• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.05.2023

09:00

Nek OTPAD OD HRANE postane i VAŠA TAJNA za uspešno gajenje biljaka: 10 svima dostupnih, a efikasnih prirodnih đubriva za raskošno cveće i plodne voćnjake i bašte

Shutterstock

EKOLOGIČNO

Nek OTPAD OD HRANE postane i VAŠA TAJNA za uspešno gajenje biljaka: 10 svima dostupnih, a efikasnih prirodnih đubriva za raskošno cveće i plodne voćnjake i bašte

Podeli vest

Proleće je u svom punom zamahu, a sa njim nam je stiglo i vreme ne samo za sadnju, već i pažljivu brigu o biljkama, kako cveću ili možda povrću i voću koje smo posadili u baštu, tako i onim koje ukrašavaju naše balkone i terase. No, da bismo svojim biljkama pružili najbolje moguće uslove za rast i razvoj, važno je da ih s vremena na vreme nađubrimo. Međutim, nema nikakve potrebe da posežemo za hemijskim đubrivima, jer skoro sve što nam treba nalazi se, verovali ili ne – u našoj kanti za otpatke od hrane.

Toliko toga što svakodnevno bacamo u đubre zapravo predstavlja pravu prirodnu dragocenost i može da nam posluži kao fantastično prirodno đubrivo. Korišćenjem nekih od ovih prirodnih đubriva, naše biljke mogu toliko lepo napredovati da će svako biti zadivljen njihovim zdravim rastom, bujnim cvetovima i odličnim prinosom plodova.
Donosimo vam nekoliko jednostavnih i efikasnih načina kako da otpad od hrane iskoristite za svoje balkone i bašte.

Kafa

Kafa nije samo omiljeni jutarnji napitak, već predstavlja i odlično prirodno đubrivo za biljke, ali i prvu liniju odbrane od pojedinih insekata štetočina. Od sada, svaki put kada sebi skuvate šolju domaće kafe, obavezno sačuvajte soc, jer on obiluje azotom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom i drugim hranljivim materijama za poboljšanje strukture zemlje, neophodnim za pravilan razvoj biljaka. Jednostavno pomešajte soc od turske kafe (ili talog koji se nakupio na filteru od filter kafe) sa vodom, u odnosu 1:4 i koristite ovaj rastvor za zalivanje biljaka jednom nedeljno. To će podstaći njihov rast i ojačati njihov imunitet. Osim što kao đubrivo možete koristiti talog, takođe možete koristiti i suvu kafu u prahu, i to tako što ćete je sipati direktno u zemlju.
Kojim biljkama najviše leži ovo đubrivo: Kafa je odlična za biljke koje vole kiseliju sredinu, poput paprati, azaleja, rododendrona, borovnica, magnolija, ruža i paradajza.

 

 


Ljuske od jaja

Pre nego što bacite ljuske od jaja, bilo kuvanih, bilo svežih, razmotrite mogućnost njihovog iskorišćenja kao prirodnog đubriva. Ljuske u sebi sadrže visok nivo kalcijuma, magnezijuma i drugih minerala ključnih za pravilan rast biljaka. Sameljite ih ili istucajte u fini prah i pospite ga oko biljaka, a možete da dodate i u zemlju prilikom presađivanja ili sejanja. Ovo će poboljšati strukturu zemlje i obezbediti biljkama potrebne hranljive materije. Ukoliko dodate nešto krupnije komade, oštrice od ljuski će odbiti puževe i puževe golaće od vaših biljaka u bašti.
Kojim biljkama najviše leži ovo đubrivo: Ljuske od jajeta su posebno dobre za biljke koje zahtevaju dodatni kalcijum, poput paradajza, patlidžana, ruža i hrizantema, ali i voća kao što su jabuke ili jagode.

 

 

Voda od kuvanja pirinča

Voda u kojoj ste kuvali pirinač u sebi sadrži skrob i druge korisne hranljive materije poput azota, fosfora, kalijuma, pa čak i neke “dobrih bakterija”, koje biljke na ovaj način lako mogu apsorbovati. Nakon što skuvate pirinač, sačuvajte vodu i ohladite je. Koristite je za zalivanje biljaka kako biste im pružili dodatne minerale i podstakli njihov rast, a povremeno možete biljke koje su napolju ili sukulente i isprskati ovom tečnošću.
Kojim biljkama najviše leži ovo đubrivo: Pirinčana voda posebno je pogodna za biljke koje preferiraju vlažnije i kiselo tlo, poput paprati, bromelija, orhideja i drugih tropskih biljaka koje vole vlažnu sredinu.

 

 

Voda od kuvanja krompira

Slično kao i voda od kuvanja pirinča, voda od kuvanja krompira takođe može biti korisna za biljke. Kuvanjem krompira, u vodi se oslobađaju nutrijenti poput kalijuma i vitamina B, koji su korisni za rast i cvetanje biljaka. Ohladite vodu nakon kuvanja krompira i koristite je za zalivanje biljaka koje imaju korist od dodatnog kalijuma, kao što su ruže, paradajz, paprike i krastavci.
Kojim biljkama najviše leži ovo đubrivo: Ova vrsta vode posebno je dobra za biljke poput ruža, paradajza, paprika i drugog povrća i cveća, ali i sobnog bilja, koje krompirovom vodom možete prehranjivati i putem lista.

 

 

Kora od banane

Kora od banane predstavlja još jedan dragoceni otpad od hrane koji možete iskoristiti kao đubrivo. Ona u sebi sadrži visok nivo kalijuma, magnezijuma, fosfora, sumpora i kalcijuma, koji su važni za rast biljaka i razvoj cvetova i plodova, što je čini korisnom za širok spektar biljaka. Jednostavno, iseckajte koru banane na manje komade i zakopajte je blizu korena biljke. Kako se kora razgrađuje, hranljive materije će se polako oslobađati u zemlju, pružajući biljkama potrebne resurse.

Kojim biljkama najviše leži ovo đubrivo: Kora od banane može biti posebno dobra za biljke kojima je važna nadoknada hranljivim materijama kao što su paradajz, paprika, jagode, ruže, i drugo povrće i voće, a naročito biljke cvetnice.

 

 

Ostaci svežeg povrća i voća

I ostaci svežeg povrća i voća poput oguljenih ljuski, otpadaka od seckanja ili ostatka salate mogu se koristiti kao prirodno organsko đubrivo bogato hranljivim materijama. Možete ih dodati kompostu ili ih zakopati između biljaka kako biste poboljšali plodnost zemlje. Kompostiranje će razgraditi ostatke hrane i pretvoriti ih u crnicu koja će obogatiti zemlju i pružiti biljkama potrebne hranjive sastojke.
Kojim biljkama najviše leži ovo đubrivo: Različite biljke će imati dodatne koristi od određenih ostataka hrane. Na primer, lisnato povrće poput salate, spanaća, kelja može imati koristi od ostataka lisnatog povrća, dok biljke kao što su paradajz, paprike i krastavci mogu imati koristi od ostataka povrća bogatih kalijumom i fosforom.

 

 

Ostaci čaja

Ostaci čaja, uključujući i biorazgradive filter-kesice, mogu predstavljati odlično đubrivo za biljke. Čaj je bogat hranljivim materijama poput azota, kalijuma i fosfora. Nakon što popijete svoj omiljeni čaj, sačuvajte ostatke i filter-kesice. Zakopavanjem iskorišćene filter-vrećice u zemlju poboljšaćete plodnost zemlje i podstići razvoj vaših biljaka.
Kojim biljkama najviše leži ovo đubrivo: Ostaci čaja i filteri čaja mogu se koristiti za razne biljke, posebno za one koje vole kiselije tlo. Kiseliji čajevi, poput čaja od bokvice ili kamilice, mogu pomoći biljkama kao što su azaleje, begonije, hortenzije, borovnice, filadendroni i druge biljke koje preferiraju kiselije uslove.

 

 

Ostaci kuvane hrane

Ostaci barene biljne hrane, poput povrća ili voća koji nisu bili za konzumaciju, takođe se mogu iskoristiti kao đubrivo. Međutim, trebalo bi da izbegavate upotrebu ostataka mesa, ulja i masnoća, jer mogu privući štetočine i izazvati probleme u zemljištu. Pre nego što ih dodate u zemlju, osigurajte da su ostaci od kuvane hrane potpuno ohlađeni. Zakopajte ih u zemlju ili koristite kao dodatak kompostu kako biste svojim biljkama dali hranjive materije, poboljšali plodnost zemlje i povratili sjaj lišću.
Kojim biljkama najviše leži ovo đubrivo: Ostaci kuvane hrane od biljnih materijala mogu se koristiti za različite biljke u bašti, a posebno korisni za povrće, voće, začinsko bilje i cvetnice.

 

 

Kopriva

Iako nam deluje kao obična korovska biljka, koju povremeno koristimo kao čaj ili da od nje napravimo prolećnu čorbu, kopriva je zapravo pravo blago kada je u pitanju organsko đubrenje. Ova biljka bogata je azotom, gvožđem, kalijumom i drugim hranljivim materijama koje podstiču rast i cvetanje biljaka. Da biste napravili koprivinu “infuziju za đubrenje”, stavite svežu ili suvu koprivu u posudu s vodom i ostavite da odstoji oko nedelju dana. Nakon toga, procedite tečnost i razblažite je vodom u odnosu 1:10. Za zalivanje biljaka ovu infuziju možete koristiti jednom u dve nedelje.
Kojim biljkama najviše leži ovo đubrivo: Kopriva će poboljšati rast voća, žbunja, muškatli, jednogodišnjih cvetnica, ali i povrća poput paradajza, praziluka, krastavaca, tikvica, spanaća i salate.

 

 

Pepeo

Pepeo je još jedno iznenađujuće korisno đubrivo koje se može pronaći u mnogim domovima koji se greju na čvrsta goriva. Pepeo od sagorelog uglja ili drveta u sebi sadrži krečnjak, kalijum, fosfor i druge minerale koje biljke obožavaju. Dodajte malu količinu pepela u zemlju pre sadnje ili ga pospite oko već posađenih biljaka, a to će vašim zelenim ljubimcima pomoći u održavanju optimalne pH vrednosti zemlje i pružiti im potrebne minerale.
Kojim biljkama najviše leži ovo đubrivo: Pepeo je odličan za voćke poput jabuka, krušaka, trešanja i citrusa, ali takođe može koristiti povrću kao što su kupus, šargarepa i cvekla.

 

 

Korišćenje ovih dodatnih materijala kao prirodnih đubriva dodatno će obogatiti zemlju i pružiti biljkama sve neophodne elemente za zdrav rast. Uz minimalan napor, možete iskoristiti otpad od hrane na održiv i efikasan način, pružajući svojim biljkama najbolje moguće uslove za razvoj. Iskoristite ove jednostavne savete i gledajte kako vaše biljke procvetaju i rastu kao nikada pre. Pomoću prirodnih đubriva od otpada hrane, možete dobiti plodan povrtnjak ili šareni balkon i cvetnu baštu bez ikakvih hemikalija.

Zapamtite, prirodna đubriva su sjajan način da podržite biljni svet i istovremeno na održiv način smanjite količinu otpada koji se baca. Iskoristite ove jednostavne trikove i uživajte u prelepim biljkama koje će vas oduševiti svojim raskošnim zelenilom, cvetovima i plodovima. Uživajte u blagodetima prirode i učinite svoje biljke srećnim i zdravim!
Učestvuj i ti u očuvanju životne sredine. Saznaj više na Okrenimo na čisto.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

EM BESPLATNO, EM KORISNO... Kako da dođete do đubriva u samo nekoliko koraka
EKOLOGIČNO

EM BESPLATNO, EM KORISNO... Kako da dođete do đubriva u samo nekoliko koraka

Kako bismo zaštitili životnu sredinu svako od nas bi trebalo da zasuče rukave i doprinese da naše okruženje ostane zdravo za generacije koje tek dolaze. Kompostiranje je jedan od koraka koji možemo napraviti, a to je prirodna metoda razgradnje organske materije dejstvom bakterija, crvića i insekata. Za to je potrebno da izdvojite samo 10 minuta vremena nedeljno, a zauzvrat dobijate besplatno đubrivo za biljke, cveće, uzgajanje organske hrane koja nije štetna za organizam i okolinu.

22.04.2023

08:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set