svest i odgovornost bude sto veca prema prirodi i odnos prema smece. Treba nam ekoloska policija i perspektiva za kvalitetniji zivot u cistoj Srbiji i da se ukloni takve divlje deponije, sa nadom da cemo imati reciklazu za svaku vrstu otpada. Veliki je to posao ali dobicemo mnogo i nazad od nase prirode.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set